Selasa, Jun 10

Salah ke nak terima?

Semalam ak jumpe ust kat usim ni dlm kuliyah maghrib. ak tanye pandangan dier..camne..pasal masalah dilema ak tu..ade r bbrp input yg dier bg...

aku da naik penin da..
now, kalau nk diikutkan mana lebih baik, aku yakin dan percaya dari segi kebaikan dalam negara or blajar kat usim mungkin itu lebih baik. suasana islamik sume. mcm2 input boleh dapat. n mcm2 la..tapi adakah bermakna baik utk aku? hanya Allah je tau. ak pun tak tau nak kate mcmana..tp ntah nape mcm ..ntah r..kalau nak compare n contrast, luar negara tu punya kelebihan tersendiri tetapi dalam negara punya kebaikannye jugak.

ok, antara isi perbualan ak ngan ust tu..ust suruh fikir kan n buat keputusan biar berasaskan syariat. andaikata kita tak dapat nak tafsir n buat keputusan. sbb istikharah bukan saje sekadar kecenderugnan hati. lagi2 ye la kita ni byk dosa, susah nak tau , lintasan hati mana yg betul n kudus..so, ape yg kita boleh buat ikut dari segi syariat.

hmm..aku tau ak jahil. aku tau ak bukanlah seorang yg lengkap ilmu agama. aku tau ak pun bukan kuat agama. tapi ntah nape mcm2 persoalan dlm benak aku yg tak terluah. smlm ak nangis dgn agk dasyat. tapi nangis yg tak berlagu. sangat2 senyap. tapi ak tekup muka aku dgn bantal so that kurang berbunyi. itu pun sbb lpas dengar suara abah bagi explaination. actually, this my first cry in usim. b4 diz, i never cry. kat umah tu len cte r. terpandang mama n abah je dh bleh wat ak rs sebak..



ust kata, kita kena bersangka buruk dengan hawa nafsu.
kenapa nafsu kita nak ke sana? yang mana bertentangan..

kalau nak ikut nafsu, of course nafsu ak mmg nak ke sana. ak pun xdpt tafsir, itu nafsu atau kemahuan n keinginan. adakah sume tu serupa? and then, kalau nafsu ak nak kesana, perlukah dilawan???

Kenapa aku nak ke sana?

Aku bagi sebab2 yg ak rase..
1. mmg salah satu impian ak. it's my dream to be out there. tapi impian ni bukan sehari. tapi dah bertahun lama. dari SPM lagi, ak pernah kata kat diri aku, ak nak study bg dpt good result, then kalau dpt fly dpt biasiswa, xpyh bebankan mama abah lg nak bayar yuran pengajian ak. instead of ak study nak cemerlang n dpt jadi contoh kat adik2 junior. masa tu ak nak tunjuk hatta kita aktif tu xkan menghalang kita tuk dpt good result. dats one thing. n Alhamdulillah i've did it although not really excellent but some how i think still can be like other person. cuma, yg C tu salah ak sendiri. ada benda y Allah nak tunjuk kat ak..

peluang dah datang depan mata..peluang yg selama ni ak tunggu, perlukah ditolak? mungkin kegembiraan ni tak terasa sangat sbb dah masuk rayuan, so ak pun xberapa mengharap sangat. cuma seciput harapan berbanding harapan menggunung. dan sebekal tawakkal. ak pun tak tau..salahke kalau ak nak terima?

ak jadi dilema bila ust kata bila ada kesan akhirat.
4 benda yang akan memberi kesan kepada kehidupan akhirat kita.

1. bakal suami.
2. tempat belajar.
3.bidang yang kita pilih.
4. kawan yang kita pilih.

ntah nape, bila ust dah bagi bbrp penjelasan, ak rase mcm..ala terang2 la belajar kat usim lg baik. kalau tak istikharah pun, dah nmpk jelas dah yg mana lg byk dtg kebaikan. tapi y mane baik tuk kita hanya ALLah je tau. either ini baik tuk kita ke x.. sbb kita xbleh predict masa depan ape akan berlaku..

ak betul2 tak tau. bukan ak tak istikharah..tapi ak pun tak tau nak tafsir mcmne. ak bukan alim ulamak yg mungkin terus dapat mimpi yang benar. ak pun jarang dpt mimpi. aku pun bukan seorang yang suci. penuh cacat cela dengan daki2 dosa. jadi mungkinkah dpt merasakan lintasan hati mana yg kudus??

ak tak yakin ke dgn ALLah??

astaghfirullah...

Ya Allah..tetapkanlah hati aku...
Singkirkanlah segala hasutan dan bisikan yang cuba merobek keyakinanku pada Mu..
Qurratul!!! yakinlah dengan Allah...
yakin..yakin n yakin..

yup ak rse, tu je satu benda yang ak bleh buat. n sepatutnye buat. tapi bukan mudah. ilmu yakin aku tau ilmu yg cukup tinggi. tapi ak cuba jugak. jangan biar minda meliar. jangan dibiar hati berkecamuk. hanya dengan mengingati ALLah jiwa jadi tenang. hanya denagn cara tu ak cuba buat, supaya hati kurang kegusaran...

Sabar...
yup. solat kena sabar kan..
takkanlah hidayah nk dtg sekelip mata terus dapat..
sabarlah..wahai cahaya penyejuk mata..


2. reason ak nak pegi, sebab ak nak cuba luaskan pandangan dengan lihat muka bumi Allah di tempat yang berbeza. mungkin dah immune dengan suasana malaysia. ak nak cuba belajar, teringin nak tengok culture bangsa lain. ak teringin nak tengok masyarakat islam kat sana. sbb itulah yg selalu ak rase kan dari mula lagi sblum dpt offer ni. mmg hati ak slalu berdesis, ak nak pergi tengok orang islam kat negara lain. ak nak tengok masyarakat islam di luar sana.

3. sbab ak nak buktikan ak seorang yang berdikari. tapi ni bkn reason kuat. tapi salah satu faktor. ak tersentuh masa hari tu , mama kata tak confident dengan ak. tak percaya aku la..bla2...yang sangat2 menyentuh perasaan ak. ak bkn xmo dengar, tapi ak xbleh dengar mama kritik ak dengan sangat dasyat yg langsung takde kritikan membina..satu pun taakde..kadang2 ak rase, yelah..ak ngaku je la,. ak takde disiplin, xbleh nak uruskan diri..n mcm2 lagi.. ak rase kadang2 mcm mama dah doakan ak mcm tu so ak terima je la.. mungkin mmg ak mcm tu..itu ape yg ak rase kadang2..n dats y ak susah nak ubah perangai ak, walau aku cuba..tapi itulah..ak nak kate, perkataan ibu tu, sangat2 mujarab n bleh jadi makbul kalau tak hati2..ak pun tak tau nak kate camne. tapi maybe silap aku..yea i admit. bukan ak tak nak berubah. tapi lagi payah nak ubah, andai mama pun tak tolong ak nak berubah..dihambur dengan mcm2 kritikan yg takde satu pun membina ak kadang2 ak rase inferrior. mmg, kadang2 ak mmg rase tercabar.
ye r..pantang ak dengar mak aku mula sok sek2 benda2 yang tak bagus pasal ak,.
tapi ingat, smp bila ak bleh tercabar. ada kalanye, ak down jugak. ada kalanye ak sedih gak mama ckp mcm tu kat ak..kalau ye pun agak2 r..org yg smatch tu mmg sedap..yg nak terima n menahan ni..haizz..T_T
tapi ape2 pun ak rs ade hikmahnye..ape2 ak hisab balik. nape mama kate mcm tu kat ak..smp bila ak nk mcm tu kalau ak tak ubah diri ak? so, takde cara lain kalau tak nak dengar lagi, soksek2 yg xbesh n xsedap didengar, maka ubahlah perangai!! tu je cara dier..no other option..
so, as sebab tu, ak rase, cara dier, go to the outside world, n learn to be independent. sbb kat sini, peluang tuk ak berdikari bukan tak de. tapi masih lagi ditabur dengan mcm2 kemudahan. ye r, benda dh de dpn mate..nape tak guna..

sebab2 lain ade gak..bila ada kontra.

mcm ust kata, kata sane, takut2 n risau termasuk dlm mcm2 fahaman. hizbul tahriri la,wahabi ke ape..

hmm..ak pun tak tau lah..contoh lain yg ust bawak, pasal makanan. kwn dia kat oversea dulu, hari2 makan potato. pandang je kat daging. tak makan2..alih2 satu hari ni, dah lama tahan, makan gak daging tu walau dia tau tak halal sbb takde proses sembelihan. so, nanti ape jadi bila kita makan benda tak halal? fikir2 kanlah..


mcm2 lagi sbnrnye ust suruh fikirkan..

contoh lagi uts tnye. kamu pasti ke, kalau kamu pergi kamu akan ke luar negara?? cuba tgk pasl harga minyak naik. ada kemungkinan kerajaan akan stop hantar pelajar ke luar negara ekoran kos n perbelanjaan negara meningkat. bleh jadi kalau kerajaan just hantar yg course kritikal jek..yg tak kritkal mcm sastera2 ni diberhentikan..ada kemungkinan..sbb kalau mengikut kitab2 dlm agama pun ada sebut. akan tiba suatu masa di akhir zaman, akan melalui fenomena peak oil. tahap kemuncak dimana permintaan minyak smakin byk, tapi source yg ada sgt limited. masa tu ape akan jadi, ekonomi negara makin meruncing. n benda ni pun dah dibincang dari tahun sblum 2000 lagi. dah lame dh..n skrg dh tiba masanya pun.



ak fikir..betul jugak..belum tentu lagi..

fikir lagi..
now, rasa, matlamat, niat sume kena jelas bermula dari sekarang. n ak masih memikirkan dan mencari..

kenapa ak nak pergi sana?
kenapa mesti ak ada kat sini?
apa aku nak jadi?
ak nak jadi orang mcamana?


tu antara persoalan yg kerap bermain di benak fikiran aku..
hanya Allah je tau yg mana baik tuk aku..tapi kadang2 ak ni lurus..slalu tertanya..bilalah Allah nak bagi jawapan. kalau jwpn dia mcm pekse kan senang. sama ada A atau B. atau bagi jawapan dlm bentuk esei ke ape..ini tak..ak masih mencari2 mana satu jawapan yg ALLah nak bagi..ak pun tak tau, betul ke ni jawapan Dia..hmm..

ust kata,

bukan kita yang memilih tapi Allah yang akan pilih untuk kita. jangan ingat kamu buat istikharah, lepas tu kamu yg pilih hidup kamu. tapi hakikat sebenarnya, Allah yang pilih hidup kamu. Keputusan tu, ALLah yg pilih, bukan kamu yang pilih..


hmm..kalau mcm tu biar Allah je la yg pilihkan..@_@

tapi still kena decide kan nak terima ke x..TT_TT

kenapalah susah sangat ek??
huhu...

mmglah susah..ni pasal masa depan..
ak pernah terasa mcm nak pilih antara dunia or akhirat je. padahal 2 benda tu perlu. kalau kat sini dapat akhirat, kat sana tak dpt akhirat ke? atau nmpk, bila pergi sana akan belajar ilmu dunia je?

mmg zahirnya nmpk belajar ilmu dunia je..tapi adakah ilmu akhirat tu ilmu agama je?
hmm..tergaru2 ak..
memanglah..ilmu agama tu ilmu akhirat..haizz..ape la aku pening2 sangat nih..

ok r.. yg ak nampak skang. kalau terima nak gi sane, meaning ilmu akhirat tu kureng..

benarkah begitu??

huhu..tapi itu la ape yg ak nmpk wat mase skang ni..walaupun cuba tuk disangkalkan..tapi dlm masa yg same terpaksa akui..

ak taktau r..agi membebel panjang lagi merepek ntah ape2...
better teruskan istikharah smp dapat petunjuk..
n yakin je r. dah xde benda lain dah bleh wat. hanya tu je yg bleh tolong ak. smlm ak mmg rase mcm tu,life ak skrg ni, ak rase xde sape pun boleh bagi jawapan. NOBODY. hatta mama abah, hatta seorang ustaz, hatta kawan baik,hatta cikgu sekolah hatta sesape pun!!! takde sape bleh bagi jawapan yg menjamin hidup ak lps ni...

Hanya ALLahu Rabbi..

maka, yakinlah dengan ketentuan Dia..

cuma itulah..aku nak kena decide ke? ke Allah decide tuk aku..
ahh...takde tapi2..takde cuma2..Allah akan bagi jawapan. SABAR n YAKIN ...

wallahu'alam...

*nak kena siapkan assignment yg nak kena submit jumaat..

2 ulasan:

uqbah berkata...

salam..
em, biar apepon keputusan awk,
sy xleh nak cakap pape..
sy snanye antara raaaaaaamai top scorers yg xdpt jpa..
tp, sy pelajar darulQuran..
(kalau-awak-tahu-tmpt-ni)
jd, nak bersedey pon rse xlyak sgt.. sbb, kat cni sy kne apal Quran dlm mse staun stgh.. sy slalu dgr kata2 ni..
"andai kita mgjar akhirat, dunia akan mengejar kite..sbb, akhirat itu mulia sdgkan akhirat itu tercela"..
tp jujur sy ckp..
if i in ur shoes(means dpt jpa r), sy akn pilih jpa.. tp kne niat utk agama gak la.. bru pakej kan?
dunia+akhirat.. jus 0.0001 opinions..
btw, terima xjpa?

islah nawaituk ye.. wassalam

Nur Qurratulain binti Hamzah berkata...

wassalam. hmm..DQ ek??? ape la..sure awk xperasan kan post sy yg lps2..sy ada pernah gi temuduga DQ la. siap dpt offer lagi. tp..itulah..sy biarkan je offer tu. smp skrg simpan lagi. walaupun dia suruh pulangkan kalau xnak terima tawaran tu.. mngkin sy nk buat kenangan kot..

hmm..kate awk xlayak bersedey ek? mst jauh sudut hati awk de terasa sedey ciput kan. tp cepat2 dipujuk hati supaya terima qado' ketentuan Ilahi. itu yg pe yg dpt sy rs kn la. if i'm on ur shoes. lg2 dkt dq. of course itulah penawarnya walaupun pernah mengharap peluang yg lain..(like jpa overc..)

tp xpe..live life to the fullest with what we have. sy pun xtau nk ckp mcamana tp apa2 pun sy bleh kata bukan kita yg menentukan hidup kita sebenarnya. tapi semuanya dlm Ketentuan Ilahi. apa2 pun, kita mintak yg TERBAIK utk diri kita. InsyaAllah..

well, if u r in my shoes, i'm not sure whether u'll directly choose jpa. if u r in my shoes, and if i was not in USIM yet, then i think DEFINITELY i will take JPA. but somehow, at this moment the offer makes me think in various thing. n bila dh penat fikir, smp rasanye tak tercapai akal nak menentukan keputusan n kata putus, sy berserah pada Allah. fikir2 pun rasanye bleh jadi biul. sbb dua2 ada lebih n kurang. kat overc sy ada kurang kat sini ada lebeynye. so, nak decide pun payah. payah sbb, bila nak terima offer, ada benda yg terpaksa dilepaskan. tapi xpe..benda ni sy akn ulas dm post sy yg akn dtg..nt bleh la komen ek...


neway, thx lot for ur response.=>