Selasa, Disember 22

Gula, manusia, USAHA,

taken from iluvislam.

"Ditambah gula,manislah ia,
ditambah garam,masinlah ia,
begitu juga dengan manusia,
ditambahkan usaha,berjayalah dia,
ditambah putus asa,maka gagallah dia..

-Hazimi"

Isnin, Disember 21

A Shepherd


Each one of you is a shepherd. And each one of you will be asked about your flock. A ruler also is a shepherd and he will be asked about his flock. And every man is a shepherd to his family. And a woman is the custodian of her husband's house and his children. Thus each one of you is a shepherd, and each one will be asked about his flock.
( Hadits Sahih Bukhari and Muslim on the authority of 'Abdullah ibn Umar)

Sabtu, Disember 19

Sick, Hungry, Prison.


You should visit the sick, feed the hungry and set prisoners free.
(Sahih Bukhari on the authority of Abu Musa Al-Ash'ari.)

Selasa, Disember 15

Awal Muharram kembali menjelma! Refleksi!

r e f l e k si [ p a r t 1 ]

Peringatan
: coretan hati kali ni sangat panjang. ilham memang mencurah-curah. tak kurang jugak air mata. harap maklum.

macam-macam dalam fikiran. untuk berkongsi rasa, perasaan dan fikiran. ya Allah. dah nak dekat 1 Muharram dah! esok! aku terfikir. apa aku dah buat setahun ni? walhal masih terasa lagi kenangan tahun 2008, kenangan silam, dan macam-macam kenangan lagi yang terpahat di hati dan pemikiran.

dah selesai exam yang terakhir untuk semester kali ini. perasaan? aku rasa aku tak cukup usaha. memang tak cukup. sangat-sangat. namun cukuplah Allah bagiku. hanya Allah je yang tau kurangnya diriku. janji dengan diri sendiri, nak ubah diri. tak nak menyesal kemudian hari!

"sape studi buat main-main, malas-malas. tak studi kuat-kuat, dia yang menjahanamkan islam. sebab semua tau, yang studi tu alat" ter

masyaAllah. satu peringatan buat diri ni. kadang-kadang memang tak terlepas dari rasa lemah. beratnya hanya Allah yang tau. tapi kalau benda lain laju pulak. itulah syaitan yang mempermain dan memperdayakan kita dengan benda-benda 'harus' walhal ada benda yang lebih HAQ.

hari ni terlepas sudah satu kekangan diri bila peperiksaan yang dinanti akhirnya berakhir awal tengah hari tadi. hati rasa lega. tiada lagi 'penghalang'. entah kenapa, lepas tengok satu klip video dekat fb member tadi, dengan ucapan salam maal hijrah buat hati terpukul.

"maal hijrah? laa..dah muharram ke? awal tahun islam? ya Allah..ape ko da buat ni Qurratul?!" itulah desis hatiku.

teruk terasa. peristiwa islam pun dah seakan lupa. terasa la jahil . kalau tak disambut, tak diheboh maal hijrah memang tiadalah suasana tercipta. maka barangkali mungkin lebih ramai lagi yang tidak menyedari peristiwa penting dalam sejarah islam. sebut pasal sejarah islam, aku hari ni baru habis jawab soalan periksa subjek dunia islam ~islamic world~ .

signifikannya hijrah dari kota mekah ke kota madinah. bukan hanya sekadar bepindah tempat, tapi berkorban harta dan jiwa. signifikannya peristiwa ni la bermulanya permulaan tarikh hijrah dalam kalendar islam.

penting untuk sedar dan ingat sebab di situ letaknya titik muhasabah. menilai kembali apa yang telah diperbuat selama ini. apa pentingnya muhasabah atau penilaian?

pentingnya untuk melakukan pembetulan, pembaharuan dan seterusnya pembaikan ke arah yang lebih baik.

baik. oleh itu, setelah aku tersedar yang esok adalah awal muharram, diri ini terus terasa untuk kembali menyingkap sejenak apa yang telah aku lalui sepanjang tahun ini.

ya Allah. bila cuba dilihat kembali post aku setahun yang lepas, memang ternyata lain rasanya. seakan bayangan 2008 masih lagi ada di sisiku. kenangan pahit, manis, suka duka silam segalanya dalam satu rasa. itulah tinggalan sejarah kenangan yang abadi. tak mungkin masa mampu berpatah kembali. dan kini tahun 2009 sudah tiba penghujung dan tirai bakal menutup pentas lakonan 2-0-0-9 / 1430H dalam sedikit masa lagi.

hatiku termangu-mangu sebentar. sejenak terfikir

"2008..hmm..apa yang aku dah buat eh?"

titik indah saat berakhirnya alam persekolahan, dan memasuki alam kolej persediaan namun di penghujungnya tidak ku duga ada satu dilema yang membelenggu dan melanda. kenangan itu ada indahnya dan ada pahit dan getirnya. saat hati dan perasaan tercedera. ku pohon maaf setulus hati. ketelanjuran ku melukakan dan membinasakan. lantas hanya mencipta memori luka pada seorang insan. penghujung itulah yang mematangkan fikiran aku dalam kehidupan. jauh di sudut hati, ku berharap punya peluang menjelaskan. saat hati tidak keruan. saatnya penuh kekeliruan. namun tidak pasti apakah realitinya penjelasan masih diperlukan. ku tinggalkan segalanya abadi dalam kenangan. itulah kenangan abadi yang akan sentiasa terpahat tika aku berusia 18 tahun. moga dapat jadikan pedoman dan sempadan dalam usia mencapai kematangan.

2009?
episod hidup yang baru hendak dimulakan. hati terasa ringan, tenang dan lapang walau gusar dan serba salah kadang-kadang menjengah. bermula tahun 2009 dengan azam dan harapan. harapan terbesar dalam hidupku saat itu. Jom sama-sama soroti kembali kehidupan yang penuh cabaran - di saat umur ku 19 tahun (sekarang pun)

Januari

masa ni memang sibuk fikir nak lepas cut-off point. tambah lagi dengan IELTS. plus, masa cuti sibuk nak habiskan community service yang 10 jam tu. tapi masih jugak tak cukup lagi 5 jam. tahun ni semester kedua persediaan untuk ke Kanada di Taylor's University College dalam program ICPU. ( International Canadian Pre-University). final semester lepas dah keluar result. tak lepas cut off point. aku ingat lagi semak keputusan dengan laili amalia. aku sebelah dia. dalam bilik dia. masa tu dekat kedah. rumah dia. sibuk dengan kenduri kawin anyah. terkedu jugak bila tengok keputusan dia. tapi aku tenang-tenang aje. cepat-cepat semangat nak buat lagi baik melonjak sambil bagi semangat jugak kat kawan aku ni jangan lemah semangat even keputusan tak macam kita harapkan. sama-sama berazam nak tinggalkan tabiat buruk, fikiran yang tak berkenaan, dan fikir cara studi yang lagi efisyen. subjek sem kali ni, aku amik

Canadian and International Law ~ Mr. Hanna ajar. ~again for 2nd time..^_^
Mathematics of Data Management ~ Ms. Malar
ENG4U ~ Mr.Ben

subjek tahun lepas

World History ~ Mr. George Easton Hanna
World Issue ~ Ms. Elizabeth Christie
ENG3U ~ Miss Natallie
Individual and Families in Diverse Society ~ Mr. Collin Shafer

walaupun 3 je. tapi tu pun struggle jugak. tambah pulak bila nak kena struggle IELTS jugak.
3 subjek ni memang mencabar. data mula-mula macam agak senang. memang aku skor. but at the end, macam terbabas sket. Law pulak, memang banyak kena baca. tapi tak jugak baca. bila nak dekat quiz, exam baru baca. memang cikai. itulah silapnya. ENG4U awal-awal lagi dah kena baca novel Pride and Prejudice. bersyukur jugak dapat kelas Mr. Ben. orang kata dia antara cikgu yang mmg mantap la. aku pun turut akui. cara dia, mmg lain la. but aku appreciate semua cikgu ada cara dia. cuma cara dia ni, macam push tapi tak too obvious. but still, akan kita tercatch up jugak nak tak nak. aku pun tak sangka aku boleh habiskan jugak novel tu(ini sebab ada quiz. kalau tak baca naye la). much better than novel tahun lepas. ( Lord of the Flies. teringat lagi watak Ralph and Piggy. ^_^). tapi rasanya, tahun lepas pun not too bad gak. cuma more banyak tau story dari soalan. tahun lepas ade study guide. tu pun ada buat tak buat.


nak cerita satu2 pasal perihal kolej memang takkan habis satu malam. ni baru bulan pertama. dan jugak bulan pertama sesi usrah bersama kakak naqibah yang baru, kak hanis. khabarnya baru balik dari jepun. tanggal 22 haribulan, bermulalah usrah kami dengan akak baru yang menggantikan kak atiqah yang disayangi. perginya kak tqa meninggalkan kami dengan amanah pada 'mak' usrah yang baru untuk meneruskan perjuangan di bumi kanggaru. (hmm..kat canada takde kanggaru ke ek?_)

usrah pertama, di awal tahun dimulakan dengan tema niat ikhlas dan hijrah.
hijrah dari jahiliah kepada Islam
hijrah dari malas kepada rajin
hijrah dari hina kepada mulia

then, berbicara pula mengenai belajar dan dakwah. hakikatnya belajar itu untuk dakwah.

*thanx win for allowing photocopy ur cute n lovely usrah notes. ^^


Februari

program-program tarbiyah masih berjalan. bulan dua ni je, ada program yang dengar macam berat. program K. tapi aku rasa, apa benda yang tak ringan sebelum ni? dengan sahabat-sahabat lagi yang macam dilema dengan usrah, n termasuk aku pun. tapi kuatkan hati ikut juga. kem di sungai merab memang antara yang berbekas di hati. dengan war game nya, tanggunjawab pemuda islam dan sayonara jahiliyah.

dalam masa yang sama jugak, masa ni, dah sibuk nak fikir universiti mana dah kena submit application. aku kecuakan jugak. sebab rasanya macam terlambat je bayar untuk univ kat OUAC (Ontario University Application Centre). Pilih pulak masa tu 3 je. orang lain semua dengar-dengar pilih 4-5. ada yang rasanya siap sampai 6. mak aihh..tapi aku tawakal je la. dalam fikiran memang fikir satu univ ni je yang aku nak pegi. tapi bleh dapat ke idak, wallahu'alam. ade gak rasa mcm unsecured, tapi pasakkan keyakinan kat Dia. memang bajet. sbb aku malas nak bazir duit. nak pegi univ nya satu je lagi pun. 3 pilihan dah cukupla bagi aku. kalau dapat yang lain-lain pun, tak pergi rasa macam tak guna jugak. tapi ada risiko jugak dalam masa yang sama. boleh terjadi, university yang diminta tu tak terima ke. tapi memang positive and confident, insyaAllah UofT akan accept aku! {memang bajet}


Mac

Keputusan mid term dah keluar rasanya. tak berapa ingat. n tinggal lagi tunggu nak amik keputusan IELTS untuk hantar application. by the end of this month rasa-rasanya masa ni dah sibuk-sibuk nak hantar application kat university by courier. Ingat lagi ada Ms.Saras yang sangat concern pasal kitorang.

however. satu dugaan Allah datangkan. IELTS tak cukup point! tak lepas requirement university. saat aku terima keputusan tu, aku memang tak fikir ape dah. even sebelum tu, dari turun bas, nak pegi amik result, dalam hati dok la ngucap. ya Allah kuatkan hati aku nak terima result harini. tup2, bila dapat, terus pandang overall band. 6.0. semua komponen 6.0 except speaking 6.5. tak sempat fikir apa, terus tanya, bila boleh resit? dalam fikiran, aku kena dapat 6.5 n above. balik tu, datang surau taylors yang baru, ape lagi sendu la aku sambil msg mama n abah bagitau tak lepas. ya Allah sedihnya..but mama said, kalau boleh resit resit je la. bukan duit takde. aku rasa macam satu tamparan jugak. tapi lepas tu cepat-cepat uruskan untuk resit n pilih tarikh paling dekat yang boleh amik paper IELTS.

laili pun overall band macam aku. aku teringat lagi satu masa ni, entah Allah datangkan ilham nak bagi kata-kata semangat kat dia n idea 'menggila' aku. n dia plak buat apa yang aku cakap. mungkin dah tersurat dalam takdir dia jugak. atur gerak kerja Allah. tup2, alhamdulillah. kat KY dah ko kan skang laili..rindu giler kat ko. sembang2 iman..pasal Allah, pasal akhirat..huhu..memang susah nak cari kawan macam ko. aku baru tersedar. dulu2 kita selalu je kan same2. belajar same2. tido bilik ko, belajar hamlet..macbeth. aku suke tengok meja studi ko. semangat!hmm masa balik casa, muka tensen je tapi kalau dapat jumpe, rase suke. then pegi kedai kak su..makan petang same2. balik solat same2. rindu saat itu sangat rindu....kurindukan jua alunan merdu ayat-ayat quran darimu. pernah sekali ko sakit kepala, ko mintak aku baca yasin..rindu..ada masa, mintak tazkirah. sama2 muhasabah diri. skrg ni? hmm..hanya Tuhan je tau. pedih hati.ku doakan yg terbaik buatmu sahabat..semoga tsabat dalam perjuangan. takkan aku lupa keikhlasan dirimu demi Dia, kesabaran hatimu demi Dia sepanjangan perjalanan tarbiyah kita di kolej tukang jahit itu. kutitipkan kalam ini atas kesedaran betapa berharganya diri seorang sahabat itu. saat bersamanya tak terasa diri bahagia itu ada bersama. namun saat 'kehilangan' bahagia itu sedikitnya pudar jua.

April

persediaan untuk IELTS kali kedua dilakukan lebih rapi. lebih-lebih lagi bahagian speaking. memang prepare sungguh. mintak Mr. hanna, Ms Christie, Mr.Ben coach, lagi jumpa kaunselor, practice speaking and mintak tips, buat appointment dengan mr.ben jugak. mintak nasihat. dan alhamdulillah. dalam gembira tak lekang ada sedikit gusar. hampir sampai ke penghujung semester. kemuncak 'impian' yang diandaikan titik penting dalam kehidupan. transisi hidup yang signifikan sekali. dalam fikiran, ada dilema, ada kecuakan, ada pengharapan. fly tak fly. itu kemelut hati dan jiwa. program tarbiyah masih berjalan. antara melangkah pergi tak pergi. korban rasa dan jiwa. dalam fikiran juga, tak kisahlah apa nak jadi. Allah aturkan jalan. aku cuba buat apa yang semampu daya. saat ini, penyakiT M kadang2 ada datang menyerang. tapi, final sudah hampir. CPT, dan segala projek akhir sudah sampai deadlinenya.

program tarbiyah masih berjalan. kali ni dengan daurah penguasaan bahan. mungkinkah ini daurah terakhir bersama ikhwah di taylors ? barangkali. teringat lagi. dalam nak dekat final kena fikir lagi pasal jaulah PD. meeting beberapa kali. ada je yang kita rasa mcm tak puas hati. memang kalut masa tu kan, win?..huhu..hanya Allah je tau. moga kita semua sedar khilaf kita.

Mei [episod air mata]

daurah dan jaulah berada dalam bulan ni. jaulah di saat-saat yang hampir dengan final exam. episod peluk erat-erat n episod air mata tu mmg masih lagi dalam ingatan. harapan kita bersama. masing-masing mencurahkan isi hati masing-masing. ya Allah syahdunya. rindu kalian..berukhuwah kerana Allah itu manis dan indah sekali.

masa daurah pulak, seminggu lepas kita habis exam. daurah yang memang 'basuh' n 'psycho' kita kan. tapi rasa seronok dapat dengar sharing dari akak2. memang bz jugak bulan ni. macam2 berlaku. iyela bulan terakhir dalam program persediaan untuk ke luar negara. bulan kemuncak. 'bulan penentuan', dan bulan pulun memulun. masa ni dah tak tefikir apa dah.. fikir, nak habiskan hingga ke garisan penamat. masih teringat, habis exam law, terasa lega sangat. lagi2 bila soalan yang keluar tu, ialah berkisar pasal research esei yang dah dibuat. oh ya. dengan konflik hantar assignment lambat, skip kelas sebab nak siapkan assignment. teruk betul tapi bagi pengajaran. lain kali kena organize time management. harapnya dah serik!

khabar yang tak tersangka kunjung tiba. gembira hati. namun apakah keputusan nantinya. hati tidak pasti. saat yang diketahui, keputusan penerimaan ke universiti di kanada. seperti yang diharap walau terduga, dapat offer letter dari UofT. syukur dipanjatkan. paling suka dapat berita ni, is Mr.Hanna! He so happy and dia kata cemburu aku dapat UofT. bila dengar dia kata macam tu, the only thing i feel is grateful.

dan akhirnya, keputusan akhir keluar jua. atas nasihat seorang sahabat, malam itu, hari sebelum graduasi, aku menyemak keputusan peperiksaan. masih ingat lagi. malam tu juga, rumah akhawat buat makan-makan. masak laksa sarawak kalau tak silap. dan malam tu jugak ada kumpul2. awin memulakan bicara. pada mula nadanya aku sudah tau. ko sama nasib ngan aku! makin lama, macam dah sayu bila ko mula bagi kata semangat bagi yang 'lepas'. liza terpinga-pinga. apa yang terjadi sebenarnya ni? dan realitinya diberitakan. macam seakan tak percaya. tapi itulah hakikat yang perlu dihadapi saat itu. harapan? masihkah ada harapan? hari esok perlu dihadapi dengan tabah. dalam hati hanya Tuhan yang tau. aku melihat sahabat-sahabat. saatnya aku cuba tahan sedayanya. melakar senyuman yang terasa pahit sekali. mendengar bicara hikmah dari teman-teman. ya Tuhan. perasaan tika itu hanya Kau lebih mengetahui.

tiba hari graduasi, aku cuba buang duka yang ada. datang taylors dengan teksi. sampai pintu gate taylor, meluru ke bilik jubah. sebelum tu ada jumpa miss christie. ingat lagi dia kata,

"ain..you are not numbers. you are human. "

ahh...rasa sangat berat campur terharu. aku tahan jangan biar titisan itu gugur di depan orang. sukar sekali. aku cepat mahu sembunyikan diri. pantas saja mahu mengesat air mata. hingga mata kemerahan. naik surau baru. jumpa mak cik cleaner. sayu pulak nak berpisah denga dia. aku ceritakan, aku dah tak belajar lagi dah kat taylors. aduh. rindu pulak kat akak tu. pernah jugak bertegur sapa, berkongsi cerita dengan akak tu. dari indonesia datangnya. pernah je dia pesan kat aku, selalulah amalkan baca yasin. nanti hati tenang sekali. rezeki Allah yang bagi. dulu dia pernah rasa sempit, tapi bila selalu amalkan, walau takde duit, tapi hati rasa aman. suke aku dengar luahan hati akak ni. selalu jugak sapa dia. baik hatinya. aku peluk dia, bergambar dia. sengaja cuba hiburkan hati yang sedang lara. sambil tunggu kedatangan mama abah. sayu. sayu sangat terasa. sampai sekarang pun,saat ni aku boleh lagi feel how the real feel that time.

graduation day should be a happy day. but i just can't deny that my heart not as happy as the day should be. i feel bitter inside looking to my left side. oh this is the side where people 'pass' the score. with happy faces. i look at my row. don't look at me though. u know the reality is.

i see her smile. how can she be so strong? deep in my heart, I hope I can enjoy this beautiful and significant moment that mama abah will see me graduated from this course. Not easy to get abah in such an event as I know how busy he is. If he can have time, that must be, he really make it hard. And still remember, i hugged miss christie twice and cry in front mr. frank while they try to explain to my parents about my situation. only tears can describe how I feel during that time. sad. yeah. undeniable. *{i'm really crying right now. but doesn't matter. biarlah ku tutup episod hidup 2009 ini, dengan insaf di hati}

dalam perjalanan balik, abah tak jemu bagi pesan. amalkan ratib. Allah nak suruh adik banyak2 mintak kat Dia. dulu mungkin ada lupa-lupa. sekarang ni Allah tekan sikit. biar bagi munajat banyak2 kat Dia.

abah memang tak lekang pesan suruh baca ratib. ada hajat khas, baca 40 kali. mengadap kiblat, dengan berwuduk, tempat sunyi. seikhlas hati dengan sungguh-sungguh.

aku turut je cakap abah. dalam hati masih meletakkan harapan. moga masih ada bunga pengharapan.

hati cuba cekal. lagu segenggam tabah kadang-kadang berputar.

Jun

bulan ni tak kurang sibuknya. sebelum jadi cikgu a.k.a ustazah kat SK Klang Gate, sibuk ke sana ke mari. buat permohonan untuk masuk IPTA tempatan. mama sungguh-sungguh. tak lekang tangan jugak. menghantar ke sana ke mari. pergi ke putrajaya entah berapa kali. hantar surat rayuan. tapi saat hantar surat tu, dah keluar dah surat khas suh belajar kat malaysia. hati cuba tenang-tenang menerima seadanya. masihkah ada harapan? atau haruskah aku tinggalkan harapan menjadi sekadar harapan? saat hati bergelumang dengan sendu, Allah kurniakan pelangi iaitu anugerah anak-anak kecil padaku.

saatnya aku digelar 'ustazah ain' oleh anak murid ( ajar budak darjah 1, 2), nak tergelak pun ada. segan pun ade gak. saat itu, sedih sudah hampir tiada, hidupku disinari gembira n bahagia melayan kerenah budak-budak. comel belaka. pengalaman mengajar, mengajar aku juga. macam-macam kenangan dengan kanak-kanak riang. tak kurang jugak ada pernah rasa geram. rasa nak cubit je, sbb tak nak dengar cakap( nak suruh belajar) tapi buat main2. sabar je la. nak lebih-lebih, fikir tu anak orang. tapi kalau fikir mcm anak sendiri, patut anak orang tu jadi orang kan? tapi apa2pun, budak-budak..tetap budak-budak. nak marah sangatpun tak boleh. kena chill. oh..pengalaman. memang pengalaman. masa mula2 datang, ada sorang ni tanya, (yang rasa memang tak bleh bla soalan dia)..

"kenapa ustazah comel sangat?"

nak ketawa. tapi segan depan budak2. nak perasan rasa macam tak bleh bla.

ada lagi, sorang ni tanya,

"ustazah..nanti ustazah dah besar nak jadi ape?"

dalam hati aku..'budak ni..aku ni tak cukup besar lagi ke.?.haih patutnya aku yg tanya dia'

sabar je la. memang macam-macam kerenah. ada yang comel, comel sangat. comel muka, comel perangai.ada yang, nakal tu..haih..Allah je tau. tapi budak2 ni memang betul la orang kata, lurus. cakap lurus dari hati. memang hati putih, suci lagi. ya Allah, tengok muka diorang, memang rasa tak nak berhenti mengajar. lagi2 fikir, ada yang tak kenal alif ba ta lagi. ada yang merangkak dengan quran. tapi hanya Allah je yang tau, apa yang terbaik buat hamba-Nya. saatnya terasa hidup manis sekali, bila yakin Allah di hati. apa-apa yang datang, ada hikmahnya untuk terjadi. dan bila fikir, peluang yang lebih baik menanti, terus rasa kenapa nak bersedih lagi? hati pun mula damai saat ini dan bahagia pula mula menyapa saatnya derita itu juga syaitanlah yang menghasutnya. pernah dengar bahagia dalam duka? mungkin itulah gambaran hati tika itu.

mula2 memang tak tau nak layan budak2. lama2 dah suke pulak dengan budak-budak ni. sayang sangat. terasa macam anak sendiri je pulak. takpe2 satu hari nanti insyaAllah . ^_^

to be continue ....

Khamis, Disember 10

Pencari jalanMu

Bismillah.

moga bicara mengundang makna.

Harini aku merantau seantero dunia maya. bermula dari Facebook yang tak berkesudahan, dan di penghujung dan dipertengahan harinya dengan youtube, artikel di ILI dan kemudiannya blog. tak sedar masa cepat berputar. dari satu blog ke satu blog aku singgah. berbeza-beza cerita dan gaya. berbeza nadanya. aku terkesan dengan satu blog ni. tulisannya ringkas, padat, penuh mesej yang bermanfaat. ada rasa sedikit iri di hati. mahu jadi sepertinya. hidup penuh inspirasi dan dieertikan sebaiknya. tanpa tiada satu pun yang sia-sia. setiap satu ada nilainya.

dah lama jugak aku tak menulis. jauh di sudut hati ada rasa kerugian, kerana setiap rencana dan episod kehidupan itu ada nilainya. tapi kadang-kadang diri terasa gusar untuk menulis. apakah menulis hanya saja-saja? suka-suka? tentang diri sendiri sahaja? untuk tatapan diri sendiri? aku masih mencari, erti hidup pada menulis. ertinya pada expression. apakah hanya meluah yang tak terluah?

apa yang aku mahukan sebenarnya?
apa yang aku cari?


berbalik pada kisah hari ni. macam-macam jenis blog. dari seorang pemuda berjiwa islam, yang punya misi dan visi dalam hidupnya. prinsip yang teguh untuk diperjuangkan dalam hayatnya. kemudian beralih kepada blog parenting. aku baca pengalaman-pengalaman ibu-ibu muda yang menceritakan pengalaman mereka mendidik anak-anak. membuka minda ku. apakah aku sudah bersedia untuk menjadi seorang ibu kelak? apa yang telah aku sediakan untuk impian itu. impian yang memenuhi syarat hadis nabi bahawa hanya anak soleh dan solehah saja yang akan dapat 'menolong' tika di alam akhir sana. dari blog yang jelas punya fikrah islami, dan juga blog seorang ibu juga, yang tak kurang hebatnya walau fikrah islami itu kurang sedikit tapi mesej-mesejnya masih segalanya baik belaka.

tulisan kali ni lebih kepada refleksi diri sendiri. pengalaman itu bukankah berharga? aku jumpa macam-macam jenis orang dalam hidup. ada yang serius dengan kehidupan, ada jugak yang main-main. bersuka ria hampir setiap masa. kadang-kadang aku takut aku tenggelam sama. tenggelam punca. teman, aku rindukan kamu. saatnya kita bersama baru ku sedar betapa berharganya andai kau di sisi. saat kita bertazkirah bersama-sama. berbicara tentang TUhan kita, kebesaran dan keagungan-Nya. bercerita tentang cita-cita dan harapan kita. cerita suka duka kehidupan. kau sahabat, kau teman. ku doakan kau sentiasa menemui jalan kebaikan dalam hidupmu.

suatu luahan dari sudut hati. dan mahu disimpulkan. apa yang aku dapat seharian ni? aku mulakan hari dengan mencari kelebihan solat dhuha. dan aku dapati terlalu banyak kelebihannya. dan saat mencari, aku terjumpa satu hadis. sebaik-baik manusia adalah orang yang banyak memberi manfaat kepada orang lain. manfaat. itulah perkara yang dititiberatkan. apakah perkara yang aku buat ni semua bermanfaat? boleh jadi ya dan tidak. dan aku mahukan ia bermanfaat dan tidak sia-sia. aku mahu buktikan, ia tidak sia-sia.

di sini, aku kongsikan blog-blog yang aku kunjungi satu hari ni. (tanpa dirancang).

harapnya ada manfaat. ilmu itu nabi berpesan harus disebar-sebarkan. namun, dalam 'kebaikan' ada juga keburukannya. buruknya ialah, melawat blog ini patut ditangguhkan. sebab? aku tak menelaah lagi untuk peperiksaan minggu depan. tapi, tak mengapa. dalam hidup memang ada give and take. ada kos lepas. aku pilih untuk terus baca blog-blog yang menarik pada aku. untuk aku kutip kalam hikmahnya untuk dijadikan pedoman hidup. paling menarik, ialah blog senior aku masa kat sekolah dulu. dah kawin dah dia. tua setahun dari aku. dia yang aku kenal memang strong character. matang dalam perilaku. semangat dan sangat dedikasi. ada beberapa ayat yang aku terkesan dan jugak blog-blog lain pun.

simply put, things that i learnt today:

1. about prinsip hidup. tulis dengan pengalaman. prinsipnya, untuk menyampaikan mesej.
2. ajar anak-anak sejak dari kecik bagi tazkirah - asasnya bina keyakinan anak kecik untuk berucap
3. susu ibu yang terbaik. parenting. anak-anak jangan biar dia tidur seorang sampai umur 5 tahun atau akil baligh. jadikan anak-anak pintar dan bijak. not to get no.1 or first class.
4. "i'm not afraid to commit''. her words really inspire me.

but still i do remember what my mum said lately. well, for that case, i leave to Him to decide. I just want to try my best, to be a better person. and I'm thinking by 'that' might be I can be better. the only thing I'm thinking is to be better. but He knows better than me. Might be what I'm thinking good and better is actually not good ever. Wallahu musta'an. To Him I pray for the best for the rest of my life. May Allah grants me with patience and strength to strive with those challenges in my life right now.

fair enough. I learnt that from my senior, kak syaz, something like this that she said,
I realize that when I set goals that seemed impossible at first, I will become 170% dedicated and thus I will push myself beyond my own limits. It is no different with this current situation. I am not afraid. It could even be an encouragement. Something is only a baggage if you see it as a baggage.
i truly agree with her. In life, I believe in BELIEF. you are what you believe in. indeed, belief is something in myself. In fact, I am here now, because I believe it I will be here. Faith that the other thing. My story not as others. I've being tested even more to be here, to where I'm sitting and standing right now. Only by His will I'm here. I put my trust on Him and truly what I believe came true and real. The same thing. I am shy enough to say my reason. Enough only if He know the main I reason I want it. In other aspect, what I want is that not afraid with challenges. Take the step further with brave heart, confidence and faith. Challenges will always there. it is Only how we face it. a quote from american senator,

We face a challenge -- no matter how great -- because we know that on the other side there is always hope.”

I don't know why but I'm indirectly always facing something that really challenging. Challenge my ability and what I believe in. I truly believe nothing is impossible. no. I know He hears my prayer that I make everyday. I believe it will be my day one day. wait and see. wait patiently. du'a always in me.


sometimes, i'm thinking maybe i'm too idealistic rather than be realistic? but hey..isn't that those are pictures in mind. perception and imagination indeed. we the one that create it.what so ever, i should stop for now and also stop stalking people's blog. you can do that later, qu. prioritize your work! hmm..but sometimes you know what, what comes around I just get to it. sometimes good sometimes might be not. but I just feel, I don't want to be a robot. I want to be a human that not robotic. everything has been programmed. study this life with broad mind.

I asked kak zaffan, the owner of the blog, that I wish to have writing like hers, beneficial indeed. I asked where to start. I used to ask this question to my friend before and she always said that the answer always lies in me. Ardently true.

ok then. what in my mind, actually there's a lot I want to do! such as I want to improve my English, practice grammar more for upcoming essays. improve writing skills, and research skills so that I can be productive. NExt semester indeed is such a big challenge and tricky. That might determine whether will I still be here next fall and winter, or else will back home(hopefully that will not be).

So far living here, I don't know what's so good about it.

pen off.
everjihad(always struggling)
66 Madison Avenue.

MasyaAllah. Beruntung giler!




“Ya Allah, sesungguhnya waktu dluhaa adalah waktu dhuhaa-Mu, keagungan adalah keagungan-Mu, kebagusan adalah kebagusan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, kekuasaan adalah kekuasaan-Mu, penjagaan adalah penjagaan-Mu. Ya Allah, apabila rizqi kami di atas langit, turunkanlah, bila dalam bumi, keluarkanlah, bila sukar, mudahkanlah, bila haram, sucikanlah, bila jauh, dekatkanlah, dengan hak waktu dluhaa, keagungan, kebagusan, kekuatan dan kekuasaan-Mu. Berilah kepada kami apa-apa yang telah Engkau berikan kepada hamba-hamba-Mu yang shalih-shalih.”

Berkata Abu Murrah Ath-Tha’ifi r.a. bahwasanya Nabi s.a.w. telah bersabda : Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.”

(Riwayat Ahmad)

Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

Antara ibadat sunat yang dianjurkan dan menjadi amalan Rasullullah SAW sendiri ialah solat sunat Dhuha. Banyak hadis-hadis yang mengalakkannya dan menyatakan keutamaannya, antaranya dalam riwayat Abu Hurairah katanya:

“Kekasihku Rasullullah SAW telah berwasiat kepadaku tiga perkara, aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat solat Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan”

(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Dalam riwayat yang lain Rasullullah SAW pernah bersabda yang maksudnya :

“Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah (sebagai ganti) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat solat Dhuha .”

(Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab “An-Nurain” sabda Rasullullah SAW yang maksudnya : “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan.”

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya : “Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih dilautan.”

(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu ‘anhu berkata: “Aku mendengar Rasulullah SAW berkata: “Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas”

(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai se-penggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita’khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh ‘Aisyah bermaksud :”Adalah Nabi SAW bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehedakinya.” (Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi SAW bersabda bermaksud : ” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” (Riwayat At-Thabarani ).


Mu'adzah berkata: "Aku bertanya kepada 'Aisyah Radhiallaahu anha: "Apakah Rasulullah Shallallahu alaihi wasalam sering mengerjakan shalat Dhuha?" ia menjawab: "Tentu, baginda sering mengerjakan shalat Dhuha empat rakaat bahkan lebih dari itu seluang waktu yang diberikan Allah Subhannahu wa Ta'ala." (HR. Muslim)

Sumber: Syaikh Abdul Malik bin Muhammad bin Abdurrahman Al-Qasim

Rabu, Disember 9

Not only myself

menara itu yang akan kita tawan bersama, insyaAllah!
If I am not for myself, who will be? And if I am for myself alone, then what am
I? and of not now, when?- Rabbi Hillel, Pirke Avot 1:14

This is a rabbi quote. However I have different perspective for myself.

I am here not only for myself. I am here for Him. I am not for myself ALONE. What am I? I'm a servant that created by Him to worship Him for this life and also as a vicagerent on this Earth.(khalifah). Yeah. If not now changing my bad and silly habit, when? Life is too short for mistakes without repents. After all, until when we choose to be misleading rather that be lead?
(Qurratulain, 2009)

Khamis, Disember 3



It means a great deal to those who are oppressed to know that they are not
alone. And never let anyone tell you that what you are doing is
insignificant.
- Bishop Desmond Tutu

Selasa, Disember 1

Sunyi, gundah, kosong, sendiri, ILAHI...


Tegerak hati untuk berkongsi satu puisi hati yang puitis mengajak diri untuk menjadi hamba yang dekat dengan Ilahi.(bukan nukilan hati ini, tapi seorang hamba Ilahi)


Di dalam hati, terdapat kesunyian yang takkan terubat

Kecuali dengan mendekati Ilahi

Rasa sendiri,

Namun Ilahi sentiasa mendekati

Hanya dengan jambatan keimanan

Baru mampu berkomunikasi


Di dalam hati, terdapat kegundahan yang takkan reda,

Kecuali dengan kembali kepada Ilahi,

Rasa sukar,

Namun Ilahi sentiasa membantu diri

Hanya dengan deria keimanan

Baru mampu merasai,


Di dalam hati, terdapat kekosongan yang tak dapat diterjemah

Kecuali dengan apa yang disampaikan oleh Ilahi,

Rasa kosong,

Namun Ilahi sentiasa memberi

Hanya dengan hubungan keimanan,

Baru rasa terisi


Manusia, tidak sendiri

Tetapi merekalah yag menyendirikan diri

Memisah diri daripada Ilahi

Akhirnya sepi sunyi sendiri








Isnin, November 30

Paradise will be


According to Anad ibn Malik, the Prophet said to him, 'O my son, if you can act in such a way that you spend your mornings and your evenings without wishing anyone ill, then that is how you should always act.' Then he added, 'O my son, this is my way. And anyone who loves my ways, loves me. And anyone who loves me will live with me in Paradise.'
(Sahih Muslim)

Ahad, November 29

A join mirror


A believer is a mirror to another believer.
A believer is a brother to another believer.
He saves him from losses.
He safeguards his interests in his absence.

(Hadith of Abu Dawud on the authority of Abu Hurayrah)

Jumaat, November 27

He is not a believer!


The Prophet once exclaimed,
'By God, he is not a believer!'
'By God, he is not a believer!'
'By God, he is not a believer!'

The people asked,
'Ya Rasulullah, who?'

'The man whose excesses prevent his neighbour from living in peace,'replied from the noble Prophet. (Sahih Al-Bukhari on the authority of Abu Hurairay)



Khamis, November 26

Pause! -tomakninah-

Perlunya berhenti sebentar - thomakninah
ST Gallery - Thursday, 26 November 2009



Rabu, November 25

Behave well


A man once went to the Prophet with a grievance against his relatives.'O Messenger of Allah,' he said, 'I have some relatives whom I treat with kindness. Yet they show me no kindness. I treat them well and they treat me badly. I show them forbearance and they treat me with brutality.'

The Prophet replied, 'If you areas you say you are, thet it is as if you have smeared their faces with dust, And you will always have God's help against them so long as you continue to be well-behaved towards them.'


(Hadits of Muslim on the authority of Abu Hurayrah)

Isnin, November 23

Do we know our Lord?

Ama Zilna
I just found this song unintentionally at the You Tube. I really love this song. Instead of having such a very good message, it really sooth my soul. Each words, really mean! Hope you guys love it just like how I love it so much. (but I guess it's not gonna be the same way, right?) video
Ama Zilna
Approaching God with our hearts
No fear nor grief for whom He guides
His rope is strong and will never waver
His provision is there for all who are in need

In every place, at every time
Above you is The Glorious Care-taking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves you and will never forget you

Do we know our Lord?
Do we see our Lord's blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him?... or have we forgotten..
that His servants... we are


In His Dominion we exist for as long as He wills
And we call upon His bounty through prayer
And seek His favors through hope
For He is our refuge when difficulty strengthens its hold

In every place, at every time
Above you is a Glorious Care-taking Lord
In every place, at every time
You have a Lord who loves and will never forget you

Do we know our Lord?
Do we see our Lord's blessings?
Do we know our Lord?
Do we thank Him?... or have we forgotten..
that His servants... we are

My heart is Allah's
My soul is Allah's
My wealth is Allah's
Here the lyric's in Arabic > link 1
p/s: If you like this song, why not share it with other people? May spreading good words can be considered as sedeqah which part of amal jariah, insya Allah. Jazakumullahu khoyr ^_^

Sabtu, November 21

Don't screw up!

ya Allah..

Qurratul
please and please
please don't screw up.
oh please..

don't screw up.

ya Allah..

i really wanna thank You!!

satu demi satu nikmat anugerah yang Kau beri padaku..

namun belum sempat aku syukuri nikmat-Mu, kau beri dan beri..dan terus memberi..

peluang demi peluang..
jalan demi jalan..
ya Allah..

yang sulit itu kau permudahkan..

nikmat-Mu yang tak terhingga.


namun ibaratnya sudah aku bersyukur dengan sebenar-benarnya?

semakin banyak nikmat yang Kau beri,

nafasku, nyawaku, hatiku, imanku, patut segalanya diabadikan di jalan-Mu.

dunia yang sementara, tak kekal mana.
hati ini yang hanya pinjaman dari-Mu.

nyawa, hati, iman itu modalku untuk bertemu dengan-Mu

apakah hati itu mati atau hati masih bernyawa?

Engkau Maha Mengetahui.
teguhkan hati ini ya Allah.

***

"ko memang bertuah. so don't screw up!"
****

oh please...

Why oh why..

Qurratul..
buka mata, buka hati.
stop it. stop it!

run. run. run!

sujudlah kamu dalam hati.
sujudkan anggotamu dengan segala erti.. segalanya mesti rabbani.
SEGALANYA harus kerana ILAHI.
****
duhai hati,
kenapa masih terus menzalimi diri?

duhai hati,
kenapa terus menzalimi rakanmu, sahabatmu dan saudaramu?

kata sahabat,
sayang sahabat, sayang saudaramu,
tunjukkan dia cara mentaati-Nya..


duhai hati,
kenapa mula lupa diri?

zalimnya aku. zalimnya aku!

berapa lama engkau mahu terus menjadi zalim?

umurmu tidak panjang.
dipinjamkan sekejap cuma.
mungkin esok, mungkin hari ni, entah bila-bila seruan boleh datang menjemput

laburkan ia sebaiknya.
untuk bekal di alam yang nyata.

............

ya Robbi,
la ilaha illa anta subhanaka inni kunti minazzolimin.

ya Robbi,
zolamna anfusana wa inlam taghfirlana wa tarhamna lanakunanna minal khosirin..

jangan ya Allah, Kau palingkan hati ini setelah Engkau beri hidayah pada hati ini.

aku hanyalah hamba yang hina dina..
lemah tanpa rahmat-Mu
yang lemah tidak berdaya
hanya mampu menagih kasih dan inayah-Mu
untuk aku terus mensyukuri segala nikmat
untuk aku terus melakukan taat

moga hati ini terus tsabat.
untuk terus menjunjung panji syariat.

wahai sahabat-sahabatku,
pintaku hanya satu,
doakan diri ini terus kuat.
dan aku mahu terus berusaha berusaha dan berusaha hingga ke akhir hayat.

2:39pm - Sidney Smith Hall.
19 November 2009

Jumaat, November 20

The Meaning of IMAN

alhamdulillah..
subhanaAllah
masyaAllah.

A pleasure..
A pleasure to meet muslim community.
Meet brothers and sisters because of Allah. and gain something that I don't ever expected.

MasyaAllah. Subhanallah. Alhamdulillah. All praise to Him.

I got something that really hit my heart at last. the only thing in my mind, when i stepped out my feet, and I choose to step out only one thing, one hope. By this step, I can gain bless from Him.

hey, i still can choose other thing to do, but why still i'm doing it? still the 'other thing' is still can have a bless from Him if the sake doing it for Him.

not here for argue it, but i'm thinking, it seems He is calling me to be closer to Him in other way around.

plus, I'm not thinking much in a way to step out. In my mind, I know I have task that need to be completed. Assignment that need to be done and at the same time, there is like a call for me to go. Between this two good things, how I make a choice? Based on what, I choose to be my step.

And this make me strong and shape myself and mylife with what I believe in. Assignments, study, yes its part of life but still I don't want to make my life so dull which like 'no life'. I know it is important, but there are also other thing that actually more important. but still, I'm not to argue with what I believe as everyone deserve to believe what they want to believe for themselve.

I choose to believe this because this what I want to believe as it make sense to me. In the sense is that to me, 'the worldly thing' will never ending. It will come to you on and on. It will never finish.

Reason for 'busy' can always be yours if you want to. Here, I finally got something mean. It such a precious gift that I couldn't express by word and it's only deep inside that I want He to know, how I feel so thankful to have 'it' as something that it precious and not worth like others.

That is iman. That is islam.

What I'm searching for?
I'm searching for iman, I'm searching for islam, I'm searching for Allah.

What I believe, iman is not come to you by itself without an effort. You need to search for it. Only by doing that, you will get back what you give in. That will be a resulf from mujahadah which means for struggle + preserve.

and today, I have the sense that I learnt something on this earth.

something that I enjoyed doing it,
something that I feel passion in it.

Islam is my passion. which I will not stop searching for it even it needs me to sacrifice my life, my world.

However, don't get it wrong. Islam don't ask you exactly to sacrifice everything. But in term of iman, I believe that you will let go of something(which could also replace the word of sacrifice), to have it.

Today, two things that I learnt about iman and islam.
What I learnt is, iman means to testify and verify everything that comes to you.

iman is not a blind faith. its not only a blind belief but it always keeps you to verify your belief.

for example, how one can believe in Allah? believe that this world has God. How one believe that the Quran is the word of God?

in stead of believe it, in what basis one believe in it?

iman that means testified, is after you testify what you believe in it will become your iman. (i'm not good in trying to explain this but mashaAllah one brother in the session that I attend just now explain it very very well. )

I leave those questions without an answer just to trigger people's mind.

On what basis that you believe in something?

the other thing is about lailaha illah.

the claim that we make, will only be accepted by Him, only if we really mean it . Understand it and fulfull the condition that required.

Syahadah that we claim, need submittance. It is not enough for you just say it but actually you are not believe in it. What makes you believe in it is your iman.

Otherwise, there's nothing that will make any difference in our belief. When you belief in something, it must make a difference from one that doesn't belief in the same thing like you. If you doesn't make any difference, then there's no difference between you and others and if that so, what on earth actually are you believe in if you not submitted to it and really mean it?

Fair enough. I feel like I make some points messed up but hopefully, at least it make sense to me and one that couldn't understand can always feel free to ask me for further explaination.

my action is always related with what I believe in. Because of I believe in it, it makes myself as what I believe in.

I don't want devote myself for this hasty world that yet I know its going to end and I know my life can meet the deadline in anytime. I know there things that required me to do, but I choose the way I want it to be. Believe keeps me always forward in everything. Therefore, I choose to have something that is not temporary.

One of the reason, I am here because I believe it. If not, I'm not going to be here. It can be somewhere else on this Earth. ( but of course there He one that makes me here but still I believe, 'belief' is part of it)

The reason I'm here also because of few reasons. and due to that reasons that drive me in make up my single action and decision even it seems uncommon or undesireable for others. but hey, who cares? Should I think what other people might thinking more for my own life?

Should be no one I want to please.
..
Yet, belief will always make my day as what I want believe in.

Alhamdulillah.
Thank you ya Allah.
Today I found the meaning of iman.

ya Allah. terima kasih kau pertemukan aku malam ini dengan ertinya islam dan iman.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Rabu, November 18

Sejauh mana kita redha dengan Allah?

Bismillah.
*post ni mungkin agak panjang(tak sedar ‘ter’panjang) tapi, ambillah masa untuk difikir-fikirkan dan diiman-imankan. Hidup bukan selamanya di dunia. Ada alam yang bakal menanti untuk kita tempuhi. Moga hidup kita punya erti untuk dimanifestasi.

dengan satu persoalan yang Allah ilhamkan sesuatu yang menarik untuk difikir, direnung, dihadam dan diterjemahkan bersama.

Betul ke aku anggap ALLAH ni betul-betul Tuhan aku?
Kalau betul, betul ke Dia yang betul-betul aku sembah?
Dengan sebenar-benar sembahan?
Yang memang selama ni setiap hari dok ucap, ngaku takde benda lain yang disembah melainkan Dia. Sembah = tunduk, sujud.


Hari-hari solat, hari-hari mengucap dua kalimah syahadah. Tapi..fikir-fikir balik makna di sebalik dua kalimah tu. Syahadah yang dalam bahasa melayunya bererti persaksian..

“Aku bersaksi bahawa tiada Tuhan yang layak disembah melainkan Allah, aku bersaksi bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah”.

Takkan hanya sekadar ucapan di bibir?

Kenapa ada orang sanggup mati hanya sebab kalimah ni?

Pernah je kan kita dengar, kisah sahabat-sahabat nabi yang kena seksa, hanya sebab dia beriman yang Allah je Tuhan yang layak disembah.

Pernah terfikir tak, kenapa orang tu sanggup mati hanya kerana syahadah?

Dan Hanya sebab tu pun(beriman dengan Allah) orang nak seksa? Tak paham betol.

“kenapa ada orang benci sangat dengan islam?”

Kadang-kadang terfikir jugak. Kenapa ya? Ada apa dengan islam? Kenapa agama lain, tak dela pulak ketara orang ‘anti’. Kenapa islam? Kenapa oh kenapa?


Sambil jalan-jalan nak balik rumah tadi, sambil-sambil dengar mp3 ditakdirkan Allah, rasa terketuk dengan satu benda.

Kalau dalam teori add math, mungkin dapat distilahkan, soalan yang sepatutnya itu adalah f(x) = y. tapi, bila soalan tu kita terbalikkan, jadi macam inverse function. walaupun inverse, tapi tetap dia masih ada function dan bagi aku walau soalan tu nampak macam tak berapa betul, tapi sebenarnya itu satu kunci yang membawa kepada fundamental issue. Walaupun dia Nampak songsang, tapi tetap ada signifikan.

Persoalan yang mungkin biasa kita dengar orang biasa lontarkan, mungkin begini bunyinya.

f(x) = Sejauh mana Allah redha dengan kita?

Tapi,
f(x)^(-1)= Sejauh mana kita redha dengan Allah?

buat orang yang mendengar soalan ni, sure ah dia tanye balik.

''macamane tu?" sejauh mana kita redha dengan Allah? sape kita nak kate camtu? layak ke kita nak kata macamtu??

ohh..persoalan bukan terhenti di situ je. ada udangnya. udangnya apa?

sejauh mana kita redha dengan Allah hanyalah satu expression yang memang tak lengkap. jadi, inverse function ni perlu kita selesaikan supaya dia dapat kembali kepada function asal. (dapat tangkap ke idea kiasannya setakat ni? huhu..mesti ade org bising..'pliz stret to the point!' maaf. aku ni kadang-kadang memang jenis berkias. tak dapat lari.)

dan kenapa kena kembali kepada function asal? (ish. mcm banyak tanya pulak)..sebab memang itu asal usul dia dan the core of function untuk terus berfunction. (berkias lagi!)

function might be an archetype as well not only a symbol.(for my own interpretation of ‘function.)

sambung bicara tentang penyelesaian kepada inverse function tadi,

f(x)^(-1)= ?

sejauh mana kita redha dengan Allah?

...
sejauh mana kita redha Allah sebagai TUHAN kita?

sape dapat jawab?

Tanya diri sendiri.

Adakah kita dah benar-benar redha Allah sebagai Tuhan kita?

atau dalam erti kata lain, dah terima Allah tu lah sembahan kita. yang kita dok mengaku 9 kali sehari(refer to solat 5kali sehari semalam) memang takde benda lain dah, selain Dia yang betul2 kita sembah.

Adakah kita redha Nabi Muhammad tu pesuruh Allah?
Adakah kita dah redha ISLAM agama kita? Cara hidup kita?

soalan ni nampak mcm ape je kan..tapi sebenarnye, sangat2 fundamental.

nak tau sebab ape?

sebab kita hanya dapat nak melangkah ke syurga tu hanya kalau kita dah redha dengan Allah. hanya kalau kita betul-betul SERIUS, dan redha Allah tu Tuhan kita, Nabi Muhammad pesuruh-Nya, ISLAM sebagai agama kita.

selagi kita tak cuba nak faham, syahadah yang 9 kali kita dok ngucap hari-hari tu, selagi tu syahadah tu tak akan bagi kesan pun dalam hidup kita. kalau mcm tu, kate orang, 'takde maknanyer..'. so kalau takde makna, apalah erti segalanya yang kita buat atas dunia, atas muka bumi ni. apalah tujuannya hidup ini? hidup tanpa tujuan ibarat bermain bola tanpa tiang gol. boleh je nak main bola, tapi takde tiang gol kan..tapi fikir-fikirkanlah. apalah ertinyakan? nak bawak bola tu kemana?

sama jugak macam hidup kita. tanpa pengertian dan tujuan hidup, nak bawak hidup kita tu kemana?

setiap antara kita punya jawapan tersendiri, kenapa dia rasa dia mahu teruskan hidup, untuk apa dia hidup, kerana apa dia hidup.

Mungkin ada yang terfikir, alah nak kena fikir ke, enjoy je la hidup. ramai orang berkata "hidup hanya sekali..enjoy la sepuas-puasnya.." tapi tak ramai yang berkata "mati hanya sekali...manfaatkanlah ia sebaik-baiknya.."


Dan dapat aku simpulkan, soal kita redha ALLAH sebagai Tuhan kita, ALLAH sembahan kita, Nabi Muhammad utusan Allah, Islam agama(cara hidup) kita, tu sume hanyalah pembuka langkah kita untuk ke syurga.

kenapa?

sebab kalau betul kita redha dengan Allah, atau dalam erti kata lain, terima Allah tu Tuhan kita, apa maknanya?

Maknanya, kita mestilah dah terima apa-apa aje perintah Allah. Dia nak larang ke, Dia nak suruh ke, Dia nak hukum ke, kita mesti dah terima. sebab kita dah redha Dia Tuhan kita.
we are no more going to question or argue. sebab kita dah mengaku dan terima Dia tu Tuhan kita.

dan segala tindak tanduk akan diterjemah untuk selari dengan kehendak syarak. sebab kita dah faham, dalam hidup tak boleh buat sesuka ati kita sebab kita ada Tuhan. kalau orang takde Tuhan, tak percaya Tuhan, boleh la nak buat apa saja. Tapi kita sepatutnya tak. (kalau kita betul-betul dah mengaku kita ni ada Tuhan dan mengaku yang Tuhan kita tu Tuhan yang sebenar-benarnya dalam hidup kita). Sebab? sebab Allah dah turunkan petunjuk dalam hidup kita sebagai manusia melalui perantaraan Nabi dan Rasul yang bersama-sama mereka kitab Al-Quran untuk diimankan.

pendek kata, kalau kita dah redha dan terima Allah itu Tuhan kita, apa-apa pun nanti yang akan dibuat, penilaiannya akan berbalik kepada keredhaan-Nya. mungkin kadang2 nampak macam 'skema' or cliché, kadang2 orang cakap 'nak cari redha Allah'. tapi sebenarnya itulah hakikat segalanya.

kenapa nak cari redha Allah?
jawapan mudah, nak masuk syurga Allah.
sebab boleh masuk syurga, hanya pada satu tiket, iaitu REDHA ALLAH. kalau takde tiket ni, takde tiket lain yang boleh ganti.

kenapa nak masuk syurga? *
habis tu takkan nak masuk neraka kot?




sebab kita BERIMAN dengan adanya syurga neraka. Kita yakin adanya hari akhirat, hari pembalasan, hari penghakiman. (kalau orang yang tak percaya dan tak beriman tu belakang cerita la ye).kita yakin ada azab kubur, ada azab neraka. sampai masa, satu masa nanti kita sume PASTI akan mati. Takde manusia yang takkan mati-mati. Untuk mendapat panggilan malaikat yang menjemput ke syurga, kuncinya terletak pada HATI.

“Wahai jiwa yang tenang! Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai-Nya. Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hamba-Ku, dan masuklah ke dalam syurga-Ku”

pendek cerita, sifirnya mudah.

Kalau kita nak Allah bagi kita benda yang terbaik, kita pun mesti bagi benda yang terbaik untuk Allah. Baru adil kan?

kalau kita nak Allah redha dengan kita (sebagai hamba), kita dulu mesti kena redha dengan Allah(sebagai TUHAN kita).

logiknya, memang terang lagikan bersuluh. Allah hanya redha untuk orang yang redha Dia as Tuhan, untuk berada dalam mahligai syurga Dia

make sense x?


Ada 2 surah yang berkaitan pasal benda ni. Sangat terkesan.

Surah Al-Lail
[1]
Demi malam apabila ia menyelubungi segala-galanya (dengan gelap-gelitanya),
[2]
Dan siang apabila ia lahir terang-benderang;
[3]
Demi Yang menciptakan (makhluk-makhlukNya) lelaki dan perempuan, (jantan dan betina); -
[4]
Sesungguhnya amal usaha kamu adalah berbagai-bagai keadaannya.
[5]
Jelasnya: adapun orang yang memberikan apa yang ada padanya ke jalan kebaikan dan bertaqwa (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala laranganNya), -
[6]
Serta ia mengakui dengan yakin akan perkara yang baik,
[7]
Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesenangan (Syurga).
[8]
Sebaliknya: orang yang bakhil (daripada berbuat kebajikan) dan merasa cukup dengan kekayaan dan kemewahannya, -
[9]
Serta ia mendustakan perkara yang baik,
[10]
Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesusahan dan kesengsaraan;
[11]
Dan apakah pertolongan yang dapat diberi kepadanya oleh hartanya apabiha ia telah terjerumus (ke dalam azab seksa hari akhirat)?
[12]
Sesungguhnya tanggungan Kamilah memberi hidayah petunjuk (tentang yang benar dan yang salah).
[13]
Dan sesungguhnya Kamilah yang menguasai hari akhirat dan alam dunia.
[14]
Maka (serentak dengan memberi hidayah petunjuk) Aku juga telah memberi amaran mengingatkan kamu akan api neraka yang marak menjulang,
[15]
Yang tidak akan menderita bakarannya melainkan orang yang sungguh celaka, -
[16]
Yang telah mendustakan (kebenaran) dan berpaling ingkar.
[17]
Dan (sebaliknya) akan dijauhkan (azab neraka) itu daripada orang yang sungguh bertaqwa, -
[18]
Yang mendermakan hartanya dengan tujuan membersihkan dirinya dan hartabendanya,
[9]
Sedang ia tidak menanggung budi sesiapapun, yang patut di balas,
[20]
Hanyalah mengharapkan keredaan Tuhannya Yang Maha Tinggi;
[21]
Dan demi sesungguhnya, ia tetap akan berpuas hati (pada hari akhirat, dengan mendapat segala yang diharapkannya).

Surah Al-Fajr dari ayat 22.
[22]
Dan (perintah) Tuhanmu pun datang, sedang malaikat berbaris-baris (siap sedia menjalankan perintah),
[23]
Serta diperlihatkan neraka Jahannam pada hari itu, (maka) pada saat itu manusia akan ingat (hendak berlaku baik), dan bagaimana ingatan itu akan berguna lagi kepadanya?
[24]
Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!"
[25]
Maka pada hari itu tiada sesiapapun yang dapat menyeksa seperti azab (yang ditimpakan oleh) Allah.
[26]
Dan tiada sesiapapun yang dapat mengikat serta membelenggu seperti ikatan dan belengguNya.
[27]
(Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat, Tuhan menyatakan bahawa orang-orang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! -
[28]
"Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau redha lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! -
[29]
"Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia -
[30]
"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! "

Wallahu'alam.
andai ada mana-mana cacat cela, kelemahan dan kekurangan, sebarang tambahan mahupun kritikan amat-amat dialu-alukan.

Teringat kata-kata sorang ni,
“sama ada kamu berkerja bersungguh-sungguh atau sambil lewa utk ke neraka,neraka ni sudahpun berada dalam genggaman kamu..tetapi kalau kamu tidak berkerja BERSUNGGUH-SUNGGUH(serius) utk ke syurga,kemungkinan besar mmg kamu tak akan dapat memasuki syurga.. fikir-fikirkanlah..”

moga-moga secebis perkongsian peringatan ni dapat mencetus iman dan membuahkan amal untuk sama-sama dapat menterjemahkannya dalam kehidupan seharian. bersama-sama berusaha untuk melangkah ke syurga. Dengan langkah pertama, mulakan segalanya dari hati yang suci untuk mencari keredhaan Ilahi.

Sape2 yg nak faham lebih terperinci ayat-ayat surah al-lail dengan al-fajr, (sebabnya ayat quran ni best lagi kalau dapat faham by go in-depth to the interpretation which is tafsir.)boleh pergi sini.

link 1

Selasa, November 17

^X% input = ^X% output

'I'm done!'. That was an expression and the feeling. Alhamdulillah. My first mid-term test is over. Now focus on essay for Islamic World. Syukur, my doa is makbul.(doa about what? sirr. ^_^) Hopefully, I can make it in time. Ya Allah.. focus!

For almost one whole days and nights focus studying for the very first mid-term test here. my first exam as university student! (is there any difference?) well, the feel studying for exam just hit me. but trying my best to taste the knowledge. and here, way i want to appreciate my knowledge in economic that I knew so far even it is not tested in test.

I wanna apply the economy concept that I learned in islamic perspective. Walking along the street, an ilham hit my mind. The intention of the ustaz that wanna teach arabic for free struck my heart. the other thing also came to my mind. either to settle my work or go to the interfaith discussion. I knew, my part never settled and I'm thinking what if I die in anytime, what going to happen. another point is, what if by being there, who knows that someone's heart is opened to get hidayah. and if let say I didn't go, perhaps I might missed the great opportunity. Other than feel it is a great opportunity and kind of feel obligated, yeah..there always have the opportunity cost!

opportunity cost ~ something to let go.

and thinking of the effort of the ustaz sharing his knowledge of arabic, make a class..i'm thinking to have for my own. the idea is maybe i can 'mengislamkan' or 'mengfikrahkan' the economic knowledge and the concepts..

by the way, have an idea to when I have some free time, to make a video and share the knowledge like eco105 for example, and share it with people one of the way that I can appreciate this knowledge. and why not share the knowledge of Allah to people freely and .also for arabic..hmm..one day..inshaAllah!

in solving the economy question, we are going to choose and compare the comparative advantage in trading.

Hey..
talking about trade, ya!

we are trading with Him. remember? oh..
this how I can manifest the knowledge of economic that I learnt. how sweet it is.

trade. yup. a trade that will never lose. and always gain and gain.

O ye who believe! Shall I lead you to a bargain that will save you from a grievous Penalty?- 10:61

I learnt about international trade.

Trade is always good.

I learnt about millenium goals.
The main goals is to reduce production.

other things that can I relate to Islam in economy concept, about PRODUCTIVITY and input output.

based on krugman, the economist, said, labour productivity is almost everything in the long run to generate economic growth.

given example solow's model.

Y = aL + bK + TFP

this equation I want to transformed it into a concept of amal taqwa.

Y = output.

output = amal.

to make it simple.

increase in input will increase the output.

therfore, if we could increase the iman(as input), it will increase/ improve our behaviour(attitude, akhlak) greatly.

should be, the more input is gained, the more output is produced.

in real life, and also in the economy situation, there also condition like increasing returns to scale and decreasing marginal productivity.

Oh..i think, i'm the only one that understand my writing here. maybe only one that 'infected' and interested can get my point.

it's ok. He knows what I'm talking about.

technological change affect the labour productivity . and that also included in total factor productivity.

Why is it important to be productive?

I'm thinking if the input of muslim is high, surely they can be a great muslim(output) and reach something beyond their real age.

the key is, PRODUCTIVITY.

thinking of this. make me reflect, How can I become more productive?

I asked my friend, she answered without any of economy concept even she is economy student..hehe..

i can tranform the concept in economy to alter her answer.

well, basically she said,

- we need SPIRIT.

I asked, where can spirit come?

by exploring..get the spirit ~ mengembara..

other than that,
-remember death
-mixed with solihin
- istighfar a lot
- make a du'a and prayer always

yeah. basically in term of ideas and concept, those are the TECHNOLOGY that we have.
Technology that can make a CHANGE, and make us PRODUCTIVE.

Krugman said, only by increasing labour productivity, will increase standard of living.

In my mind, if we can increase the muslim productivity, of course we can improve the ummah.

In order to do that, and in term of dakwah, myself must start being productive. Work the best and productively and get people same to be more productive as that the only way to improve ummah.

yeah..

productivity, productivity and productivity.

input!!

high input can increase output!

haza sirr. wallahu'alam.