Isnin, Disember 20

crash

Bismillah..

O Allah,
I don't know why my heart feel so sad right now. My crashed laptop really strucks my heart. I don't make latest back up data. I do have something that I love in it and now it's probably gone. The repair cost is way too high.

 I told my sister and it seems like the same thing the guy at future shop told me. It seems helpless.

Hati terasa kosong kejap. kalau nak guna laptop, kena guna orang lain punya which I can't ask people most of the time. It makes me feel bad.

tapi life is unpredicted and unexpected kan. I never expect that I will experience this. dan sangat terasa dengan ujian yang satu ni. terasa sebagai 'ujian kehilangan'...

losing something that I love..
dan perasaan tu terasa peritnya.
tapi tau kena tabah.
tapi tau kena sabar.
dan tau itu ujian.
dan tau Allah tu ada.


tau je.
tapi dalam hari hanya Allah je tau perit dia.


dan kehilangan yang satu ni sangat terasa. kena restore system. kena back up data. terfikir sesuatu, kalau crash dalam hidup, mungkinkah punya peluang hidup kedua? yang dapat back up dan restore segalanya.

dan saat itu aku terfikir sesuatu..
kehilangan yang tersayang. tak kiralah apa jua. saat itu baru kita betul-betul hargai setiap peluang yang ada. dan tidak sewenang-wenangnya mensia-siakan peluang yang ada (seperti guna laptop orang untuk kepentingan dan keperluan ssesuatu)

dan saat ditimpa ujian dan musibah, apakah terus hati ini beristighfar?

innalillahi wainna ilaihi raji'un
sesungguhnya dari Allah kami datang dan kepada-Nya kami kembali

ya Allah..
aku lemah tanpa-Mu
sucikan kalbuku
mengharap inayah dan maghfirah-Mu
permudahkan segala urusanku
moga ujian dari-Mu
menjadi kifarah dosa-dosaku

Sabtu, Disember 4

impian and 'goals'

terbaca blog ukhti fathiyyah. dah kawin. aku kalau tengok yg married ni memang cepat tertarik macam magnet. apatah lagi la kalau still student..memang sangat2 kagum. how they manage their life.

there is someone in my mind that I'm really impressed. ada je few other couple lain..

hu.

ada some interesting post. how she reflects herself. aku yang baca ada jugakla dapat manfaat. untuk islah diri, insha Allah. buat renungan..

sambil baca dengar pulak si lydia sembang-sembang dengan husna housmate aku cakap pasal kawin.
aish..awat la deme ni sembang pasal kawin.

hu. kawin oh kawin. memang takkan basi la cerita kawin2 ni selagi kita tak kawin! 

rasa macam dah lama tinggalkan pemikiran untuk kawin. sama ada buat masa ni atau untuk masa akan datang. rasa macam dah lama tak fikir.

perlu ke nak fikir?
perlu ke nak fikir sekarang?
mungkin perlu. mungkin tidak. depends.

si makcik tu berbunyik,

''by 35 you must have at least 2 babies. the doctor told me after 35 you will no longer productive"

my mum gave birth to me when she was 40. 
she's not bad, ay?
cayalah mama aku!
erm, hebat kuasa ALLAH tu.

but thats not really the matter that I want to point here.

last few days i guess, my housemates did talk about marriage thingy. until one moment, i told them, 

'don't just talk about your dream husband. what about think of how many children you wanna have?'

then they asked me,
'ain, how many children do you want?'

ohho.. 
soklan cepumas sungguh.
the answer?

'as much as i can! i wish to have twins..', i replied them.

haha. isn't that the 'easiest' way to get 'as much' as we can? 

just imagine if twins for 3 times or may be triplet. hmm.. in 5 years we may get 6 or 10kids. wow. isn't that awesome?

ah. berangannya Qurratul ni. panjang betul mimpi dia..
eh. bukan mimpi da. tinggi cita-cita tuh. [poyo kejap. back up diri sendiri]

abah pernah kata, 
cita-cita tinggi tu cetusan iman.
ha! see.. {iye la..pandai je dia nak goreng..};

tapi anak ramai is not the goal. yang goalnya nak capai mardhotillah. nak gapai redha Allah. anak ramai ke, anak sikit ke, ada anak ke, takde anak ke it's not really the matter as those are only wasilah (penghubung), ok.

farah pernah sebut kat aku, jangan sebut impian. tapi sebut 'Goal'.

apa beza impian dengan goal ni? impian bila kita sebut kita mungkin terasa itu satu mimpi. tak mungkin terjadi. tapi kalau kita tukar kepada goal ataupun matlamat, walau nampak macam mustahil tapi boleh diusahakan.

I don't know. It just that, when I heard Lydia said, your productivity will reduced after 35, it just strucks me and makes me think.

memang mentaliti barat (aku ada baca buku ape ntah. dia siap kasi statistik), kalau tak silap subject individual and families, pasal perubahana fenomena dulu dan sekarang. women tends to delay their marriage because of school ~ to get higher education. 

kenapa perlu higher education? 
to get good and better job.

education = income

itu antara matlamat depa. tapi itu matlamat aku studi ke? oh.. tidak sekali. matlamat aku lagi tinggi dari tu la weh! apa barang studi setakat nak dapat kerja jadi 'kuli'? aku tak mahu jadi kuli duniawi. sori ar beb. aku nak jadi kuli sejati only pada Allahu Rabbi.

kalau lelaki, mereka masih mampu membebaskan sperm even if they are already 80! tapi kalau perempuan? ada limit dia. usia 20-an memang waktu yang sangaaat subur utk perempuan to produce.

it's just a question of,

ARE YOU READY GURL?

oh man. thinking of to have a baby/babies, (even I don't have a husband yet), makes me a bit scared. Scared because I think I still not prepared. What have I prepared so far? 

Tapi kalau nak fikirkan sangat apa yang kurang, macam low self-esteem la pulak. nak tunggu diri sempurna mati la tak kawin2 kot. Kena pandai-pandai balance. Kena tau apa yang kurang, apa yang ada. Dari situ, top up la yang mana perlu, yang mana termampu. 

{pandai2 je dia nasihat diri sendiri ye}

baitul muslim yang nak dibina bermula dari individu yg berjiwa dan berperibadi muslim.

do you know what is my wish? ( or I should change it into goals? :D)

i wish that dream will come true.
or maybe I shoud change that.
I want to work on that dream to be true!

Well, I don't know who I'm going to marry to.
I'm still praying, searching, waiting ..

i want to marry 'someone'... that can makes me to be someone! 
siapa dia tu ye? malu pulak nak tulis kat sini.

takpela. kita simpan je. My secret with Him! ^_~

ikutkan hati, tak nak kawin lambat2. 
ikutkan hati nak je anak cepat.
sebelum segalanya terlambat.

Allahu'alam.
Allahumusta'an

Jumaat, Disember 3

i miss you too

ibrah ckp dgn mama

pesan mama,
jgn fb je. takya bz body tgk fb org. tgk sndiri punya sudah la.
bnyk buku nak kena baca!
pasal org msia kena tahan. kata mama ramai budak perempuan malaysia kena tipu dengan orang hitam. orang selit dadah dekat airport.

mama raise this issue. Dia risau pasal keselamatan and I knew what she is thinking.

Then, bagitau mama markah exam baru keluar dan sangat teruk..

kata mama,
exam. tu la jangan ambik mudah lain kali. nape dpt markah sikit?
hu. jgn amik mudah. mmg tepat kena batang hidung. zzaass..

"kena repeat ke?", tanya mama.

i'm not that critical la smpai kena repeat paper. repeat means = fail.
hmm. it could be as this is not final. i'm not sure. nauzubillahimin zalik.

mama nangis at the end.. mama said. i miss you. and i said i miss u too. hu.

but i knew she miss a lot and more than me. more than i miss her. why? becaause when the time i'm busy i might tend to forget her for a while. but i knew she will never forget me in anytime.

i just smile to her with the sweetest smile i could (until my lesung pipit showed), just to cheer her up and I knew she missed my smile.

and by the time she talked to me, i knew she can't bear to talk eye-to-eye with me as I knew she unable to continue the conversation as soon she see me in front of her eyes. dalam hati, i wonder, nape la mama ni cakap tak pandang skrin. pandang sana sini. huhu. I knew the reason why..

ma,
i knew how dear am i to you..
i just keep the tears inside me
i don't want to make you sad
i want to make you happy
I wish I could ..

Khamis, Disember 2

syaitan kan terer!

pesanan askar yang telah diubahsuai mengikut kesesuaian..
berhati2lah ngn sesiapa.  walaupun mcm rasa mcm takde ape2. dia tetap ajnabi. jaga pergaulan. syaitan kan tere. huhu. jauhi awal2 pintu2 mslh hati. ckp straight to the point, pendek, tegas.
lepas dah byk org terbabas, walhal mereka berhati2 ssgt jgak! terbuktilah kehebatan pak tan..huhu..memang licik, halus.

jazakillah!!

main point,

Guard yourself. Have your iman.
jagalah pergaulan, jagalah pergaulan, jagalah pergaulan.
awas. syaitan mudah menembak dan masuk dimana-mana arah tika kita terleka dan lalai seketika.

pesanan Syaikh 'Ala Elsayed,


When it comes to halal haram ..watch yourself
Follow the sunnah of the prophet.
Why we do sunnah of the prophet ..
Come back to quran and sunnah.
Be loyal to Alah.
Chek your heart
Look urself in mirror.
Your heart at ease when remember Allah. 
Where is your taqwa?
Taqwa is when no one else see your action
Does Allah come first in your life?
Think!
Who owns you?


----
Qiamulail is the key. 
Nothing better than qiamulail.
When u master qiamulail, you will get the sweetness. you will Get immunity.
Start very slow, qiamulail can be anything after isha’ where  3 –parts of night. 
You may start from isya’  or start 20mins before fajr.
The last third is the best. Why? Everybody sleep. Allah turun. He descends and ask His angel.
Who asking to him during that time? He will gives anything that he wishes.


The best time to do extra prayers is in the last part of the night.  The Prophet (peace be upon him) said, 
"When the last one third of the night remains, our Lord, the Glorious One, descends towards the lower heaven and proclaims: 'Is there anyone supplicating to Me so that I grant his supplication? Is there anyone begging of Me for anything so that I grant him his wish? Is there anyone who seeks My forgiveness so I forgive him?'"
by al-Bukhari (also by Muslim, Malik, at-Tirmidhi and Abu Dawud). 
In a version by Muslim the Hadeeth ends with the words: And thus He continues till [the light of] dawn shines.


pesanan buat diri sendiri pastinya, peringatan sesama kita yang beriman.

Rabu, November 24

awak rasa syaitan tengah buat ape sekarang?

soalan teka teki :

apakah dia bila kita kuat, dia lembik, bila kita lembik dia kuat?

jawapan :
_ _ _ _ _ _ _

***
Arakian alkisah, terdapatlah seorang muslim yang belajar(myb)  sedang tekun cuba berusaha untuk mengulangkaji pelajarannya. Pada suatu malam, dia mendapat pengisian mengenai tafsir surah an-nas. Usrah yang diberi nama remedial begitu menarik perhatiannya. Kerana perkataan remedial tidak diketahui maksudnya, lantas dia terus merujuk kepada sheikh google. Ketahuanlah dia bahawa remedial itu membawa erti pembaikan. Makanya, dia tertanya-tertanya apakah usrah  pengisian gabungan malam ini. Tak disangka, dia akan mendapat tafsir surah annas buat kali ke-dua. Makanya usrah pada malam itu kelihatan seperti marathon tafsir. Merentas desa hutan, penuh dengan semak samun serta duri dan batang-batang kayu yang menyekat perjalanan. Walau tersekat-sekat, namun pelari2 merentas desa tidah mudah patah semangat. Masing-masing masih tegar mendengar walau cebisan-cebisan bunyik yang berserakan itu kadangkala mampu saja memutuskan selera dan nafsu yang mungkin memberontak mahu ke sini sana. Namun awan masih berarak mengiringi kedamaian serta ketenangan perjalanan. Marathon masih bertenaga diteruskan oleh si ketua. Walau baton berganti baton, tetap langkah diteruskan.

Tanah yang dipijak terasa basah, meresap ke jiwa. Entah kenapa, baru kali ini baru jiwa terasa basah mendengar titip kalam dari sang murabbi. Syahdu. Dalam menzahirkan rasa kesyukuran, dialog ini berlaku,

"dah lama gak usrah rasa kering. entah kenapa harini terasa basah. alhamdulillah .."
"alhamdulillah! awak rasa apa yang bezanya kalini dengan before?"
"huermm..."
"sbb iman tgh ok ke?mybe if tau punca, buat postmortem, bleh baiki utk future time rs kering?"
"graf iman takdela memuncak sangat-sangat. mutabaah rongak2 la jugak. huhu..mungkin berkat baca yasin?"
"maybe sebab proaktif. type satu2?"
"mungkin!"

simpulnya, terkesan.
apa penyebab kita rasa basah, apa penyebab kita rasa kering?

kenapa harini rasa basah? kenapa sebelum ni rasa kering?
kenapa dulu rasa basah? kenapa sekarang rasa kering?

apa yang buat iman kita up apa yang buat iman kita down?
kenapa sekarang iman+ amal sangat teruk kenapa dulu terasa iman + amal lagi bagus?

***
Pada suatu masa, myb ini punya perjumpaan. Sewaktu dalam perjumpaan, pelbagai persoalan dilontarkan oleh seseorang. Myb ini cuku rasa tak senang dan kemudiannya terasa mendidih tak semena lantaran fe'el seseorang. Bertambah lagi geram bila nampaknya dia yang seperti kurang peduli dan kurang sensitif. Entah kenapa begitu muda rasa amarah itu bergelora. Bagaikan puting beliung berpusar-pusar mahu membaham. Namun, rasa amarah itu tercuit akhirnya oleh gelagat seorang askar yang perkasa,

"awk rs syaitan tgh watpe skrg?", sambil menggelengkan kepala.


tersenyap seketika. Nafsu amarah pun turut ikut sama.dushh! terasa macam satu ketukan atas kepala.

dalam hati,
'ahh!! it's a trap!!!'

suara memujuk,

"kan ada time yang kita blur jgk. maybe dia demam kot",
"oh ya! sangka baik..", cuba memujuk hati.
"setan ni tau2 je kita marathon tadi..."
"terus ujian praktikal Allah kasi.."

pointnya, kadang2 kita geram sangat dengan seseorang sampai terlupa untuk bersangka baik. berfikir bagi pihak dia yang mungkin punya kekangan-kekangan serta masalah-masalah lain.

kadang-kadang, bila iman kita tak lemah sangat, syaitan cuba nak rosakkan kita dengan cara berbeza. Men'cucuk-cucuk' kita melalui manusia, melalui kelemahan kita.
Cth : asal deal dengan orang tu, terus terasa nak menyirap.

Makanya itulah mungkin antara tactic syaitan. Bila anak adam dah mula rasa marah, makanya mudah juga hilang arah. Hilang ingatan seketika. Terlupa kewujudan syaitan. Lebih parah lagi apabila terlupa kewujudan Tuhan! Terlupa mohon perlidungan.Hakikatnya apabila mengingati Tuhan, hati terus terangsang pada kebaikan. Namun, andai sebaliknya, Terlupa untuk bersangka baik. Terlupa pada kebaikan. Tercenderung pada kejahatan. .  makanya itulah antara natijah dari perbuatan buruk dan seharusnya segala yang buruk itu harus kita kembali mencari perlindungan dari Dia yang menCIPTAkan segalanya.

simply put,

nota hari ini,

- kena kenal makrifatullah.
- kena faham sifat-sifat Allah.
- kena kenal siapa musuh utama
- kena tau apa rupa tactic yang musuh kita guna
- kena sentiasa mohon perlindungan dari Dia yang Maha Kuasa.

kenapa kena kenal, kenapa kena tau, kenapa kena faham, kenapa kena mohon?
sebab : itu cara utk pertahankan kemantapan serta keutuhan iman. =)

p.s : hu. tak nak kalah dengan setan! kena selalu berdamping dengan Tuhan. kalau jauh2 dengan Tuhan, setan makin merapat! eiiii..

Wallahu'alam.
Wallahu musta'an.

Isnin, November 15

saat itu ...

ya. aku dahagakan peringatan.

hari ini terasa 'kosong'. serba tak kena. entah mengapa terasa berat mahu ke kelas. mungkin juga kerana aku ada 'alasan'. namun demamku sudah kebah cuma kepala terasa mencucuk-cucuk. rasa serba salah jugak nak ponteng, tapi bila fikir2 kalau dalam kelas pergi, tak boleh absorb pun buat apa. < alasan yea..

ah alasan. seribu satu alasan boleh dicipta. kalau betul2 mahu, 1001 dalih boleh ditepis.

Entah kenapa hati ini terasa mahu mencari sesuatu. Mahu lupakan sebentar realiti yang dijalani.

Bermula dari mendengar tausiyah dari Bro. Nouman Ali, kemudian beralih kepada buku Stephen Covey 7 habits of Highly Effective People (merasakan diri ini semakin kurang efektif kebelakangan ini), kemudiannya dicapai pula buku tulisan Dr. Raghib As-Sirjani - Menjadi Pemuda Peka Zaman.

Di situ aku temui sesuatu.
Di situ aku temui jawapan yang membelenggu.
Di situ aku tahu, mengapa aku kekurangan the 'sense of urgency'.

Bak kata, Bro Nouman Ali, "It indicates something..which is problem with iman."
"Adakah orang-orang yang pernah berpesan kepada para pemuda, beramallah dengan serius dan bersungguh-sungguhlah dalam belajar, kerana Allah azzawajal senantiasa mengawasi anda dan Dia akan memberikan balasan terhadap setiap usaha dan kerja kerasmu? atau justeru mereka hanya berpesan kepada generasi muda, belajarlah dengan sungguh-sungguh kerana sebentar lagi akan ada ujian. Siapa yang berhasil dan lulus dalam ujian tersebut, ia akan mendapatkan pekerjaan di dunia dan gaji yang besar, tempat tinggal yang lebih baik dan selesa, kenderaan atau pekerjaan yang lebih menjanjikan berbanding saudaranya yang tidak lulus dalam ujian tersebut"

ya.
Apabila saatnya diri terlupa
Tuhan itu Maha Melihat dan Memerhati
Apabila saatnya diri terlupa
Segala yang dikerjakan pasti dihitung
Apabila saatnya diri itu terlupa akan Rabbnya
Saat itulah akan terhilang arahnya


****
ya Tuhan jangan lupakan aku saat aku terlupa diri.

saat aku lalai, terleka
saat aku lupa pengawasan-Mu
saat aku terlupakan diri-Mu

Engkau yang Maha dekat
Maha halus 
Maha teliti

monolog ...[2]

A piece of advice from Bro. Nouman Ali

Purify your heart by start the relationship with Allah
- legitimate zikir.

read quran more

He talks something about 'sense of urgency'

hu. that stucks me.

I think I lack of that

I don't feel the urgency to do my studies therefore I'm procastinating. even it seems not so 'bad' like I'm not into those entertainment stuff. Alhamdulillah 'ala kulli haal, I'm not being tested by addiction to manga, movie and those related things but coming on to myself, I being tested with other things. - managing priorities -

Always in my mind, hey am I doing this right? or maybe I shouldn't?
There's always something that I want to do that not even related with my typical 'work'. I love to work on something else. I've no idea why can't I have such passion that will boost me to do those things?

I always ask myself why?
I can't give the anwer.

What really interest me?
I may have the answer but not found the way.
I maybe in the state of denial. 
Sometimes a feeling of sabotage in myself.

Why can't I just keep on going the things that I 'should' do?
Finding the answer is not as hard as finding the solution.
Finding the solution is not as hard as to act on 

Yet, clarifying what's really a priority here is a tough question to me.
I remember where there was an old lady advised me,
you have a lot of things that may be fascinating to you. but you have to do what you have to do. you have to be where you should be. 
What I should be
What I should do

What I want to be
What I wanna do

What I have to be
What I have to do

critical ...
the answer maybe clear enough
but at some point, at a moment..
it just a feeling 
of losing the way
of losing the self


Rabu, November 10

what my heart tells me?

when there is no sign for U-turn, all you have to do is keep on driving.


Pause!
Whatever it is you do in life,
Try to remember that nothing is too big to achieve
And nothing is too small to ignore,
Hang on in there, even if it's with the last thread,
It is well.

You may be on life's path
Not having an idea how and when you'll get there,
The most important thing is that you have a sense of direction,
All you have to do is to take each step one at a time,
And you'll get there.


The idea behind life is about meeting people,
The beauty of life is loving people,
The essence of life is about making impacts,
The joy of life is leaving footprints in the sands of time.

Have a wonderful relationship with God,
And know where he wants to place you in life to function,
For without him,
You are nothing.

On your journey through life,
Absorb everything you hear,
But choose what you want to believe.

" do what your heart is telling you and let it lead the way .. "


 I found this when I read my older post. It's been a while..
those posts sounds like me but as for now, sounds like not.

where are you my soul?
where are you my spirit?

come back to me please.

monolog

Aku melihat pelbagai jenis ragam manusia di sekelilingku. Ada yang begitu komited mengejar cita-cita. Penuh kesungguhan menatap helaian-hilaian buku mata pelajaran bersama nota-nota. Menatap komputer tanpa jemu.Aku terfikir apa sebenarnya yang mereka kejar?


Aku tak tahu mengapa dan mana silapnya. Kadangkala terasa asing. Bukan tidak mahu bersungguh-sungguh. Tapi entah kenapa kadangkala diri terhimpit dengan beberapa persoalan hidup. Kadangkala terasa hilang arah tuju. Bukan tak tau perlu arah ke mana. Tau je perlu ke mana tapi bagaimana mahu ke sana seperti dalam bayang-bayang. Kabur. Jalan manakah yang mahu dituju. Jalan mana yang mahu aku terus ada. Jalan ini benarkah? atau jalan itu yang ada silaunya?



Kadang-kadang hidup macam blur kejap.

'struggle'. bunyi macam menderita kata akhi. 
mengapa tidak ganti dengan sesuatu yang punya konotasi yang lebih positif seperti, fokus, rajin, bersungguh-sungguh..


tak semena buat diri terfikir. benar. mengapa ya struggle itu yang mula2 terucap setiap kali ada yang bertanya, 'how's studies?'

Mencari- cari. Masih dalam pencarian. Mencari sesuatu yang dekat di hati. 
Hambar.Ilmu yang dituntut tak kurasa membekas di jiwa. Seringkali terasa. Ah benarkah ini jalanku?Seakan terasa tak serasi di jiwa. Ilmu yang tidak ku rasa ‘roh’ nya. Ilmu yang sekadar ilmu.


Aku ingin belajar ilmu yang lebih dapat mendekatkan diriku pada Tuhanku.
Aku ingin belajar ilmu yang menambah pengetahuan tentang kekuasaan Tuhanku.


Atau sebenarnya aku belum cukup kenal diriku. Belum cukup kenal dengan ilmu-ilmu yang ‘asing’ itu? Tak kenal, maka tak cinta, bukan? (cuba memujuk hati)

Atau sebenarnya, masalah itu terbit dari dalam diri sendiri. Masalah jahiliyyahkah atau sebenarnya apa masalahnya? 

Zon selesa yang menjadi satu cabaran buat diri.. Mahu ikut hati atau mahu perang diri?

Robarts Library
10.30pm

Jumaat, Oktober 29

beranilah kerana haq!

Malu.

malu itu sekali lagi menghambat diriku.
mengapa ya?
bukankah dikau perlu berani kerana haq?

ya benar.

namun aku meloncat kerana terasa begitu malu dengan diriku.
oh mungkin aku saja seperti pohon semalu.
terus kuncup terus begitu
bila disentuh melulu

***

tidak.

ini bukan sekadar khayalan semata.
kau lakukan demi siapa?
demi Dia, bukan?
demi apa?
demi Dia, bukan?

lantas perlu apa rasa itu padamu?
menghentikan apa yang kau rasa perlu

ya endah kan saja ya.
kerna kau lebih tau.

****
sekali lagi.
aku melaku
sekali lagi dan lagi
malu itulah aku
namun tidak berhenti
untuk menjadi aku

tidak.
tidak sekali-kali.

******
berdiri aku kerna tuhanku
berani aku kerna tuhanku

bukan ku pinta untuk itu
aku mahu menjaga diriku
semahunya mahu memelihara diriku
seinginnya mahu mengabdi pada-Mu

Engkau Lebih Tahu.
Saatnya aku tahu
Engkau Lebih Tahu
apa yang terbaik untukku
tiada yang pernah tau
apa yang tercipta untukku
di sini di sana bersamaku
selamanya demi menggapai redha-Mu

Moga Allah redha
tindakku yang terbina
tidak diduga
sepantas rasa
tidak di damba
sebegini rasa

semakin lama
aku merasa damai indah kasih-Nya
padaku di dunia ini
terima kasih ya Tuhanku
atas segala kasih sayang-Mu
padaku buat sekian waktu

sembah sujudku pada-Mu Ilahi
aku pasrahkan diriku untuk-Mu
aku hanyalah hambamu
lemah tidak berdaya tanpamu
diri yang penuh dosa
penuh khilafnya
pohon ampunan rahmat Yang Esa

dinihari jumaat
seperti waktu itu
berlegar di minda
sujudku
doaku
pintaku
yang terbaik buatku
duniat akhiratku
Aku berserah segalanya pada-Mu

3.45am
17 Cole St, Toronto.

Khamis, September 30

Pergilah sayangku

Pergilah sayangku
Moga itu yang terbaik untukmu

Tika lewat waktu
Aku merasa buntu
Namun aku tahu
Tuhan punya rahsia buatku
Aturan yang terbaik bagiku
Tarbiyyah untuk diriku

Mungkin yang kufikir baik,
bukan yang terbaik buatmu.

Maafkan aku
Atas segala khilaf dariku

Apa yang baik buatku mungkin bukan untukmu
Apa yang baik buatmu mungkin bukan untukku

Teruskanlah langkahmu sayang
walau dimana dikau berada

Demi Tuhanku
aku tetap menyayangimu
hingga akhir waktu

Saatnya tiba untuk berlaku
Hadapinya dengan penuh restu
Kerna ia ujian dari Tuhan-Mu
Maka bersabarlah demi Tuhanmu

Saatnya ku merasa haru
Dia tempat aku mengadu
Dalam doa kudus sujudku
Munajat mengharap pada-Mu
Agar masih ada rahmat atas segala yang berlaku

Pintaku hanya satu
moga ini bukan pengakhiran padamu
namun permulaan yang baru
buat diriku dan dirimu

Sabtu, Ogos 21

erti kasih sayang

Bismillah.

Hari ni satu permulaan yang baik mengikut perkiraan aku. Alhamdulillah.  Cuma meleset sikit tiba di pertengahan hari. Takpe la. Dalam banyak-banyak misi yang dicatat, paling kurang, ada 2-3 benda yang terlunas. Dalam proses mengedit artikel untuk disiarkan di iluvislam. Memang ambik masa sikit nak edit artikel kali ni sebab pengirim hantar artikel yang tak menepati kriteria yang kita tetapkan tapi isi artikel dah baik, penganalisa pulak dah approve. Cuma secara teknikalnya buat kita dalam hati menggerutu bila bacal. Takpela. Latihan kesabaran. Satu tarbiyyah tu kan di bulan ramadhan?

Masa cuba untuk mengedit dan mempersembahkan dengan sebaik mungkin, aku cuba pautkan sekali artikel-artikel dari tulisan Hilal Asyraf. Entah hati terdetik nak menjenguk laman tu setelah sekian lama jugak tak menyinggah. Sungguh setelah membaca beberapa post yang berbentuk perkongsian dan jugak motivasi serta diari hati ni tersentuh dan jugak ada yang seakan berdas-das peluru tembakan mengenai hati ni. 

Banyak juga benda-benda yang Hilal tu kupas. Yang paling terkesan tentang kasih sayang, cinta,tanggungjawab dan pengorbanan.Artikel pun berkisarkan tentang 'cinta yang pasti', nak kena pulak la cari artikel yang agak2 seangkatan dengannya untuk reader iluvislam punya manfaat darinya.

Jenuh juga belek-belek artikel lama yang ada kias- kias berkaitan C.I.N.T.A. Memang penuh jugak facebook tu. sebab setap kali baca, aku akan share. n akan highlightkan part mana yang aku suka kupasan dia. 

Betul. Kadang-kadang benda paling 'simple' yang selalu disebut-sebut, benda tu yang kita terlupa dan terlepas pandang.

Sekarang ni pandangan kita pada kawan-kawan, adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, ada tak dengan pandangan kasih sayang? Nak masuk syurga sama-sama, tak nak masuk neraka sama-sama?

Masha Allah. Tulisan Hilal memang terasa syurga tu macam dekat dengan kita. Ye la bila asyik selalu disebut-sebut. Di sebut-sebut bukan semborono tapi disebut-sebut tu sebagai hala tuju dan matlamat. Bila matlamat kita betul-betul syurga, memang segala tindak tanduk kita takkan lari dari nak ke arah syurga dan bukan yang sebaliknya. Nauzubillah.

Bila fikir macam tu, baru otak ni terjana, momentum terbina, nak berukhuwwah atas rasa kasih sayang tu terasa lebih ringan berbanding ukhuwah yang macam 'dipaksa-paksa' pada mula, yang mungkin awalnya terasa dia dan si dia ni tanggungjawab kita nak 'menjaga'. 

Sebenarnya tak. satu benda yang kadang-kadang mungkin kita terlupa atau terlepas pandang, kita kena dahulukan diri kita dulu.

Persoalan pokoknya, kita nak tak masuk syurga? kita memang betul- betul nak ke syurga?

Kalau nak masuk syurga, takkan nak masuk sorang-sorang? Habis tu orang yang kita kenal selama ni sama-sama kita, takkan taknak bawak di sekali sama2 melangkahkan kaki ke syurga? 

Soal sahabat, soal teman, soal rakan taulan, usah tengok macamna dengan kita. tapi KITA macamna dengan mereka. Tak kisah la kawan kita tak kasi pengaruh baik dengan kita, tapi kita ni dapat tak kasi pengaruh baik yang dekat dia? Yang terlebih penting tu adalah diri kita sendiri. (memesan diri sendiri)

Tak nak mereka-mereka heret kita ke nerakat (nauzubillahi min zalik), kitalah yang sepatutnya selamatkan diri kita dulu dan patut cuba menukar arus untuk ajak mereka sama-sama ke syurga/. *(easier said than done).

Tapi itulah realiti orang yang beriman. Memang susah. Tak senang. Untuk diri berubah, untuk ubah orang lain. Siapa kata senang? Tapi itulah dunia yang disediakan Allah, kan? - tempat ujian, (Al-Mulk :2) tempat berlumba-umba dalam kebaikan (fastibiqul khoirat).

insha Allah, pandang dengan kasih sayang dalam berukhuwwah akan membuahkan mahabbah yang indah, insha Allah. 

Khamis, Ogos 12

my mother's cry


nanti skype mama, dik
doakan mama, dik..
jangan bangun lambat-lambat..
study dik..

that's her whisper

ma..
sunyinya rumah bila dikqu balik
i couldn't help myself from let a gallon of tears coming by
for every corner of this house
for every inch has your step
as the small house that we live together
how close we are in the short time
i couldn't imagine that today i send you back to the airport

from the first few days you are here, i hold my tears for not to cry
as i feel i can't bear to send you back.

i feel so weak whenever i think for that moment.
trying to cherish every moment with you
not ever think you going to leave me soon after
and  live in this house harmonily

when i came back to this house
i couldn't hold my tears
how i feel so alone to see this empty house
how i miss all so much

i miss to hear abah's voice
or know to be 'lecture'
i miss to see his eye close and open
when the time he recite his wirid
sleep late night..reading kitabs

i miss to see you in the kitchen
see you cooking dishes
and teach me some

i miss the time
when i get back home
and see both of you are here with me

how i miss to kiss your hands
when the time before i leave home to class

how dearly i miss it

now far apart you gonna leave me
far away you come with thousand of miles
just one thing is your only intention
is to see me

how dear you are to me
hoping may Allah bless you always

i thought i am strong
but not as strong as in emotion

how i wish i can fly
to come to you and kiss in mile

i hope all this is lie
but the truth is i have to realize
to them i can't rely

i feel it is like yesterday huging you
fetched you at the airport
how time passing by quickly

when i reach back home,
i don't know what to do
my heart and my mind feels so empty
i take my shower with intention
hoping Allah purify my soul

i try to do what you ask me to
i fail to follow what you ask me not to
time by time passing by
i sat on the floor
touch the coldness of the tile
makes my heart melt
when abah gets in my mind
cleaning the floor hardly with recycled tree

oh Allah..
you know me very well
you know deep inside my heart
you know my wishes
my pure wish to come true
even the reality its hard to be true

I let you to decide
putting my trust in You
is all i can do

12 Aug 2010/ Late summer/ 2 Ramadhan 1431H
08:33PM, 0701- Centre Avenue

Khamis, Julai 29

Orang mukmin yang jujur


Orang mukmin yang jujur suka mengorek rahsia hatinya dengan mencari kelemahan dan menangisi kerugian yang ditanggung. Mereka merumuskan makna kejayaan dan peningkatan pencapaian sebenar bagi setiap tahun dalam kehidupan mengikut kacamata agama.

Isnin, Julai 12

janji Allah

[95]
Dan janganlah kamu jadikan pesanan-pesanan dan perintah Allah sebagai modal untuk mendapat keuntungan dunia yang sedikit; sesugguhnya apa yang ada di sisi Allah (dari balasan yang baik), itulah sahaja yang lebih baik bagi kamu, kalaulah kamu mengetahui.

[96]
(Sebenarnya) apa yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal; dan sesungguhnya Kami membalas orang-orang sabar dengan memberikan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka telah kerjakan.

[97]
Sesiapa yang beramal soleh, dari lelaki atau perempuan, sedang ia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik; dan sesungguhnya kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan.

[98]
Oleh itu, apabila engkau membaca Al-Quran, maka hendaklah engkau terlebih dahulu) mohonlah perlindungan kepada Allah dari hasutan Syaitan yang kena rejam.

[99]
Sesungguhnya Syaitan itu tidak akan berpengaruh terhadap orang-orang yang beriman dan yang berserah bulat-bulat kepada Tuhan mereka.

[100]
Sesungguhnya pengaruh Syaitan itu hanyalah terhadap orang-orang yang menjadikan dia pemimpin mereka, dan orang-orang yang dengan sebab hasutannya melakukan syirik kepada Allah.

102]
Katakanlah (wahai Muhammad): Al-Quran itu diturunkan oleh Ruhul Qudus (Jibril) dari Tuhanmu dengan cara yang sungguh layak dan berhikmat, untuk meneguhkan iman orang-orang yang beriman, dan untuk menjadi hidayah petunjuk serta berita yang mengembirakan bagi orang-orang yang berserah diri kepada Allah.


Surah An-Nahl -

Jumaat, Julai 9

Percaya diri dalam melangkah

Dalam kita melangkah,
terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat.
Hingga kita terduduk menangis.
Peritnya terasa tetapi ketahuilah,
dan renungilah dalam diri kerana;
mungkin air mata itu hadir kerana DIA mahu menjahit sejadah iman
yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar.

Semoga tabah dan ditetapkan iman.

ALLAH Tuhan kita Maha Penyayang.
DIA sayangkan kau dan aku.
DIA tak pernah lupakan kita!

Hidup ini ibarat mimpi,
kita hanya tersedar apabila nyawa sudah meninggalkan jasad.
Iman bukan setakat percaya pada rukun Iman,
tetapi sebenarnya suatu bentuk penyerahan diri
dan pernyataan bahawa kita benar-benar percaya pada setiap janji-NYA.

Jangan lupa,
pada nafas sekalipun,
tersembunyi rahsia dan janji-NYA.

Percayalah!
syurga neraka..
pilih antara satu....

Rabu, Julai 7

Get to talk, get to DO

If you do not wish a man to do a thing,
you had better get him to talk about it;
for the more men talk, the more likely they are to do nothing else.
-Thomas Carylel

Khamis, Jun 24

can't you read?


sejenak terfikir. dah lama tak buat refleksi. tapi dua tiga menjak ni memang ada beberapa perkara yang mengetuk pintu hati. kalau tak ambil peluang untuk berfikir sejenak, merenung alangkah ruginya. membiarkan tarbiyah-Nya berlalu begitu saja.

dah lama sangat hidup 'bersendiri'. sungguh. sudah lama. seakan terlupa akan 'kerja' itu. lama benar menyepi diri. kenapa? sibuk kononnya. sibuk apa? ah. cukup-cukuplah beralasan wahai diri. cukup!

satu persatu perkara datang 'menyerang' diri ini. terlalu banyak mutiara kehidupan untuk dikutip andai saja diri ini benar-benar memikirkan.

bukan saja sekadar berfikir, namun berfikir untuk bertindak. bukan sekadar berkata, tapi perbuatan menyusul kata-kata. namun perlunya kata-kata itu agar kata-kata tersebutlah yang akan kembali menampar diri ini dikala dia leka dan lena dengan 'kesibukan dunia'.

'sendiri'.
ya. terasa seakan diri 'tersisih' tanpa disengajakan.

tapi itu bukan yang utama.

the point that play in my mind at the time being, bilakah kali terakhir kita letakkan akhirat sebagai matlamat hidup?

'saya heran bila orang kejar studi. yang terlihat studi yang diutamakan atas segala-galanya padahal studi tu patut digunakan sebagai alat untuk mencapai matlamat'

matlamat yang lebih tinggi

yang utama

'not finding the best but be the best to get the best.'

itulah kata-kata yang terucap pada sahabatku.

bukan mencari yang terbaik tapi kita jadi yang terbaik untuk kita dapat yang terbaik.

soal hidup. soalnya segala di tangan Tuhan yang menentukan. namun kita punya bahagian untuk berusaha.

'apalah sangat dunia ni. kita cuma kena sabar kejap je lagi. agak2 dalam 60 tahun je. lepas tu syurga. kekal abadi. selama2nya..'

'kalaulah semua orang fikir matlamat pasal akhirat, dia takkan buat benda yang tak bagi manfaat pun untuk dia time kat akhirat nanti. mesti benda yang dia nak buat tu semua benda yang boleh bagi benefit masa kat akhirat.'

kalau iman kita iman yang benar, tak akan ada lagi jalan2 tanpa arah, tak ada lagi jalan2 saja2, baca novel suka2, cakap2, borak2 pasal orang itu ini,

tak mungkin. kenapa?

sebab kita sendiri tau, benda tu semua takde faedah. yang hanya bagi kita kesukaan utk dunia je.

baca novel suka2, borak2 kosong, jalan2 yg saja2, boleh buat amal ke? yang boleh bawak sampai ke syurga?

kenapa syurga?

kalau benarlah kita beriman dengan syurga dan neraka. prinsip keimanan yg terterap sejak kita ucap syahadah.

senang sekali hidup kita ni tersasar. tersasar dari kehidupan yang punya tujuan yang jelas.

kenapa boleh fokus studi, kenapa payah nak fokus dalam solat? boleh fokus tengok movie, baca manga tapi benda yang boleh dekatkan diri dengan Tuhan lebih suka untuk ditinggalkan.

itulah dunia yang melalaikan. indah pada pandangan. namun hakikatnya terlalu hina. hakikat yang hanya difahami oleh mereka yang merenung dan berfikir yang mahu mengambil pelajaran.

peristiwa minggu lepas memang seakan menyentak diri ini.

'don't you read? it's all written there. you should read before you come'
'she can't read the advertisement.'

pang! ibarat satu tamparan menghinggap. pedas. lebat.

saat pulang aku terfikir. kalaulah Allah cakap macam tu kat time kat akhirat nanti kat manusia.

'hey don't you read? I have write all the guidance. It's all written there. Can't you READ?'

mamat tu marah kat aku sebab benda yang dah terang tertulis jelas. tapi aku tak baca. (aku baca je cuma aku tak ingat. n dia assume aku tak baca.)

agaknya kalau Allah? I can't even comparelah Allah dengan manusia. surela tak sama. tapi to me cukup satu tamparan.

terdiam malu.

Allah bagi akal untuk berfikir.
Allah bagi mata untuk melihat.
Allah bagi lidah untuk berpesan.
Allah bagi hati untuk menilai kebenaran.

'kerja kita ni kena sebarkan'

'sejauh mana sudah hidup kita ni menyumbang kepada islam?'

'awak cuba fikir, awak hidup ni ada kesan kat orang lain tak? kalau awak ada apa kesan, kalau awak takde apa kesan?

sungguh rugilah kalau hidup awak ni langsung takde bagi kesan kat orang lain'

betul.
sejauhmana hidup kita ni dapat bagi kesan pada orang lain, pada dunia yang kita hidup ni sebelum kita mati tinggalkan semua?

sejauh mana?

renung2, fikir2kan. tindak2kan.

Wallahu'alam
Wallahu musta'an.

55 Centre AVe
3:43 AM Khamis 24 Jun

Selasa, Jun 22

beringat!



The Prophet (pbuh) said:
“Take benefit of five before five:
your youth before your old age,
your health before your sickness,
your wealth before your poverty,
your free-time before your preoccupation,
and your life before your death.”
(Hakim)



INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA 

MUDA SEBELUM TUA

KAYA SEBELUM MISKIN 
LAPANG SEBELUM SIBUK
 
HIDUP SEBELUM MATI
 
SIHAT SEBELUM SAKIT

Isnin, Jun 7

Wahai pemuda, mari berjihad!

My dreams, Your dreams, Our dreams ...

North Carolina, Atlanta

You know a dream is like a river, ever changing as it flows.
And a dreamer's just a vessel that must follow where it goes.
Trying to learn from what's behind you and never knowing what's in store
makes each day a constant battle just to stay between the shores.
And I will sail my vessel 'til the river runs dry.
Like a bird upon the wind, these waters are my sky.
I'll never reach my destination if I never try,
So I will sail my vessel 'til the river runs dry.
Too many times we stand aside and let the water slip away.
To what we put off 'til tomorrow has now become today.
So don't you sit upon the shore and say you're satisfied.
Choose to chance the rapids and dare to dance the tides.


-Garth Brooks,

Khamis, Jun 3

make the dreams alive!

If you dream to see the Ummah united, dream and work for that dream!
If you dream to see a happy Palestine, dream and work hard for that dream!
If you dream to see the Muslim Ummah rise again as a leader of nations, dream and live your dream!

Don’t give up, before you start.
Don’t say I can’t, before you begin.
Don’t say It cannot be done, before you even try!

Dreams open the doors to the unknown, and it's up to you to explore.

The moment we stop dreaming, we're doomed.

Selasa, Jun 1

Mensenikan cinta


To love, and to be consistent.

Dalam kisah-kisah para anbiya' dan salafussoleh, banyak contoh-contoh hidup bagaimana mereka yang begitu hebat dalam dakwah dan jihad, agar dapat terus teguh dan kekal, konsisten dalam menjaga cintanya terhadap Allah dan jalan yang mulia itu.

Nabi Daud a.s beromantik dengan Allah dengan tasbih yang agung, lantas dengan itu ia mengukuhkan kekuasaannya dan terus menyebarkan syariat ke seluruh alam.

Saya pernah membaca salah satu syarah Bible, dia ada mengatakan bahawa David yang menulis Psalm. Kemudian si penulis syarah tersebut berkata bagaimana David boleh mampu menulis Psalm, lantas si penulis mengatakan bahawa David ini adalah antara orang yang paling banyak bertapa (meditate) lantas God berikannya ilham yang banyak dan boleh menulis Psalm. (kita ambil pengajaran sajalah ya)

Nabi Nuh a.s beromantik dengan Allah dengan tangisan dan doanya kepada Allah.

Nabi Musa a.s sangat kuat harapannya dan pengharapannya pada Allah dan menjadikan beliau sentiasa berdoa dan sentiasa bertaubat agar ditetapkan hatinya.

Rasulullah s.a.w sentiasa memperbaharui taubatnya, tahajjudnya tidak tinggal, darjatnya mampu mencapai kesetiaan yang agung terhadap jalan ini, sehingga Jibril datang menjemput baginda s.a.w.

Salah seorang salaf pernah berkata ; semenjak aku peluk Islam, aku tidak pernah kenyang kerana ingin merasakan kelazatan solat.

Imam Ghazali r.h.m menyebutkan, kalaulah bukan kerana zikir ini (ada zikir-zikir hariannya sebanyak seribu kali setiap hari), maka sudah pasti aku tidak mampu capai apa yang aku perolehi sekarang ini.

Syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah r.h.m setiap hari pergi ke hujung kota Damsyik selepas subuh, dan berteduh di bawah sebuah pohon di situ. (bertafakkur terhadap keindahan ciptaan Allah)

Dan contoh-contoh lain ..

Habis satu lagi bahagian.

----

Cuba kaitkan kedua-dua bahagian. Saya ambil satu saja pengajarannya, iaitu tips untuk terus kekal dalam bercinta adalah sejauhmana kita pandai berseni dalam menyemai cinta tersebut.

Bagi hubungan manusia-manusia, antara seni yang paling penting adalah kebersamaan. Kita hadir pada waktu dia susah, kita sentiasa datang bila diperlukan. Sangat besar kesannya bila kita sentiasa 'ada' dan 'hadir' bersama manusia, tidak kira apa jenis sekalipun.

Masakan 'kebersamaan' itu tidak penting, sedangkan para sahabat Rasulullah s.a.w pun dikategorikan mengikut selama mana dia hidup 'bersama' dengan Nabi s.a.w - Ahli badar berbeza dengan Ahli Uhud, ahli Baiah Aqabah lain martabatnya dengan para Ansar. Ahli Baiatur Ridhwan juga berbeza darjatnya dengan umat Islam yang masuk Islam selepas Fathu Makkah.

Rasulullah s.a.w pernah menyebut : 

Berilah hadiah, maka kamu pasti akan saling mencintai.

Itu pun salah satu bentuk untuk menguatkan cinta manusia-manusia.

Seni dalam bercinta itu penting, kalau kita tidak berseni, nanti orang-orang yang kita cintai jadi bosan cepat, sebab taktik sama saja, tidak bertukar pun. Kita pun nampak macam tak serius untuk mencintai dia.

----

Dalam hubungan manusia-Allah, sifirnya tidak jauh. Seseorang yang paling tinggi martabatnya adalah orang yang paling pandai berseni dalam menyemai cintanya kepada Allah.

Para muqarrabin (orang-orang yang terdekat dengan Allah) mempunyai satu fiqh (kefahaman) yang menunjukkan betapa dalam nilai seninya ;

"Hasanaatul Abraar, Sayyiaatul Muqarrabiin" yang bermaksud :

"Kebaikan (perkara harus) bagi orang baik-baik, adalah keburukan orang muqarrabin"

Mereka yang sudah mendaki ke puncak yang tinggi dalam mencapai nafsu mutmainnah (jiwa yang tenang), pastinya berbeza dengan mereka yang belum pun mendaki gunung mujahadah tersebut yang miliki nafsu ammarah (jiwa yang mengarah kepada keburukan). Seseorang yang belum mendaki kelihatan bersahaja dan tidak risau apa pun, sebab mereka takkan terjatuh. Kalau tergelincir pun takkan cedera.

Berbeza dengan seorang yang sudah mendaki gunung yang tinggi, maka dirinya sangat-sangat takut akan terjatuh ke dalam lembah yang sangat dalam. Dia akan merasa gayat, takut, takut kecewa sebab kena mula dari awal, takut patah kaki dan tak dapat nak naik balik, dan macam-macam perasaan lagi.

Oleh itu, perasaan mereka yang sudah berada di kemuncak lebih-lebih lagi takut untuk jatuh ke kaki gunung. Pastinya orang yang mendaki akan mencari sebanyak mungkin cara untuk memastikan dirinya tidak 'jatuh' daripada gunung mujahadah itu.

Maka dalam waktu itu, dia perlu mencari segala macam bentuk bekalan, dan berseni dalam terus memanjat untuk teruskan pendakiannya menuju puncak mujahadah, iaitu nafsu mutmainnah. Dalam dirinya tidak difikirkan perkara-perkara remeh temeh, tetapi memikirkan bagaimana caranya untuk mendaki ke puncak dengan cara yang paling selamat dan confirm sampai.

Seperti yang saya sebut tadi, fiqh orang muqarrabin, mereka sangat berjaga-jaga dengan perkara harus, kerana baginya perkara kecil pun boleh cukup untuk menjatuhkannya daripada martabat muqarrabin. Kalau orang yang mendaki itu sibuk fikir untuk nak makan gula-gula atau kitkat atau tengok movie, pasti dia akan terjatuh kerana fokusnya kini 'memaksa' dia untuk teruskan pendakian.

"Yatruku ma la ba'sa bihi, Khaufan min ma bihi ba's"
- meninggalkan apa yang harus, kerana khuatir akan terjebak dalam perkara haram -

Benarlah apa yang Ibnu Qayyim sebut ;

"Meninggalkan perkara yang membawa kepada maksiat itu lebih berat/susah daripada meninggalkan maksiat"

Pada mulanya, saya kurang faham. Tapi bila diteliti balik, ya memang benar. Kadang-kadang bila syaitan tak nampak pintu maksiat untuk dia cucuk, dia akan bagi umpan-umpan ringan, supaya kita (yang kononnya sudah mantap itu) memakan umpannya yang pada mulanya nampak tiada apa, tapi rupanya di belakang itu ada si tukang kail yang memasang perangkap yang mampu menarik kita.

Umpan itu banyak jenis, kadang-kadang berbentuk ketidak susunan prioriti, kadang-kadang berbentuk perkara harus, kadang-kadang bentuk pujian dsb.

Mungkin itulah darjat-darjat orang yang rapat dengan Tuhannya.

----

Bagi orang yang berdakwah dan berjihad, semakin jauh dia dalam perjalannya, semakin sukar baginya untuk membongkar rahsia tsabat.

"Ilaahi lastu lil firdausi ahlan .. wala aqwa alannaaril jahiimi .."
Tuhanku aku tidak layak ke Firdaus-Mu, dan aku tak mampu menghadapi api neraka-Mu.

Itulah antara gaya orang-orang yang benar-benar istiqamah dalam bercinta dengan Allah .. dan dakwah-Nya. Itu tanda keseriusan mereka. Jangan menggunakan alasan mereka itu hidup zaman jahiliyah kurang dan sekarang ini zaman canggih dan bermacam-macam alasan.

Ibnu Qayyim menyebut dalam kitabnya Al-Fawaid :

"Innama tafawutul Qaumi bil himami, la bissuwar" - Sesungguhnya beza di antara suatu kaum dengan kaum yang lain adalah pada kemahuan-kemahuan mereka, bukan pada bentuk fizikal/luaran mereka

Orang yang semakin tinggi posisinya dalam gunung mujahadah, dirinya pasti akan lebih takut untuk jatuh, dan mereka pasti mengkaji apakah dia afat-afat (penyakit-penyakit) yang boleh menjatuhkannya, walau sekecil seekor nyamuk.

Saya akhiri post ini dengan ringkasan tulisan buku Sirotunal Mustaqim tulisan Ahmad Rasyid, bab yang terakhir yang bertajuk ;

"Wa Akhafu min Yaumil Hisab" - dan aku sangat-sangat takut dengan Hari Pembalasan.

Secara ringkasnya ia mengisahkan gambaran bayangan bagaimana jika kita di hari Akhirat nanti.

Ketika kita melangkah menuju ke syurga, ada tangan-tangan yang akan menarik kita daripadanya. Tangan itu adalah tangan kawan-kawan kita yang kita abaikan haknya, tangan jiran-jiran kita yang kita lupakan untuk dakwahnya, tangan itu adalah saudara mara kita yang kita lalai untuk mengajaknya, tangan-tangan itu adalah hak-hak manusia yang kita selalu terlupa untuk tunaikan kewajipan kepada mereka. Itulah tangan manusia yang kita selalu kita burukkan, kita umpatkan, kita keji dan hina. Mereka akan mengambil pahala--pahala kita hingga habis .. jika habis pahala kita, mereka akan berikan dosa-dosa mereka pada kita ... akhirnya ...

Tangan-tangan itulah akhirnya membawa kita ke neraka ... (Nauzubillah min zalik)

Maka oleh itu wahai para duat, jika engkau tahu bahawa dosa kita sangat banyak dan tiada apa yang mampu menyelamatkan kita melainkan rahmat Allah ..

Bentangkanlah sejadahmu ..
Bermunajatlah kepada Tuhanmu ..
Sekiranya engkau mampu menitiskan airmata yang pertama ..
Maka teruskanlah .. untuk menitiskan titisan yang kedua.

----

Mereka serius dalam cinta mereka .. dan mereka berjaya.
Kita ?


Maka saya sebutkan sekali lagi di sini, teguhnya seseorang itu dalam dakwah adalah kerana Allah mahukan dia untuk terus berada pada jalan-Nya, dan begitulah sebaliknya.

"Allah lebih mengetahu siapa yang Dia mahu meletakkan risalah-Nya" - Surah Al-An'am

Oleh itu di sini perlu disemai cinta-cinta agar mereka tidak bosan dengan perkara ini.

Saya teringat satu nasyid Arab :

"Ikhwatal Islami hayya .. Natafaanaa fil jihaad"
- Wahai saudara seIslam marilah ... kita berseni dalam jihad ini -

Ada orang berseni dengan memasang pelita di tengah malam ketika manusia tidur, lantas meluangkan waktunya yang panjang bermunajat dan beromantik dengan Allah. Agar saat-saat kebersamaannya dengan Allah itu semakin banyak dan menguatkannya dalam dakwah.

Ada orang yang nyalakan lilin agar suasananya romantik di tengah malam bermunajat disinari cahaya lilin dan diisi dengan zikir tasbih kepada Allah.. (Kalau suami isteri boleh pergi candlelight dinner untuk beromantis, takkan nak bercandlelight dan bercinta dengan Allah tak boleh kan ?)

Ada orang yang sanggup untuk tidur di atas lantai hanya kerana ingin mudah bangun untuk qiamullail berbanding tidur di atas tilam yang empuk.

Ada pula orang yang doanya sentiasa diiringi tangisan dan meminta selalu agar tetap teguh, dan sentiasa takut-takut sekiranya hatinya dibolak-balikkan dan berundur diri dari medan.

Ulama' dulu suka mengarang bait-bait syair yang menyentuh jiwa dan perasaan yang menjadikan dirinya sentiasa rapat kepada Allah, contoh Imam Syafie, ketika ternampak betis perempuan, beliau lantas terus mengarang bait syair yang menyatakan kesungguhannya dalam mempercantik hubungannya dengan Kekasihnya (Allah) :

sumber : emel dari akhowat

Sesungguhnya orang-orang mukmin itu ...

Isnin, Mei 31

kelemahan bukan untuk diratapi

Kelemahan diri perlu menjadi agenda yang paling penting untuk diinsafi setiap masa, misalnya ketika kita kekurangan harta akibat nafsu membeli-belah yang tinggi dan tidak pandai merancang. Sewaktu ditimpa surutnya cahaya di hati kerana malas beribadah dan meninggalkan ilmu.
Kerasnya jiwa kerana jauh dari al-Quran dan Sunnah Rasul-Nya.
Berkurangnya kawan dan renggang ikatan persaudaraan kerana suka menambah musuh, takbur, menunjuk-nunjuk dan berdengki.
Bertambahnya penyakit kerana banyak makan, malas, berehat dan berhibur secara berlebihan. Berkurangnya umur dan sedikitnya bekalan ke akhirat juga menunjukkan betapa ruginya manusia sepanjang tahun ini.