Rabu, Jun 4

Day 5 in Usim

Today is my fifth day here. I don't know, till when. maybe until i dont have anymore time to post something. yeah. like Madam Alifah my Principle account lecturer said, as an university student you have really to read more. Somehow, i admit it is really need. so, i think, by next time maybe no such time to blog simply. yeah..

What happen today?
Hmm..today mama abah come to see me to send the scholarship form to the academic unit. and mama ask me, how was usim? well, i said not too bad. yealah..budak2 sekolah agama kan..terasa xbest lak cite dlm bahasa penjajah nih..

ah. belasah je r. k r tadi aku citer r kat mama. pasal aku mesej kat ustazah hayati. ala tp tadi ak send sume mesej yg same kat bbrp cikgu. Cikgu Noraini Ibrahim, cikgu bm ak ms f3 n sej ms f5, Ust. Kyairol Zamri, ajar PAI ms f5, Ust Yusri - ajar dr f1-f5 KKQ n b.arab, n Ustazah Haryati.
Mesej dia lebey kurang cenggini..


Salam. Cikgu apa khabar? sy kat dah masuk U. dpt USIM. dunia yg berbeza dari dunia sekolah..


Cikgu Noraini balas,
Tahniah! Anak sedara cikgu pun baru mendaftar disana. Zarina Sharin. Amik law. dari KISAS.TQ.

ust kyairol reply,
Wassalam. Ust. Sihat. Wa Tahniah dapat melanjutkan pelajaran di sana. Semoga minat kamu terhadap ilmu islam dan kerja2 Islam tak pernah luntur. Semoga sukses.

Ust. Yusri plak balas,
Wkmslm. Ok sihat. Baru sampai KL dr kg. Tahniah dpt jadi mhsisi usim. Bljr elok2. Pandai2 jaga diri dalam dunia kampus. Kirim salam pada izlina. Dia dpt mana?


Ustzh Haryati,
Tahniah. Teruskan comitment anti. Jgn lupa ustazah ye.


Aku balas,
Takkan la lupakan ustazah. Kalau sy lupa, takkan la sy bagitau ustazah. =D Sy dlm dilema ni, sama ada nak tukar course ke x. sy dpt account. n dia bg masa dlm 1 minggu utk tukar course.

Ustzh Haryati balas,
La, kenapa tak amik course agama law? Account tak berapa sesuai untuk perempuan.

Pastu, aku terus call ustazah. tanye ustazah la.

Ustazah kata,

"tgk pada apa yg kita nak jadi. Kalau nak jadi accountant balik tu, mcm susah sikit la. nanti kerja smp malam. tapi kalau setakat nak jadi guru mengajar account, tu ok lagi. ye la nanti masa hadapan berkeluarga pun kena pk. kalau undang2, kita deal dengan orang. berbanding account, yg lebih duduk pejabat. jadi ilmu dakwah tu boleh kita aplikasikan lebih bila kita amik law. ikut pada antilah. fikir skrg ni, macamana cara nak aplikasikan ilmu yang ada, untuk kemaslahatan ummah. pastu, buatla solat istikharah.tgk mane yg cenderung"

"oh..hmm..betul jugak. nanti mesti nak kawin n berkeluarga kan ustazah. nanti yg jadi keutamaan ialah anak2. kerjaya tu no.2. sebab bukan kerja kita cari nafkah. tu kerja org laki! tol gak tu..tapi kan, sy xreti r tafsirkan camne kecenderungan tu..nk tafsirkan petunjuk..camne ek ustzh??"

"ala senang je. tgkla pada anti mana hati lagi berat. ala macam anti dulu amik b.arab masa SPM. takde orang pun yg amik. tp anti amik. Kenapa?"

"sebab sy rs, mcm xdpt lepaskan b.arab masa tu. sy mmg nak ..sbb tu r..."

"ha..mcm tu r jugak. meaning, anti amik sesuatu tu, ada hujah n sebab dia yg kuat. kenapa anti nk amik atau buat mcm tu..buatlah soalt istikharah dlm masa 3 hari. ikhlaskan hati, ikhlaskan niat.."

"oh..mcm tu ek..ok2..nt sy cube..terima kasih ek ustazah.."

"ok...same2.."

mcm tu r,..lebey kurang dialog ak ngan ustazah..ade agi.. tapi yg lepas tu, ustazah tanye pasal gud.

ustzah tanye,
"gud kat mane skrg?"

ak kate
"gud tu kat kuis. amik ape ntah. law kot. tadi dia baru je hntr mesej kt sy. kecek arab . haizz.."

so, tu r sedikit sbnyk...

abah plak, citer kat ak pasal ape yg penting nye account ni. one of it, is accountant je yg bleh turn over the company. mana2 firm n company need accountant. n mmg accountant in demand.

hmm..tu aku tau..

now, aku dah ada 2view.
tadi nk try call ust kyairol, tapi xdapat lak. ust tgh tuisyen. =< mata =")">

3 ulasan:

p u l a s a r i berkata...

salam

wah2...menarik jgua ya baca kisah nti kat USIM...menarik

wah2...asyraf...ehem2 ^__^

oh ya...bukan balqia...balqis
hummm...an pun bkn knal sgt org nya...stkat kenal2 dr blog

ni blog nya
www.wbalqis.blogspot.com

ok...nnt datang2 la lawk blog an...

salam

Ahmad Saifuddin Amran berkata...

ashraf?! siapa ashraf?!

nak kena babab?!

Nur Ain berkata...

kui3...
naper nak babab asyraf??


=P

asyraf is the monitor of the class. n i'm the assistant.