Jumaat, Jun 20

My first mushroom soup.

tengah sedap2 ingat nak online malam ni, ada suara yang menyentak2..

haizz...kacau daun daa..

petang tadi aku dah siap dah potong2 mushroom cina tuh..tapi as sebab ak tak paham camne nak wat mushroom soup tu, walau aku dah call kakak aku 3 x tanye camne nak wat..n then baca resipi. tp resepi dier dlm omputih..hmm..simple je ayat dier. tapi ntah nape ak xbleh paham. sbb main problem is, ak tak tau mushroom tu sebenarnnye nak kene blend dulu ke or ape..lagi plak kakak aku kata masak dulu. haizz..aku xdapat bayangkan. walaupun resipi dah tunjuk step terang2..

hmm..ntah nape serabut sangat fikiiran aku..
so, petang tu yang patut aku wat mushroom soup tu, aku xjadi r wat . juz tolong mama siang2 sayur. sayur peria, yang setengah jam aku siang..leceh betol..pastu hiris tempe molek2..then, potong sayur kobis. pastu buang kulit kerang. so, sepetang tu, aku xde r wat mushroom soup.

bila tiba ke malam, mushroom tu tersadai lerr..bila aku berdepan ngan kakak aku, pun aku xdapat bayangkan nak wat camne..abah balik keje je terus makan malam. pastu solat magrib. then aku naik atas jap. on pc. ingatkan tak install lagi YM. rupanye dah terinstall. aku pun pelik. sbb smlm rasanyer masa tgh process install aku terpadam main power pc. ntah sape plak r installkan aku pun tak tau. abg ak dah gi penang. hmm..mybe dier auto kott.. pastu, xsempat nk chat ngan org yg aku janji nk on, dh gi solat isyak. then naik balik atas, lps solat. baru nak sedap2 belasah dier ngan soalan, dah nama timang2 aku sudah hangit kedengaran di seantero rumah..aura suara yang mendesingkan telinga..

aku bertanya pada empunya suara..
" kalau buat esok tak boleh ke? "

empunya suara betempik,
" TAK BOLEH! .....bla2....bla bla....(yang aku mls nak fokus dgr..)

sambil menggosok2 telinga yang tak gatal, aku pun dengan rushnye men belasah je la sediakan bahan2 mushroom soup tu on the spot. cendawan dah ciap potong ngan celery.

hmm..jap ak ingat balik resepi. tp ak translate dlm bm.
1. panaskan kuali. then, masukkan butter 60g.
ala..aku belasah jek..tak timbang pon. pakai sesedap rase..

2. masukkan celery, mushroom, onion, leek (daun bwg)
hmm..bawang masa tu gak aku potong. sbb xtersedia lagi dgn daun bawang. terkejar2 aku wat. sbb aku nak cepat2 siapkan then on9.

3. masukkan tepung 3 sudu n susu. susu ada sukatan dier dlm ml. tapi aku belasah jekk 3 cwan.
4.masukkan stok ayam 425ml.
hmm..yang ni pun aku blasah jek 2cwn. pakai agak je..
5. masukkan garam secukup rasa, n pepper.
ak xperasan lak tertulis blackpepper(tumbuk)..so ak dah letak secubit garam n lada putih. alih2 ak amik gak la lada hitam tu n tumbuk ngan lesung.
6. kacau sebati..
7. blend smoothly all together..

hmm..kalau tgk aku masak, xde r kelam kabut. tapi aku cuba mengekspreskan diri secepat mungkin. n hasil dier...alhamdulillah..SUCCESSFUL.

aku tanye mama..how was it? ok x??

mama kata ok. SEDAP. haha..good then..
aku men redah n belasa je sume ..


n aku rase r gak..hmm..nyumm3..bleh tahan r gak..=P

nanti ak post pic..

hua3..sempat gak nak memblog..
tgk2 je pc..pergh..17 YM tgh waiting.. i mean, ada 17 org YM aku, tp ak xbls lg..fuhh...nak layan satu2 ni yang parah..

anyway, i think i've done pretty well. estimate ak masak scr express almost 40mins..
hehe..40 mins??
dr rumah ak, rasanye dah smp KLIA kot.

nice experience! ^_^..
terasa belajar masak is fun..
i dream to be teror masak in the meantime..huhu..

4 ulasan:

Awanama berkata...

good2!
asal x bg aku sket?
kedu punye org!
hahahaha!
tp aku masak ari tuh sdp doe yg kat umah ko tuh ;p

-aliah-

everjihad berkata...

eleh..kalo xde arahan ak, xder nye menjadi... =P

da lame xmen masak2 kan..

^_^

Awanama berkata...

hahahah!
tau xpe!
arahan je aku leh bc sndr r wei!
tuh pun arahan buku!
hahaha..
aku yg potong, aku siang, aku bsh, aku msk..
wow!
haha!
qotul wat pe?
tkg rase je!
hahaha

-aliah-

everjihad berkata...

eleh..aku bagi can r weh..!

ko tetamu ..datang umah aku..

xper r bagi layanan superb kan..

kang aku wat sume kang..cian lak kat ko..

haizz..ko ni ..ade kawan baik hati mcm aku, patut hargai tau! =P