Ahad, Julai 27

Salah ke???

Aku dapat rasakan. bilamana aku pakai tudung labuh dengan pakai pakaian yng kasual mcm kain dgn blaus n tudung yang memadai cover, aku dapat rasa kelainan. Lain rasa dia.
Bila aku pakai tudung labuh dgn jubah, aku rasa lebih kehambaan. Lebih tawaduk. Perasaan yang tak nak menarik perhatian kaum rijal. Tapi dalam masa yang sama, rasa mahu jaga kehormatan diri..

Kehormatan...

Salah ke nak berniqab?
Salah ke kalau aku nak lebih jaga kehormatan?
Salah ke kalau aku nak diriku hanya layak dipandang oleh seorang lelaki yang bernama suami?
Salah ke kalau aku nak jaga kehormatan aku untuk suami?
Salah ke kalau aku nak ikut sunnah para isteri nabi, ummul mukminin?
Salah ke???!!!!!

Yup. BEtul, mmg tak wajib. Tapi nak buat sunnah, salah ke?

Perlukah aku peduli atau takut, " nanti mad'u lari. orang lari. orang cabut. tak nak dekat."

Perlukah aku gusar andai aku yakin, ini sunnah. Inilah yang sangat dituntut dan digalak walau tidak WAJIB.

Salah ke nak buat? DOSA ke????

Hati aku memberontak. Hati aku membentak. KEnapa???? Kenapa????

Perlukah mengikut sunnah mengikut suasana dan tempat??
Aku tak tau.
Bukanke nabi ada bersabda, barang siapa yang mengikut berpegang sunnahku dan al-Quran, maka dia tidak akan sesat selama-lamanya.


Salah ke???
" Ada kala, bila kita buat, mungkin iman kita bertambah mungkin bleh buat iman kita berkurang. Berkurang bilamana kita akan dihina atau dipandang rendah. Bila kita buat, iman kita bertambah, dan kita dipandang tinggi..

hina sangat ke kalau buat?? kalau ak buat, bleh sampai buat imej islam tercemar ke??

ntah r ..aku rasa non-muslim tu bukan faham dgn agama kita. dia tgk apa yang kita buat. hmm..mungkin la kot, dorang pikir islam koservatif..minda tertutup.. tapi yang buat Islam tu tertutup sbb penganut dier jugak kan..?

apa kata kalau orang Islam tu jadi orang yang hebat dalam masa yang sama, punya kehormatan diri.

hebat dari segi sahsiah, peribadi, kepimpinan, pastu ilmu luas..

Kenapa orang fikir kita minda tertutup?
Sebab kita selalu terkebelakang, tak maju ke depan.

Persepi minda masyarakat sekarang perlu diubah.
Penerimaan orang terhadap kita tak lah sepenting mana kalau nak diikutkan.
Penting sangat ke pandangan orang terhadap diri kita?

hmm..imej kita melambangkan Islam. Tapi apa yang kita buat tu lagi penting.
AKu pun tak tau nak jelas tang mana lagi..pikiran pun serabut kadang2..
huhu...
cuma..

apa salahnye?
aku mmg suke question " ape salahnye??" Salah ke? Dosa ke?

Aku suka nak quote ayah azali, budak 21A yg aku baca kat paper..ayah dier bg semangat kat dier.." kalau selagi tak dosa, buatlah n teruskan..lantaklah orang nak kata apa..""

huhu..so now, i dont see any wrong..
i dont see any harm..
kalau aku pakai pun, aku ada rosakkan sape2 ke? aku ada harm spe2 ke? huhu...

ntah r..emo plak! ish3...nak buat benda baik pun ssh sgt ke ha>??

aku tau r..aku bukanlah gadis yang sangatlah sopan tutur kata dier. aku tau bahasa aku ni ganas kadang2 agresif, kadang2 kasaq..tapi inila diri aku. aku tengah cuba nak belajar lemah lembut sbb Rasulullah s.a.w. tu kan seorang yang lemah lembut. Aku tau sume tu, tapi buat masa ni, inilah diri aku. aku punya pendirian dalam hidup. Aku tak suke hidup tak de pendirian. AKu tak suke bilamana aku tak dapat pegang dengan teguh apa yang aku faham , apa yang aku yakin, apa yang aku percaya.

Aku yakin, pakaian tu bukan saja menjadi cerminan atau lambang sebuah jiwa, tapi dia mendidik sifat kehambaan secara langsung atau tak. Percaya atau tak, pakaian tu sendiri secara automatik mendidik diri bersifat hamba, rendah diri, jangan bermegah, tak perlu nak menunjuk, singkirkan segala hubbun dunia. Singkirkan cinta dunia, dan cintakan kematian..

Kematian tu pasti!

Apalah erti dunia ini, yang nikmat hanyalah sementara.
Apalah erti dunia ini, andai segalanya akan berakhir tak lama lagi..


Kenapa aku nak pakai sangat???

KEnapa??

AKu pun tak tau la!!! Terasa nak pakai. Terasa hati ni macam dijentik2 je! Terasa ntahla....terasa nak sangat2!!! Ahhhh...

Haritu, aku seakan tercabar. Minggu lepas, minggu mencabar. Diduga dengan dugaan perasaan. Ntah angin apa yang melanda. PErasaan terbuai-buai seketika. Syukur tak hanyut dan tersasar. Syukur aku masih mendapat petunjuk Ilahi. Allah sayangkan aku!! KEnapa la aku tak sedar selama ni ek?? Ish3...main2 lagi ngan api..Padan muke! Merana jiwa..Itulah padah dan akibat tak ikut kata Allah..Itu citer lain. Sekarang ni, secara rasionalnya aku tengah cuba terima. Everything is over ok! Qurratul is a good gurl..you need to jaga all those thing to become a very good gurl..jadi perempuan yang mulia and terhormat. Ok! Fullstop.

Dan hujung minggu lepas, sempat berchatting dgn sorang hamba Allah ni, dok Jordan. Tetiap kali chat ngan dier, mesti dia tanya, dah berpurdah ke? Hmm..concern betul mamat sorang ni..aku mesti terasa r..huhu..dulu berapi n beriya mcm nak pakai. INgat dah pakai..ala dia adela kata something..dia kata pakaila..bahaya kalau tak pakai n simpan hajat tu lama2...Aku pun, iya2kan je la..

Da lama2 pastu, keinginan tu dah kureng sket, n fikiran aku mula meliar la..Macam2 aku pikir. ntah ape2 ntah...
Yang agak kelakar..

aku fikir " Nanti nak kawin macamana ek? Pakai purdah jugak ke?? hehe..mesti besh..mcm ninja!"

ntah ape2 laa..tapi tak de r menerawang sangat. setakat 2-3 benda je yang timbul kat benak.
Lepas tu Dr.Q plak perli2...ye la masa tu, dia baca blog aku..citer pasal niqab..terus esok hari dia tanya, " Dah beli niqab ke?" ...Cit! PErli ke ape? Cik abang, mana ada orang jual purdah tepi jalan! Tak tau ka? Biasa orang buat sendiri laa...haizz...Takpe2...dia perli aku..nak cabar ke ape..aku wat2 je la mcm tak de pape. n kata .."blum...huhu.."

Hari tu hari Ahad. Aku ingat lagi. AKu post kat blog pasal niqab, hari sabtu which means hari smlm tu r. dia pi tanya pagi tu. n petang tu, aku da nak balik kolej. Masa nak balik tu, pegi r siap tukar baju. Bila masuk bilik, haih...macam jodoh r lak..Ternampak purdah yang aku buat masa aku form 3...warna oren. GUna kain tudung librarian..ala warna yang macam tudung sekolah budak pustakawan. warna mcm oren2 peach gitu. alkisah masa tu, nape buat mcm purdah, sbb aku nak pakai dah lama da terpendam niat. Dari form 3 lagi! Tapi masa form 3 takde r kuat mana..setakat nak2 je..tak hangat mana. sbb faktor suasana n tak bnyk expose pasal purdah pun..tapi at that time, ditakdirkan masa tu ada ketika jerebu teruk sangat. n aku amik kesempatan tu, buat purdah tu la. konon penutup muka. walhal mengada nak rasa macamana pakai purdah..tapi sbb keadaan masa tu, mmg digalakkan pakai penutup muka. radio tv sume suruh. aku pun ape lagi, satu malam tu, bersungguh cari kain, kerat, n then jahit sket, letak getah.. ntah ape pesen aku pun tak tau.. belasah redah je..yang aku tau masa tu, aku nak pakai esok. tak pikir ape pun...

nak flash balik, teringat aku, pagi tu gi sekolah naik basikal. n aku pakailah bendalah tu gi sekolah masa naik basikal..hoho..agak sesak nafas gak r. rasa tak cukup oksigen! ye r..pakai bendalah tu, naik basikal. kalau aku kayuh basikal...hehe..paham2 je r..aku ni mmg jenis suke pecut. patut naik basikal dlm 8-10 minit. aku bleh buat jadi 5 minit je. macamna? pecut ferrari r..hoho..tapi tgk r..kdg2 tu aku pecut tak ingat dunia sbb aku da lambat! Ish..citer pasal basikal ni je dah meleret. teringat lak satu perisitwa..(tersimpang dari citer niqab)..ini pengajaran ar bg aku..lenkali jangan nak rushing..

Oh..insiden ni berlaku masa aku FORM 5 = tingkatan 5. tahun lepas r! hoho..aku ingat lgi. masa tu aku pakai tudung labuh y wane putih gi sekolah. naik basikal, kayuh. dengan coolnyer, aku rase takder r nak rushing sangat ke ape. tapi masa dah nak sampai sekolah tu, aku ternampak kete ayah sarah, terus aku terasa mcm nak lumba smpai dulu..otak masa tu mcm mereng r..tak betul sket...ade hati nak lumba dgn kereta. tapi mmg betul r..sbb masa tu, kete jalan mcm semut, so ade can la nak lumba sampai dulu. Aku ni mmg suka berlumba. Tapi perangai aku nak berlumba yang satu ni, mmg bleh bawak padah! nak dijadikan citer, masa aku tengah syok2 speeding, tetiba ada satu motor ni terus masuk lane, membelok and langgar aku. laju gak r dier belok masuk. Aku pun sama laju. laju sama laju ape lagi, dush! berlanggar. tapi tak berdepan2. dia mcm sipi tepi. yang teruk tu aku r. Nsib r tak terpelanting, Cuma macam jatuh basikal r.aku tak ingat r jatuh camne. tapi macam basikal tu terseret sket, n yg besh nye hempap aku..tapi tak keseluruhan basikal tu r, Fuhh..mmg sedap! MArvelous! Yg besh, aku tak cedere teruk. cuma mcm tangan luka sket. kain takde r terkoyak ke ape, tapi ak dpt rasa mcm hentakan sket..walau takde ape, tapi bila jatuh tu, kita still dapat rasa kesan dia. walau pun zahirnya, tak luka. Dalam, sape y tau? pastu, pak guard tu nampak, terus dia lari kat aku, tolong betulkan basikal. budak yang langgar tu, tak nampak muke pun! Slamber badak dier jekk..aku ingat ak dah bleh bangun masa tu, nak chow r..rupa2nye, kesan perlanggaran tu, tayar basikal aku senget allignment dier! SIyess,masa tu aku tak expect pun smp mcm tu..dasyat r gak..aku ok je. tapi basikal ak r naye..nasib baik dier tak bernyawa. Basikal tu, nak kate, dier sampai tak boleh jalan ke depan, tayar tak dapat gerak sbb dier nye allignment da lari..mmg xbleh gerak ke depan. AKu pun tak tau camne bleh jadi mcm tu..tapi itula yg terjadi. Dia da mcm senget n twist..

n then, pak guard bawak aku pergi jumpa cikgu besar sekolah tu. Ala tempat eksiden tu dkt ngan sekolah. sekolah tu sebelah sekolah aku. aku ikutkan rasa mcm nak lari je. malas nak besar2 kes. masa tu rasa nak nangis jek!!! Tapi aku ingat lagi, masa tu, aku tahan..take a deep breath..kira masa tu, deal elok2 r. budak tu form 3. bawak motor tapi takde lesen! cikgu kalau tak masa tu, da nak panggil polis da r. dia kata ini boleh report polis sbb dia tak ade lesen. tapi aku kata takpela..deal diam2 sudah. tak yah panggil parent. aku pun tak nak parent aku tau sangat. sbb aku tau, sure aku gak yg kena balik. hmm..nak kata salah aku, ntah la. itu mmg lane aku. yang dia ni masuk nak belok, patut tengok r coming car ke ape. ni tak, dier pun men masuk laju je. aku pun same laju. mmg kene r. tgk budak tu mcm baik je..innocent..n cikgu tu suruh dak tu ganti rugi basikal aku. petang tu jugak kena selesai! ok r fine.,aku pun biar kan basikal tu tersadai kat sekolah tu..chow r..pergi sekolah..

petang tu, setelkan r. bajet muka baik. konon ingat ganti..tiba2 samseng seh. bukan dier yang samseng, abang dier yang samseng. mmg betol samseng r. Aku ingat lagi, cikgu sekolah tu amik aku dari rumah, n then hantar pergi sekolah semata-mata nak amik basikal aku balik yang dikatakan 'dah ok. dah repair'. ak pun ok la. tak sangka lak cepat..bila sampai..cikgu tu biar aku setel sendiri dgn budak tu. Cikgu tu langsung tak masuk campur or kata ape..First sekali, berhadapan dengan abang budak tu. Budak tu dok tepi. pakai suar pendek tak silap. tak ingat. tapi ade something wrong r. ha..abang dier pakai rantai. which is satu benda yang aku paling anti and benci sekali. Abang dia dengan lagak n muka samseng, dok tercongok kat situ. Aku buat muka slamber, da nampak basikal aku, pergi r kat basikal. Then dia panggil, dia macam tahan.
Dia tanya,
"Berapa laju awak bawak basikal?" Garang semacam je.

Aku kata,
"ntah..biasa2 je la.."

"Kalau biasa, takkan la jadi macam ni. sampai senget terus. allignment lari..awak bawak berapa kilometer sejam? "

Aku diam je..buat muka selenga...kecut pun ade bila diagah camtu..tapi buat dono jek..

PAstu dia kata,
" Saya boleh bagi awak balik basikal awak ni, tanpa bayaran tapi dengan satu syarat, awak kena mintak maaf.."

dalam hati aku,
" ek eleh..mintak maaf je..ape ingat susah sangat ke.."

pastu aku cakap je r aku mintak maaf..aku ni mmg jenis bkn ssh nak mintak maaf. so to ask for sorry, not a big deal for me. small matter. tak terencat pun. tapi dia, dengan berlagaknya mcm ape je..aku masa tu, malas nak besar2kan hal, ala say sorry je r..lagi2 ngan samseng ni, aku tak reti r nak guna bahasa ape..lagi plak aku sorang pempuan..tak reti r aku nak menggedik2 ke ape..so benda tu setel r gak at last, rupa2 nye, abang dier sendirik yang repair. hampeh tol. siap suh aku ganti rugi motor dier! Pi gi daa..berlagak nak mamposs..

ish3..emo plak aku..

tapi aku ingat lagi, pagi tu, cikgu disiplin dier gak yang back up aku. Dia kata no matter what, budak motor tu gak yang salah. sebab mmg tu lane aku. aku mmg lane yang jalan terus n dier yang nak belok masuk lane aku. so dier la yg lagi patut tgk, ada oncoming car ke x..bukan main masuk belok je walau dah bgi signal. Kena la sabar. Make sure line clear dulu...

Ntah r..satu pengajaran r tu.. lainkali jangan rush2..terburu2 tu dari syaitan. Itula yang abah kata kat aku..huhu...terasa tuh! Amik ko..rush lagi, sekali Allah bagi rasa, apa 'nikmat'nya..

Well, apa2 pun sume ade hikmahnye..

OK r..lame plak aku merepek..nanti r, bila2 sambung ag..

To Be Continue...

22julai2008 / selasa
7.50PM


ish3...apsal r bleh meleret panjang gilerr pasal citer jatuh basikal n eksiden..

hmm..sambung citer...

and bila aku ternampak niqab yang tersangkut kat cermin and tempat gantung baju2..aku tetiba terus rasa tercabar..

siyess seh...tetiba mcm ada suara dalam hati aku " Qurratul...BERANI KA?" mcm niqab tu ckp kat aku,,," berani ke?? kalau berani cuba r pakai! "

wah...hebat! aku mmg pantang dicabar...

and aku mmg betul rasa tercabar..
hati tenggelam timbul.
tangan terasa sejuk..
Cuak nervous.. ntah ape pasal r..
aku tersenyum2 kambing sorang2...
masa tu dah nak blah dari rumah dah..nak gi taylor..
aku mundar mandir...terasa cuak plak nak pakai..benda tu dah ready dah kat leher..tinggal lagi, nak tarik jek..

and ....

scr tak semena, masa dalam kereta, aku tarik and pakai..
wahh...terasa mcm zuk...
hmm ak pun tak tau zuk tu ape..
terasa mcm..ntah..tak tau nk ckp camne..
and masa tu dlm kete jek pon..
dlm hati.." wahh...aku berjya!!"
apa rasa dier? hmm..at first, tak rasa pape sgt..rasa besh..in the same time, takut2..ye r mama kat sebelah..telinga aku tunggu je kot ade suara2 yg pelik..

tapi so far in the journey takde plak bunyi pelik2..and aku teruskan je r reading aku..bc buku " i'm gifted.."

and aku bukak bila smp kat guard house..aku risau je kang, dier tak bagi masuk lak, kalau nampak tutup muka..so aku cpt2 la tarik..tp tgk2 eleh dier tak heran pon..selamba jek dier bagi kete masuk..pastu aku tarik n tutup muka balik..tapi , dah lama pastu, masa dah nak kua kete, mama sound...tak ingat mama sound camne. tp mcm mama tak suke la..apsal tutup muka..mama kata kat aku " adik nih bukan2 keje!" ..huhu...aku senyum sipu jekk...lantak r mama nak kata ape...hati aku puas! dpt pakai kejap pun jadi r..hua3...

hishh..kalau pakai lg lama, mesti lagi besh kan..
best2 jadi ninja..

Sabtu, Julai 26

What is My Real Dream?

Dream?

What is my dream?
What i really want in my life?
What i want to with my life?
What i need in my life?

Do i need love?
Do i need good job?
Do i need high pay?

I just want to stay believe with what i always believe
i want to uphold what i believe
nothing should be stressed..
Allah is the Lord
anything can be done

i really dream to see the outside world
but when the time it comes,
it's not an easy task
it's not easy part
it's not easy but yet, the dream is not only dream
will i be happy if i could fulfill my own dream?

Souns pretty good yeah when u heard oversea
studying oversea and sort of..
at this time, i dont get too excited bout it
and what i feel at this time, is just..
i missed the time where i was in islamic environment
i missed to give and accept salam from many peoples
i do really miss the lovely smile from all my friends out there in USIM
i do missed the cool-sight of the scene
a humble way to get through
i do miss all that..

here, none of it.
different world
different perceptive
although you get internationally bonded
i dont feel i was at the top of the world
because at the time it is
this is not really what i really want

i want islam as my way of life
i want always bonded with muslim society
but i knew everything in life
Allah knows the best for us
and i think maybe this is the best for me
as i be a better person in the aspect of self-development
in term of spiritual especially..
here, i come to get closer to Allah
i don't really know how it happen.
but it just like, i feel i've no body here
and Allah is the only one that i have
everything it is i just tell Allah what i feel
i'm more comfortable and i could feel the calmness and the strength

just, the environment here is not what i always want
well, at this time and at this stage
i need to learn to mix around with those people
and grace the Islam as it is the only way of life
that will make ur life safe, peace and harmony..

indah khabar dari rupa..
i dont really expect good thing here, from the beginning
but as far as i could see
when there is a small or minority of islamic community
usually the small one is strong

i just can say, it is better to more appreciate the thing
when it is seems to be missing but it is not..
what does it mean?

memiliki tetapi tidak menghargai apalah ertinya?
andai sukar untuk dimiliki namun lebih menghargai,
mungkinkah itu lebih beerti?

Moga hidupku penuh pengertian!
Ya Allah hanya padamu ku berserah segalanya..

Pakaian..oh ..

Petang tadi aku ada group discussion. Satu kumpulan, campuq ngan lelaki. hmm, kat sini mcm agak mustahil r lak, kalau tak campur. Tapi so far, perbincangan pasal benda berkaitan ar. Takde meleret. n aku rasa plain jek. takde plak, membabitkan hati ke ape..so, bila berhubung aku bleh buat mcm biasa..sempoii..tapi still berpada2 r. bahasa mcm biasa r..kasaq. tapi aku rasa xde r kasaq mana..lelaki dier pun mmg bahasa kasaq. bg msg kat aku, bhs kasar sket r. ak nk je ckp " woi xde bahasa ke.." haha..tapi takde r ckp camtu..wat biasa jek..
hmm, aku nk sentuh psal pakaian sebenarnya nih. merepek lak..tu r nk ckp, tadi masa mundar-mandir tunggu member aku laili gi naik atas jap, and aku tinggal r ngan budak laki 2 orang nih..sorang dak asis.sorang dak smap labu. mmg bagus. pastu, ak terasa n terperasan r something...

ak terasa, pakaian aku mcm xde beza je ngan dorang...apa yg membezakan aku ngan dorang?menyelinap satu perasaan..which is malu!!huhu..sbnrnya, dari kat rumah lagi aku dah terfikir nak pakai baju apa..ingat nak pakai kain skirt pnjg dgn t-shirt. tapi ntah nape tak menjadi lak.. mungkin pakai seluar lagi senang kot..
n then, bila dah dok ngan dorang, baru aku perasan benda ni..mmg la Islam tak larang pun perempuan pakai suar..tapi bila difikirkan balik, bukan ke ada dalam etika pemakaian , perempuan xbleh pakai apa yang menyerupai lelaki. pastu, aku tengok, hmm..aku ngan dorang..mcm xde beza jek..pakai lebey kurg serupa. aku pakai suar ngan t-shirt. dorang pun same gak. cuma beza dier tudung. dorang pakai seluar, aku pun pakai seluar. t-shirt lak tadi, aku pakai jenis yang standard bukan yg jenis labuh paras lutut.
so itulah apa yang aku rasa..terasa kena ubah pemakaian. tak mo same mcm lelaki. ntah r .terasa malu r..aku kan pempuan..pakai r mcm pempuan..pempuan je yg bleh pakai mcm pempuan kan..lelaki xbleh..walaupun pempuan bleh jek nak pakai mcm lelaki..tapi terasa mcm xkena r plak...

sbb tu aku lagi suka pakai kain..berbanding seluar..sebab bila pakai seluar, terasa mcm tak selesa r plak..mcm ada yang membelah..n terus nampak bentuk kaki. hmm..malu2...

Jumaat, Julai 25

Aim for TORONTO!!!

adapted from Anas's Blog.

The cut-off point wouldn't really a big deal.

I've been in the ICPU for almost a month! Mr Wise had shared many things with us - in English 3U lesson. Learning media is a very interesting thing, yet very exciting even in a fidget mode. He was very serious.

"If you always do what you did, you will always get what
you got... If you don't change, you'll be the same forever
,"

Mr Stephen Wise said.



"University of Toronto is the top 25th University in
the world. You have to raise up your standard to the top 25 in the
world,"
from the other speech of his.


"If you come that university, you will be in the bottom, if
you don't progress
."

"Don't waste your time playing games, chatting!, or all the trash things," and again he said.

He said to be in top university in Canada, is to be in that top standard.

You are competing with the world. And, the cut-off point of 80 wouldn't really be a big deal then.

In media, we learnt about the truth democracy, the concern and everything. He also recommended reading at least a book in a month, and at least a media/journalist article a day, good media channel, like http://www.iht.com, www.nytimes.com

Meanwhile, next week, we'll have Chemistry test. That's too early test.

And, also, the presentation of Quadratic Function in the morning. I was bubbling around on the application, but it is really attractive presentation, though breaking the time rules, and talking nonsense.

Learning Java is great, this is some of the codes:

System.out.println("You will have a very wonderful life in ICPU, and we have prepared you well, said Mr frank Meeger");


p/s: I heard Mr. Adnan said to me that in Canada you still able to learn Arabic and interestingly, it can be accounted to your credit and curriculum. Oh, Really!!! Is this for real!! That's Great! I can't wait for that..I could be my dream to speak arabic all the time...

For english, I'm working hard on it..
Hard to understand the class here..TOTALLY ENGLISH...ergggghhhh...although the teacher trying to explain more to me, i couldnt understand better. Lecturer mane reti cakap Melayu..hua3...base melayu aku paham r..huhu..camne r kat canada nt..TT_TT

Ahad, Julai 20

A smooth day

I think, doa i really powerful weapon that can makes ur life calm, and smooth. Here, today, something happen. But so far, i feel at ease. I wonder why don't i feel panic or maybe scared or what. It just smooth and i don't really feel tense.

on kbi welcoming days for scholars.

Ok, i will story what is going on from the very beginning of the day. Today i woke up bit late. Mentang2 uzur, so i tend to make my sleep time longer. What the heck is, i've 'overdream'. usually, it's hard for me to get dream or to dreaming in my sleep. usually, my sleep will just nothing at all. no dream and no sweat. i have a very cool sleep and usually i will tido mati. i dont realize anything happen. coz, everytime i boom to my pillow, anything can be fogotten. but today and last night was slightly different. and u know what, i got a dream about my friend got engaged! And she is Izlina! But the unique thing is, her mother not Isma. Not her mother that i knew her mother. her mother in my dream was different person. Interestingly, she got engaged with the one that i know..haha...klaka..but then, it is like, i like that guy, but she the one that engaged with that guy! funny but sedih..haha...in the dream, i'm shock that my friend that engaged with the guy, not me. and some more, the events happen in front of my eyes, and she show me the engaged ring. hmm..actually, i dont really see izlina in my dream. it is like,

somebody that close to me but i'm not pretty sure who.it is just like somebody that close to me just like me and izlina. but i dont think izlina is in my dream. whatever it is..it is just a dream..it's quite interesting to have dream in ur sleep. and another weird dream was, i heard sombody's voice. it's like his voice. i don't know why he came to my dream. maybe i think too much. i just hope i can stop thinking and dreamin bout that and focus with my studies!nevermind, i need to give my self time to try to forget the past and move on and strive toward the big dream which is going to Canada especially Toronto! After that, i can dream what ever i want. Ok. Qurratul?DEal! One year is just short. So. i must use the time wisely.

SO, today on the bus, i've read doa pagi and i read ma'thurat after get out from the bus. I read it in the crowd that are boistorous. noisy with people talking, i do feel is it ok for me to read ma'thurat in the crowd but then, i just finish up my ma'thurat. i dont want to care about others. as this what i've do everyday, so i wont stop just because people . but i maybe i still could say that, the place no really good to read it but i think it doesnt matter with place. of course the most suitable and afdhol place to zikir is when u r in quiet place which u can concentrate more, but then, i know, if i dont do at the time it is, i know i wont do it for other time. so, i think, to zikir, can be to anyplace and anywhere. bukan dosa pun..

hmm..tapi bukan Allah ada janji ke, kalau kita Ingat Dia depan khalayak ramai, Dia akan ingat n sebut nama kita dpn khalayak ramai yang lebih baik. I dont know, that i what i've heard..
In the motivational talk from MR. Adnan, he said, it's not a good sleep if you don't dream. I just laugh to myself..this was not my fist time have dream in my sleep, but this one quite funny one and somemore, related to my life. but still i feel happy to have this dream because i wish that was just a dream and wont be true! If true, maybe i need some time to accept it..how come my best friend get engaged with the guy the one that i mean..haha..funny lorr..but interesting. i dont know, how it can be a dream in my sleep! Really, i'm the one that hard to get dream in sleep. but once i got dream, sometimes it really nonsense.

Then, at the end of the session, i've found somebody. when the oversea students took the gift from the organizer, i found a name that i am familiar which is Muhammad Imran Mustafa. Hmm..at first, i just capture his name, Imran. but then, as far as i see..this guy looks familiar from me..Oh..then i remember, he is the one that i've chatted for a long time. Imakubex in iluvislam..hua3...here he is! looks more real eh..i just cant believe this..and what's more i cant believe is, i've went to him and ask for clarification...Oh i really i cant believe that i've did it..i just said to him, " I think i know you,.you are imakubex right?" and he said, Yes.
aand then, i cabut!! haha...i know, i dont know what else to say.. i just feel really shame and shy. i dont know, i supposed to tegur him or not. but i dont know how can i do this..it is just feel like i want him to know, i'm the one that he had chat before. but then, because i'm too shy, and he was not so friendly at the first moment, and dont feel like " where she know me? or maybe he should asked, where did i know..? but then he did nothing..then i just cabut la...segan gilerr...

Nevermind, we talk later. not really big deal hre.Just now in college, i've missed the bus! Haha..u know what, i've went to the bank to draw money because i want to pay the fee. I don't want to postpone anymore, because mama keep asking and dah bising to me, y i tangguh2..i hate to hear those thing, and makes me feel i need to settle it down as soon as possible. so, as i've saw the office open, and today is SUNDAY, it is great opportunity. coz, i hate to use the break time, and just go to the bank to settle down paying my fee. i feel like wasting my time for that. so, i've went to the bank, and draw RM700. this was my first time, went to the bank and draw from the ATM Machine. Unfortunately, i can't use the machine to bank-in to Taylor's College. No Choice, i need to draw cash RM700 and pay to the cashier counter in the office.

Before, i reach the college, i've went to the carrefour express shop. oh man! I really can't tahan to buy groceries. the thing that i need. I buy so many things, and of course it is food! I don't know what is going to happen to me, if everyday i need to eat MAGGI to save my money! huhu..too bad. i'm the one that could be too selfish. I can stand eat maggi everyday as long i can keep my money. i'm the one that can do anything regardless if i think i want to do it. If i said, i wan to save my money, that i will do whatever it takes. and the simples way is by fasting everyday. but currently, i can't. Back to the topic, the groceries i've bought almost cost RM15.60.

WHat i've bought?SO many things like, roti, kaya, peanuts, and all food that i want. find the cheap and the nutrious. Next, when i reach the college i've missed the bus. Luckily there is a sister that want to send me back to Casa. If not, maybe i need to take a cab or bus. anothter test was, when we just want to reach Casa, one of the comunitee called her, said that i've missed my keys. Oh...how could it be.. another test on my, but i dont feel any tense of panic. i still can smile warmly, haha..and alhamdulillah everything i can say, goes smoothly..always has somebody that want to help me and i've met with people that helpful . the one that helped me out known as Kak Lyn. She said, "next time, u need to be more responsible and tanggunjawab to diri sendiri, to ur self.."

and then, for the keys that i've missed, there is one brother that send to me by his motor bike. he just cool and he said to me " Lainkali jangan buat lagi.."

hehe..i found it, he said with the cute way. the intonation so cute..well, of course i dont want to make trouble anytmore. this is not what i want. tak dipinta pun utk sume ni berlaku. well, good lesson for me..but i dont really feel like a lesson..hua3..

Anyway, Thanks to Allah the Almighty that makes my life easier and smooth although there are few trouble that interverne still i dont be afraid or feel lost. Because Allah is always there for me!

Kerana Dia Insan Biasa


Email ini dipetik daripada seorang sahabat, dan saya forwardkan untuk manfaat kepada diri saya dan semua.
Semoga bermanfaat baik untuk yang melamar ataupun yang dilamar, ataupun bagi yang sudah berumah tangga. Renungan buat yang sedang mencari pasangan hidup ataupun yang sedang mengemudi bahtera rumah tangga. Mengapa? Kerana Dia Manusia Biasa.
Setiap kali ada sahabat yang ingin menikah, saya selalu mengajukan pertanyaan yang sama. Kenapa kamu memilih dia sebagai suami/isterimu? Jawappannya ada bermacam-macam. Bermula dengan jawapan kerana Allah hinggalah jawapan duniawi. Tapi ada satu jawapan yang sangat menyentuh di hati saya. Hingga saat ini saya masih ingat setiap butir percakapannya. Jawapan dari salah seorang teman yang baru saja menikah. Proses menuju pernikahannya sungguh ajaib. Mereka hanya berkenalan 2 bulan. Kemudian membuat keputusan menikah. Persiapan pernikahan mereka hanya dilakukan dalam waktu sebulan saja. Kalau dia seorang akhwat, saya tidak hairan. Proses pernikahan seperti ini selalu dilakukan. Dia bukanlah akhwat, sebagaimana saya. Satu hal yang pasti,dia jenis wanita yang sangat berhati-hati dalam memilih suami. Trauma dikhianati lelaki membuat dirinya sukar untuk membuka hati. Ketika dia memberitahu akan menikah, saya tidak menganggapnya serius. Mereka berdua baru kenal sebulan. Tapi saya berdoa, semoga ucapannya menjadi kenyataan. Saya tidak ingin melihatnya menangis lagi. Sebulan kemudian dia menemui saya. Dia menyebutkan tarikh pernikahannya. Serta meminta saya untuk memohon cuti, agar dapat menemaninya semasa majlis pernikahan. Begitu banyak pertanyaan dikepala saya.



Saya ingin tahu! Mengapa dia begitu mudah menerima lelaki itu. Ada apakah gerangan? Tentu suatu hal yang istimewa. Hingga dia boleh memutuskan untuk bernikah secepat ini. Tapi sayang, saya sedang sibuk ketika itu(benar-benar sibuk). Saya tidak dapat membantunya mempersiapkan keperluan pernikahan. Beberapa kali dia menelefon saya untuk meminta pendapat tentang beberapa perkara. Beberapa kali saya telefon dia untuk menanyakan perkembangan persiapan pernikahannya. Kami tenggelam dalam kesibukan masing-masing. Saya mengambil cuti 2 hari sebelum pernikahannya. Selama cuti itu saya memutuskan untuk menginap di rumahnya. Pukul 11 malam sehari sebelum pernikahannya, baru kami dapat berbual -hanya-berdua. Hiruk-pikuk persiapan akad nikah esok pagi, sungguh membelenggu kami. Pada awalnya kami ingin berbual tentang banyak hal. Akhirnya, dapat juga kami berbual berdua. Ada banyak hal yang ingin saya tanyakan. Dia juga ingin bercerita banyak perkara kepada saya. Beberapa kali Mamanya mengetuk pintu, meminta kami tidur.


"Aku tak boleh tidur." Dia memandang saya dengan wajah bersahaja.


Saya faham keadaanya ketika ini.


"Matikan saja lampunya, biar disangka kita dah tidur."


"Ya.. ya." Dia mematikan lampu neon bilik dan menggantinya dengan lampu yang samar.


Kami meneruskan perbualan secara berbisik-bisik. Suatu hal yang sudah lama sekali tidak kami lakukan. Kami berbual banyak perkara, tentang masa lalu dan impian-impian kami. Wajah keriangannya nampak jelas dalam kesamaran. Memunculkan aura cinta yang menerangi bilik ketika itu. Hingga akhirnya terlontar juga sebuah pertanyaan yang selama ini saya pendamkan. "Kenapa kamu memilih dia?" Dia tersenyum simpul lalu bangkit dari baringnya sambil meraih telefon bimbitnya dibawah bantalku. Perlahan dia membuka laci meja hiasnya. Dengan bantuan lampu LCD handphone dia mengais lembaran kertas didalamnya. Perlahan dia menutup laci kembali lalu menyerahkan sekeping sampul kepada saya. Saya menerima handphone dari tangannya. Sampul putih panjang dengan cop surat syarikat tempat calon suaminya bekerja. Apa ini?. Saya melihatnya tanpa mengerti.


Eeh..., dia malah ketawa geli hati.


"Buka aja."


Sebuah kertas saya tarik keluar. Kertas putih bersaiz A4, saya melihat warnanya putih.

"Teruknya dia ni." Saya menggeleng-gelengka n kepala sambil menahan senyum.


Sementara dia cuma ketawa melihat ekspresi saya. Saya mula membacanya. Saya membaca satu kalimat diatas, dibarisan paling atas. Dan sampai saat inipun saya masih hafal dengan kata-katanya. Begini isi surat itu........



************ ********* *******

Kepada ...... Calon isteri saya,
calon ibu anak-anak saya, calon menantu Ibu saya dan calon kakak buat adik-adik saya.


Assalamu'alaikum Wr Wb. Mohon maaf kalau anda tidak berkenan. Tapi saya mohon bacalah surat ini hingga akhir. Baru kemudian silakan dibuang atau dibakar, tapi saya mohon, bacalah dulu sampai selesai. Saya, yang bernama_____menginginkan anda______ untuk menjadi isteri saya. Saya bukan siapa-siapa. Saya hanya manusia biasa. Buat masa ini saya mempunyai pekerjaan. Tetapi saya tidak tahu apakah kemudiannya saya akan tetap bekerja. Tapi yang pasti saya akan berusaha mendapatkan rezeki untuk mencukupi keperluan isteri dan
anak-anakku kelak. Saya memang masih menyewa rumah. Dan saya tidak tahu apakah kemudiannya akan terus menyewa selamannya. Yang pasti, saya akan tetap berusaha agar isteri dan anak-anak saya tidak kepanasan dan tidak kehujanan.


Saya hanyalah manusia biasa, yang punya banyak kelemahan dan beberapa kelebihan. Saya menginginkan anda untuk mendampingi saya. Untuk menutupi kelemahan saya dan mengendalikan kelebihan saya. Saya hanya manusia biasa. Cinta saya juga biasa saja. Oleh kerana itu Saya menginginkan anda supaya membantu saya memupuk dan
merawat cinta ini, agar menjadi luar biasa. Saya tidak tahu apakah kita nanti dapat bersama-sama sampai mati. Kerana saya tidak tahu suratan jodoh saya. Yang pasti saya akan berusaha sekuat tenaga menjadi suami dan ayah yang baik. Kenapa saya memilih anda? Sampai saat ini saya tidak tahu kenapa saya memilih anda. Saya sudah sholat istikharah berkali-kali, dan saya semakin mantap memilih anda.
Yang saya tahu, Saya memilih anda kerana Allah. Dan yang pasti, saya menikah untuk menyempurnakan agama saya, juga sunnah Rasulullah. Saya tidak berani menjanjikan apa-apa, saya hanya berusaha sekuat mungkin menjadi lebih baik dari sekarang ini. Saya memohon anda sholat istiqarah dulu sebelum memberi jawapan pada saya. Saya beri masa minima 1 minggu, maksima 1 bulan. Semoga Allah redha
dengan jalan yang kita tempuh ini. Amin Wassalamu'alaikum Wr Wb

************ ********* *********



Saya memandang surat itu lama. Berkali-kali saya membacanya. Baru kali ini saya membaca surat 'lamaran' yang begitu indah. Sederhana, jujur dan realistik. Tanpa janji-janji yang melambung dan kata yang berbunga-bunga. Surat cinta biasa. Saya menatap sahabat disamping saya. Dia menatap saya dengan senyum tertahan.


"Kenapa kamu memilih dia.....?"


"Kerana dia manusia biasa......." Dia menjawab mantap.


"Dia sedar bahawa dia manusia biasa. Dia masih punya Allah yang mengatur hidupnya. Yang aku tahu dia akan selalu berusaha tapi dia tidak menjanjikan apa-apa. Soalnya dia tidak tahu, apa yang akan terjadi pada kami kemudian hari. Entah kenapa, justeru itu memberikan kesenangan tersendiri buat aku.."


"Maksudnya?"


"Dunia ini fana. Apa yang kita punya hari ini belum tentu esok masih ada dan menjadi milik kita. Betul tak? Paling tidak.... Aku tau bahawa dia tidak akan frust kalau suatu masa nanti kami jadi miskin. "


Ssttt....."Saya menutup mulutnya.


Khuatir kalu ada yang tau kami belum tidur. Terdiam kami memasang telinga. Sunyi. Suara jengkering terdengar nyaring diluar tembok. Kami saling berpandangan lalu gelak sambil menutup mulut masing-masing.


"Udah tidur. Esok kamu mengantuk, aku pula yang dimarahi Mama."


Kami kembali berbaring. Tapi mata ini tidak boleh pejam. Percakapan kami tadi masih terngiang terus ditelinga saya.


"Gik.....?" "Tidur.....Dah malam." Saya menjawab tanpa menoleh padanya.


Saya ingin dia tidur, agar dia kelihatan cantik jelita esok pagi. Rasa mengantuk saya telah hilang, rasanya tidak akan tidur semalaman ini. Satu lagi pelajaran dari pernikahan saya peroleh hari itu. Ketika manusia sedar dengan kemanusiaannya.

Sedar bahawa ada hal lain yang mengatur segala kehidupannya. Begitu juga dengan sebuah pernikahan. Suratan jodoh sudah terpahat sejak roh ditiupkan dalam rahim. Tidak ada seorang pun yang tahu bagaimana dan berapa lama pernikahannya kelak. Lalu menjadikan proses menuju pernikahan bukanlah sebagai beban tetapi sebuah 'proses usaha'. Betapa indah bila proses menuju pernikahan mengabaikan harta, takhta dan 'nama'. Status diri yang selama ini melekat dan dibanggakan (aku anak orang ini/itu), ditanggalkan. Ketika segala yang 'melekat' pada diri bukanlah dijadikan pertimbangan yang utama. Pernikahan hanya dilandasi kerana Allah semata. Diniatkan untuk ibadah. Menyerahkan segalanya pada Allah yang membuat senarionya. Maka semua menjadi indah. Hanya Allah yang mampu menggerakkan hati setiap hamba-NYA. Hanya Allah yang mampu memudahkan segala urusan. Hanya Allah yang mampu menyegerakan sebuah pernikahan. Kita hanya boleh memohon keredhaan Allah. MemintaNYA mengurniakan barakah dalam sebuah pernikahan. Hanya Allah jua yang akan menjaga ketenangan dan kemantapan untuk menikah. Jadi, bagaimana dengan cinta? Ibu saya pernah berkata, Cinta itu proses. Proses dari ada, menjadi hadir,lalu tumbuh, kemudian merawatnya. Agar cinta itu dapat bersemi dengan indah menaungi dua insan dalam pernikahan yang suci. Cinta tumbuh kerana suami/isteri (belahan jiwa). Cinta paling halal dan suci. Cinta dua manusia biasa, yang berusaha menggabungkannya agar menjadi cinta yang luar biasa. Amin.

Wallahu 'alam.
p/s : This one is so sweet!!! I've published it at iluv..and some more, the guywas so humble, gentle, and sincere..Oh..I really admire it..May those moment come to be true?

Sabtu, Julai 19

Niqab!!!

Niqob oh Niqob..Keinginanku makin memuncak!

Bidadari..


Semalam aku nampak lagi..seakan bidadari berjalan dan berlegar.. Kelmarin pun terlihat lagi kelibat mereka yang berniqab. Semenjak-menjak ni ternampak ada dimana saja ku melangkah. Di Mydin, masjid India, di kawasan Taylor, dimana lagi? Ah…tak tertahan rasanya..

Ibarat perasaan ini dijentik-jentik.Bila ternampak gerangan mereka memakai hati ini menjerit-jerit.. “fuhh!!niqab tuh!! Nak pakai gakkk….T_T”

Kelmarin aku ternampak sorang kakak ni pakai. kat depan Taylor. Ya Kelmarin..n Semalam, secara tak langsung aku dapat melihat wajah gerangan yang memakai niqab di depan pintu utama Taylor. Kayak tu aku tengok kat surau ECA. SubhananALLah..cantiknye dier!!!! Hati aku ibarat diketuk2..Oh..saat tu, terasa nak pakai time tu jugak! Tapi apakan daya…Ahhh…apa lagi yang aku tunggu???? Nak tunggu dunia kiamat? Nak tunggu datangnya fitnah? Atau nak tunggu apa lagi??

Dari sudut hati, aku hanya lebih mahu menjaga kehormatan. Mahu leb menjaga maruah diri. lebih mahu myembunyikan dr diratah dengn terpernci oleh lelaki yg ade penyakit hati~

Apakah itu salah?
"my beauty is the best part
of me
~its only for my future husband and my -mahram-!~"
Selama ni, aku pakai tudung labuh di Taylor yang dimana jarang2 kelihatan perempuan yang berpakaian sepertiku. Bukan tak de, ada, tapi sebilangan kecil yang boleh dikira dengan jari. Dan aku, berasa gembira kerana masih dapat mengekalkan pakaian aku seperti pakaian yang aku pakai di USIM. Tudung labuh dan jubah! Nikmat banget!! Kenapa?


Tapi aku dapat kesan..pakaian mmg dapat mendidik diri ini secara tak langsung. Secara zahir mahu pun batin..perlahan2 benda tu hadir dalam diri. Bila aku pakai jubah, siyes ak ckp. Lain rasa dier. AKu pakai bukan tujuan nak tarik perhatian, aku pakai bukan nak bermegah, mungkin adalah, aku bangga untuk memakai pakaian yang Islam gariskan. tapi lebih dari tu, aku dapat rasa inilah pakaian kehambaan. Aku rasa lebih hamba. Bila mana rasa mahu bermegah tu dapat dihapusluputkan. Apalah ertinya semua itu?

Sebab, kat Taylor takde orang pakai pakaian mcm aku. N menurut kwn ak, haha..yang part ni aku amik as inspirasi. Hmm.. kata, “ ala senang je nak cam ko. Bleh je nak nampak ko kat mana2..” bukanlah bermakna aku nak tarik perhatian orang. Tak. Makna dier, bleh nampak aku sebab aku ni ade beza dari orang lain. yang bertudung labuh and berjubah. Kiralah dengan jari-jari manis anda..sangat sikit. huhu..sedih. kat usim ramai je kot.best je. ye r tu len kot tak bleh nk compare r taylor ngan usim.usim hampir sume dr skola agama. tp ak bkn dr skola agama pon. but that not the issue la.

Bila pakai pakaian mcm tu, lebih mendidik jiwa. Perbanyak taubat n istighfar. Aku tak sempurna. Masih banyak kelemahan diri diperbaiki. Baik pada pandangan manusia dan lebih-lebih lagi pada pandangan Allah.

ALLah tu Maha Hebat. Aku selalu doa, mintak ALLah pinjamkan kehebatan Dia kat aku. AKu nak tunjuk ISLAM tu hebat! Aku hebat sebab Allah tu Hebat. Allah yang ciptakan aku pasti Dia Maha Hebat!

Sungguh, bila aku pakai pakaian macam tu kan, dalam kalangan mereka yang seksi nak mati tuh, aku dapat rasa satu perasaan yang mana aku setiap kali aku pandang cermin, aku akan kata kat diri aku

“ Aku cantik bilamana aku dapat jaga auratku, kehormatanku dari pandangan mereka yang ajnabi. Aku jadi cantik kalau aku dapat
pakai tudung labuh.” Biarlah lain dari orang lain pun, apa aku kisah!
Pendirian aku takkan berubah!
Ala kalau kat Canada pun nanti. Nak pakai tudung labuh pun, mustahil sangat ke? Sume tu terletak kat diri kita gak kan? Nape nak ikut orang lain??

ORang kafir, mungkin ada yang menganggap kita orang Islam ni pemikiran konservatif. Banyak benda tak bleh buat. Aku pernah chat ngan sorang omputih ni. Dier r kate islam ni kadang2 close minded. Bla2…aku masa tu mentah lagi.. Tak tau nak balas ape..

Now, ak realize,..kita tak patut persepsi tu biar mcm tu je.. Kita mesti UBAH!
Apakah orang bertudung labuh, ni tak hebat ke?
Orang yang nak amalkan sunnah nak amalkan apa Islam suruh tu hodoh atau aneh sangat?

Hebatkah lagi mereka yang berpakaian sendat berskirt pendek dan hanya bersinglet?

Hebatnya kita bukan hanya dinilai pada pakaian.
Tapi lebih penting peribadi dan attitude.

Aku rasa, apa-apapun boleh je. Sume terletak kat diri sendiri.
Apa kalau selama ni orang lain tak pernah tengok orang tudung labuh ni, aktif dalam kelas, atau ape2 la…aku akan buktikan. Kita bukan seperti mereka. Dan Kita berbeza dari mereka. Kita punya kelebihan dan keunggulan yang tersendiri.

Kalau diikutkan akal, pasti pelbagai persoalan yang akan bakal menyusul. Namun, iman tu perlu diyakini dan dibuktikan dengan perbuatan.

Harini mama belikan aku tudung baru. Bukan tudung bidang 60 tapi 50. Agak singkat. Tapi masih dapat tutup melepasi bahagian dada. Tapi first word aku kata kat mama “ Jarang..” Aku hanya berkata perlahan..

Mama kata

“ Eh manelah ada jarang. Ok la tu!”
“Arghhh…tudung dah r nipiss…kain kasa. Sekali sua kat lampu, terus tembus! Tak
ke tu jarang????” gerutu hatiku.

“ Ha..warna ni la sesuai..adik pakai warna hitam tu nampak buruk. Ha ni oklaa..takde labuh sangat. Tengok Aliah tu pakai cute je..”

Ni da masuk kes nak compare aku ngan Aliah pulak..haii ape selama ni aku pakai tak comel ke? Hishh..kot yer pun muka ak tak comey, tu aku xbleh r nak buat ape. Kot aliah lagi comel dari aku kan. Ye r dier putih lagi dari aku..tapi kurniaan n anugerah Allah syukur je la..

Comel tak comel, ape aku kisah…!
Hishh…pakai hitam pun xbleh..blum lagi aku nak kata aku pakai purdah..kang purah skali ngan jubah hitam kang..amik ha..(dlm hati..)

Huhu…aku tak dapat bayang kalau aku pakai purdah kat Taylor camne….
Tapi mcm la boleh..

Haih..kalau dapat pakai kat luar pun ak rase da cukup happy da kalau ak berjaya pakai..
Tu r..nk boost n push ..

Ntahla.. aku ni mmg otak gila2 sket..Kang skali aku da tekad aku nak buat, mmg aku buat..Tgk je r..mmg aku akan cuba realisasikan gak..same mcm kes aku tudung labuh ngan jubah. Skali ak rase mmg nak buat, mmg aku buat. Ape aku kisah orang nak ckp ape ke, nak pandang ape ke.. I DON’T CARE as long I know this is what I believe Islam’s teach.

Tapi mmg la tak dinafikan, kat sini orang pandang2 gak aku. Tapi aku belum rase lagi la aku alien kat sini..mcm selama ni yg mungkin aku terfikir sblum ni..”apakah aku mcm alien kat Taylor nanti”..well, so far ak ok jekk..Orang pandang2 tu aku dah biasa dah..Tak yah risau, diorang pelik sket kot tgk ade gak makhluk pakai mcm ni kat Taylor. Takpe, kalau takde, kita mulakan! No hal la beb..tak yah risau kalau orang lain tak buat.

BUat benda yang orang tak selalu buat..bukankah itu satu keunikan n keisitimewaan? (tapi bukan benda tu yg nak dikejar, ok)

Ahad, Julai 13

my first cook at Casa Subang..^_^


Nasi yang dimasak..cukup2 jek..

Inilah juadah utk berbuka puasa..


Sekadarnya..




Nyam2...Ready to EAT!!!! hohoho...



Risalah vs Cinta



‘Sayang’?

Saya terkejut apabila membaca beberapa mesej daripada handphone rakan saya itu. Dan kelihatan muka si rakan itu merah padam. Mungkin kerana tidak menemui apa yang dia kehendaki daripada handphone saya.

Hal ini berlaku apabila dia meminta untuk ‘melihat-lihat’ handphone saya dan saya pun mengenakan syarat untuk ‘melihat-lihat’ juga handphone kepunyaannya. Dan inilah yang terjadi.

Rakan saya itu merupakan ketua Badan Nuqaba’ di universiti. Sangat berpengaruh dan gemar memberi tazkirah. Tetapi rupanya hanyut juga dengan mainan nafsu.

“Ah, ana bercinta secara islamik.”

“Islamik sangatkah kalau sampai ada ‘sayang-sayang’? Islamikkah kalau menaikkah nafsu? Dan itukah yang Islam benarkan untuk telefon berjam-jam dan bermesej ‘sayang-sayang’?” Soal saya kembali. Dan dia diam membisu.

Entahlah. Saya sendiri tidak dapat memikirkan mana yang betul-betul baik dan mana yang salah. Sebetulnya ini bukan kes pertama yang saya temui. Dulu saya pernah ditegur kerana bercinta oleh seorang orang kuat dalam Badan Nuqaba’.

Tetapi pada suatu hari saya terlihat pula orang yang menegur saya itu keluar berdua-duaan dengan perempuan. Yang pasti bukan adik atau saudaranya kerana saya kenal juga dengan dia.

“Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal?” (Al-Baqarah: 44)

Janganlah sorokkan keburukan sendiri dengan cara menunjukkan yang anda orang yang betul-betul faham akan agama.


Adakah istilah ‘Cinta Islamik’?

Dulu saya juga pernah menggunakan istilah ini. Menyukai seseorang tetapi hanya sms sahaja menjadi penghubung. Tidak pernah call langsung dan tidak pula terkeluar perkataan ‘sayang’ atau yang menaikkan nafsu. Semua saya cuba kawal seboleh mungkin.

Tetapi betulkah cinta seperti itu yang saya hendakkan? Saya berfikir balik kerana walaupun sekadar sms sahaja sudah mampu menyebabkan saya sedikit lalai, dan cerita yang ini anda boleh baca di entri saya ‘Ibadah Itu Cinta’.

Saya tidak menafikan memang fitrah manusia itu menginginkan sesuatu untuk mendorongnya daripada orang yang berlainan jantina daripadanya. Tetapi perlulah dengan cara yang terkawal.

Kalau sudah masuk sampai fasa ingin ada perkataan ‘sayang’ daripadanya, saya sarankan dua perkara. Pertama, kahwin dan yang kedua tinggalkan sahaja. Ini kerana jika fasa ‘sayang’ itu terlalu lama berlaku sebelum kahwin, ini mungkin akan menyebabkan satu perasaan pelik datang. Jemu.

Saya tidaklah tahu hormon jenis apa yang dirembeskan keluar atau bahagian saraf yang mana akan bertindak balas apabila menerima ransangan dan menyebabkan perasaan jemu dan bosan itu berlaku. Tetapi itulah yang berlaku kepada beberapa orang rakan saya yang bercinta.

Mungkin dalam dua tahun boleh bertahan. Tetapi kalau sudah masuk tahun keempat, ramai yang sudah mula terpisah. Jawapan mereka, “Dah tiada jodoh, nak buat macam mana.”

Nasib baik ada seorang yang berani tanpa malu menjawab, “Dah jemu sangat.”

Berbalik kepada persoalan betulkah ada istilah ‘Cinta Islamik’. Pandangan saya, ada bagi orang yang betul-betul menjaga pergaulan. Menetapi kehendak syariat. Cumanya memang fitrah manusia pula menginginkan sesuatu yang lebih daripada apa yang telah dia dapat. Dan dari situlah timbulnya merengek-rengek kepada pasangannya untuk memberikan lebih daripada sebelumnya.

Jadi, bolehkah berlaku ‘Cinta Islamik’ sebelum pernikahan jika begitu? Kemudian pandangan saya tertumpu pula ‘Cinta Islamik boleh berlaku selepas pernikahan’. Cuma ini sekadar pendapat saya dan ia masih lagi boleh dipertikaikan oleh anda jika mahu.


Jangan burukkan nama institusi jemaah

Hal ini saya kira memang berlaku dan menyerang mana-mana institusi jemaah mahasiswa. Bercinta dalam jemaah? Satu lagi idea pelik yang cuba dimurnikan. Maaf, cinta yang dimaksudkan adalah cinta antara pasangan berlainan jenis.

Mereka katakan kepada saya, “Inilah cinta islamik. Kami bercinta kerana dakwah. Nanti sudah kahwin bolehlah meneruskan jalan perjuangan ini.”

Tetapi bila saya datang ke biliknya, dia pula sedang menelefon pasangannya. Dan akibatnya saya terpaksa menunggu sehingga tamat gayutan perbualan tersebut.

Lelaki dan wanita yang baik bukanlah yang bersembunyi di sebalik kosmetik kata murni berbau Islam seperti itu. Kalau sudah salah janganlah disembunyikan lagi.

Memang setiap manusia ada ego tersendiri. Mereka akan menyangka apa yang mereka buat adalah betul. Dan kerana itu perlunya kawan untuk menasihatkan. Tetapi kalau nasihat kawan sendiri mereka cuba sangkal, apa lagi yang boleh saya buat.


“Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah dan kamu sembunyikan yang benar itu pula padahal kamu semua mengetahuinya.” (Al-Baqarah: 42)


Saya tertarik dengan seorang rakan saya yang memang betul-betul berminat menjadikan seorang akhawat dalam jemaahnya sebagai isteri. Dan dia meminta tolong daripada naqibnya yang merupakan seorang ustaz untuk menguruskannya.

Harapnya tiada ‘sayang-sayang’ yang hadir sebelum pernikahannya. Dan yang ada hanyalah kerjasama dalam jemaah seperti dahulu juga. Seperti sebelum dia menyatakan hasratnya.

Ada seorang lagi rakan saya yang sedang bertunang dan bakal berkahwin dalam bulan Disember tahun ini. Hendak dikatakan kemaruk itu tidak nampak sedikit pun. Tiada pun sms ‘tanya khabar’ lagikan pula hendak telefon. Dia harap jika sudah berkahwin nanti, barulah rasa-rasa ingin bertanya khabar itu baru datang. Dan barulah cinta berputik pada masa itu.


Alangkah seringnya
Mentergesai kenikmatan tanpa ikatan
Membuat detik-detik depan terasa hambar

Belajarlah dari ahli puasa
Ada dua kebahagiaan baginya

Saat berbuka
Dan saat Allah menyapa lembut memberikan pahala

Inilah puasa panjang syahwatku
Kekuatan pada menahan

Dan rasa nikmat itu bakal kurasa
Diwaktu buka yang penuh kejutan


Salim A.Fillah(Buku: Nikmatnya berpacaran selepas pernikahan)

kredit to Azree Hanafiah.

Selasa, Julai 8

3rd Day in Taylor's


My First Class..

I feel quite tired today. I don't know why. Maybe because lack of energy. I dont get enough energy. That's why my body getting weak. Yah ..What I've eaten recently? Hmm.. i don't feel i eat PROPERLY. Just asal kenyang n tak mati lorr..T_T..i really want to budget my money, that's why it affected my food and sort of. I think, I have to take nasi once a day. Maybe that is the source of energy. But somehow, i don't know why, sometimes although i've ate but i don't feel kenyang. I don't know what's wrong. WHether is it i dont baca bismillah or what. but somehow, although i did it, still sometimes feel lapar after that. Hmm..maybe the food not so mengenyangkan. I'm not sure. MAybe i should see dietician..

And i feel like i want to see someone that know but balance diet. It's not i want to diet. But the most thing is i want to diet my pocket money. THat's the only thing. But somehow, i want to know what's the best solution or what's the way for me to cope with the life here. I want to save my money in the same time, i want to be energetic and have balance diet and get proper food to eat.

By the way, today i don't belanja ape2 pun as what i still remembered. I just eat potato bread. And when came back home, i eat bread with tuna and after wake up from asleep i take instant noodle. NO EXPENSES for today..but the effect is, i dont get proper eat. SO, maybe that's the reason why i feel really lembik today. Flat already on the bed.
Let see what i've eaten for today. In the morning, i just eat a potato bread with soya bean. Then, in the afternoon, i only eat potato bread again. Finish up the whole bread. IN the evening, i just eat bread with tuna. At night, i eat instand noodle. So, no expenses. ,,


So today, i want to talk about my first experience in the first class in Taylor's University College. Wel, today is really a test to everybody. Why? Because in the very early morning, almost at 6 i think, the weather has changed. IT started to rain and at 6.30 it completely become heavy rain with a strong wind. We move out from house almost 6.40 am. Today, i've wake up early in the morning. Almost 5.30am and i'm the first person that use the toilet. ^_^. I can't solat today. Maybe tomorrow i can.

Next we take the bus. Almost 7.05 we have reach the college. Maybe the journey takes only 20 minutes. As it is not really a heavy traffic like yesterday. I've some chat with my housemates after that in cafe. And i getting bored, as no interesting topic and i dont really know what to talk..so, i just hope i can leave them as soon as possible coz i dont really used to CHAT early in the morning. Tak biasa rasanye. I dont know i feel, that's not my life. Usually, early in the morning, should started with zikrullah..doa and so on. So, i feel like if i join them to chat n so on, ifeel i'm wasting my time for nothing. And feel strange if i don't start my day with anything related to Allah from the beginning of the day. Although i dont feel the same way consistently, as sometimes i dont feel anything if I skip the ma'thurat n doa subuh at home. But here i really feel something missing if i dont recite all that. So, after 10 minutes be with them, i ask to leave. I go and find my class. Oh yeah..today i wear tudung labuh in yellow and baju punjabi with black trousers. Hmm..i know, few people stare at me. Yeah..of course they do. Becoz what? no other reason la. just becoz of my tudung lbuh. quite labuh la. just like what i wear in usim and what i usually where. Although mama usually advice to me don't wear labuh2 at the college, but i tak makan saman. I dont' care. And, till now, i feel proud to be me. Feel happy. Yeah, in a second, sometimes, feel like 'terpinggir'. But I think, the one that makes you alone or tersisih is you yourself. Not other people. If you don't mix around, make new friends, no doubt you will be alone or feel like tersisih. But somehow, i don't really feel that, but in the same time, i dont really have many friends here. Everyone is new to me. And none of them that really suite me. I've found few that maybe sefikrah but then, i don't know why, i cant really 'masuk' or in line. I dont know..the attitude to be sejiwa is not there. Maybe sekepala = sefikrah. But i dont know, why there're not dekat di hati.. Just that kind of feeling.

So continue to story. Finally, i've found my class. Which is the first class is at D16. And the very first class was Individual Family. I am happy coz i'm the first person that enter the class. I use the time with reciting al-Ma'thurat. I'm not sure whether my voice is loud or not but as nobody there, i can hear my own voice very clearly and my voice bergema to the whole room. In the first class, there was Canadian teacher. His name is Mr. Colin Shafer from Toronto. He loves plant and environment. Allergic with math textbook, calculator and cellphones ringing. HE loves football and basketball also loves positive people. He has travelled a lot . What i got is, if you want to travel around, MAKE MONEY. and yet.. he really speak 'pure' or 'truly' english. With the slank that concentrated. I still can understood but then 10% from what he said I DON'T GET IT. TT_TT..

And you know what, I'm the only malay girl in the class and also i think the only muslim. IF i'm not mistaken as others more were chinese and few are indians. NExt, was Eng3U class. Miss Natalie Gaham. She was good. Loves to laugh. She really trying hard to pronounce all the names correctly but i know it is really hard for he. Especially my name. She really cant spell it. Pity to her, So, i just said call me with Ain. And i think almost everywhere or everytime, i have to get used people call me ain, instead of Qurratul. I think no more will call me by my fullname or Qurratul. Anything, will be AIN. so, i've to get use of it. Ain = Eye. Anything will be AIN!

Today's class is more to introduction. Next class was World Issue. Miss Elizabeth Christie. She is really beautiful. And, really slanked. Hmm..i'm getting sleepy actually if i dont get what the teacher said. Whey my attention is reduced, i will feel sleepy. YEt, i'm not sure, but i've yawn for few times..She started the class with a poem about 'if the world is small.." and this class quite interesting. She showed the moview of a cartoon that sang all the countries over the world. So cute. I like it. IN the previous class also, Miss Natalie showed her place which how was the Canada..and have the audio with a good music played. IN Mr Shafer class also, got slideshow. HE showed his place, his university, his life and the countries and place that he had go. So interesting. And i feel like i want to travel a lot after this. Being inspired with that slide.

After the English class, we have a break. And afterward, I have World History class with Mr. Hanna. Nice person. He hates late. Well, i think almost every class teacher hate late. So anything no excuses..should be EARLY. I think, if there anything that i want to ask, i can't ask right after class. I have to wait after 3.30 and see them out of the class time as i have class and they also have class after that. He wants Learning history is just to have a better living. Eager to know more bout Malaysia's culture. A curious person. Love to study. So, overall i don't know how to describe more about the class. As, i'm getting weaker for the last class. I dont know i dont feel energetic as early in the morning. Hmm..maybe i have to do something. To make sure this will not happen again..

Sabtu, Julai 5

Journey to Taylor College on the registration Day!


A lovely morning..Inspiration..


Abah Happy face in the morning while we are waiting for breakfast at Syed Restoran..

Here we go...!










Berkilat seh toiler dier...hoho..skang ni ntah da jadi ape dh..


My attire..ni baru 2/3...banyak gilerr baju aku bawak..


Casa Subang

My First Day in Talor's University College!! Version 1.0


My first day in Taylor.


1st day in Taylor and Casa Subang Apartment.

Ok, right now I have taken my breakfast with Teng. Teng ate the super instant noodle and I’ve taken biscuits cracker. Eat them with jam and tuna. So, here, I want to continue yesterday’s story. Nak sambung balik la..semalam ngantuk seh..huhu..tangan tak pantas menari kat papan kekunci.

ni part smlm ..

HIstorical Day. !I don't know whether to write in English or Malay. Somehow, I'll just mix depends on my taste. Ntah la rase, xberapa feel kalau tulis dalam bukan bahasa Ibunda. Huhu..Nothing can replace our own root.
I want to story from the start and the beginning. Well, yesterday and today was really a different story. Every day i got different lesson. Lesson in life. But somehow, when i don't write it, then, i just forgot what lesson i've got.
Hmm..semalam...dah tak ingat dah what happen. Somehow, right now, jam menunjukkan 12:10 AM.
Oh! Semalam! Hmm.. 2-3 hari sebelum ni aku tahan 'nafsu' dari terpacak depan pc. main internet. Aku tahan sebab aku nak fokus kemas barang. Tak siap packing! Dengan bilik berkecahnye..hohoho..So, malam tadi, aku tido lambat. Aku tido 3 jam je! Hmm..apa aku buat ek semalam? Tak ingat sangat dah..tapi xberapa penting. Sebab cerita hari ni lagi penting dari semalam. Semalam dah jadi abu.
Ok. Here we go! Hari ni bangun subuh lambat sket. Pukul 6.30! Huhu..ye r.tido kol 3 lebey..aku sadar2 pun abah yang kejut. If not, maybe dah terlajak. Walaupun aku dah set banyak kali alarm clock. Tapi, still aku tak bangun. Hua3..
Hmm..lepas solat, aku terus masukkan barang dalam Carnival Kia. Pastu, on laptop jap. Settlekan barang2 mp3. Oh semalam, abang aku baru belikan MP3! Hehe..baru punyer..Pastu, bila barang dah siap, terus berangkat. tapi ..
aku dah ngantuk da nii..huaa..ingat nak citer...
tapi mata xmengiizinkan..ni pun baru je kemas2 brang..hmm..to do r..sok smabung

Hmm..ape nak citer ek? Masa sorang2, rase macam2 nak citer kat blog. Tapi bila dah menghadap pc ni..rasa xtau nak citer ape. Ape laa.

Okla. Start dari awal. Sambung citer smlm..

Ok dari rumah, kua kol 7 lebey. Pastu singgah sarapan kat Syed. Should I write in English? Huhu..camner r nak improve ni! Hmm..should2!!

I don’t know. But for English, I think I should do something to brush up and to master this language. You know what, because I want to spread Islam over the place. If I can’t or don’t master this language how could I want to explain how beautiful the Islam is. Just like yesterday. I’m trying to explain about aurat to Teng. But somehow, I just use Malay. Ala dier pun cakap melayu..haha so belasah je r! hua2…tapi memang r..asal cakap ngan dier, susah pulak nak keluar English. Sebab dier pun layan cakap melayu. Cuma Palini maybe more to English. Hmm..aku rase, kalau aku tak mula sendiri cakap English, ngan dorang pun bantai cakap melayu jekk..Dorang pun, biase jek gune melayu. Just sometimes gune English. So no difference and improvement la if I don’t really do something! Should be I have to master this language superb and excellent. My language must be good. If not, I can’t or hard to spread Islam if I go abroad. Yea la..of course in Canada, almost English spoken rite..kat sini bleh r nak terkedek2 or bantai cerita dalam Melayu jek. Kalo kat sane camne? Haizz…

So, the point is NO MATTER WHAT I HAVE TO MASTER ENGLISH. And also, Arabic..hehe..yesterday I found somebody u know..this is what we call jodoh pertemuan di tangan Tuhan..haii ingat jodoh tu nak kawin je ke? Heh..xder maknanyer..

Semalam kan, aku jumpa sorang ni. Masa tu tengah briefing untuk resident. So, masa tu, nak ditakdirkan sebelah aku tu kosong. And aku dah nampak dier lalu, saje ajak. Duduk sebelah aku. Sebab kosong. Pastu, borak2 sket..tanye skolah mane..tapi masa tu, terbiar agak lama tak cakap. Sebab aku hantar mesej kat hafiz r lame betul sampai 3 page. Aku ni kalau bab karang2 sms..haha Aliah je tau aku ni camne..! 3 page tu boleh jadi setengah jam nak karang. . 3 page x 160 huruf. Hmm..pastu, dah lepas sent baru la mula nak borak ngan dier..haha cian dier. Sbb nampak mcm tunggu aku habis sms. Pastu, sembang2..alahai..rupanyer dier ni r yg add hafiz kat YM and yg aku pernah chat ngan dier kat YM ..hampeh betol. Kecik je dunia ni..haha..ak memang ada ingat masa chat ngan dier tu nak mintak no. yela kot2 kalau dah sampai senang la . boleh nak contact2..at least kenal r somebody..tapi peraturan Allah tu Maha Hebat, Maha Cantik. Cun je masa dier. Tau2 je dak sebelah aku tu, orang yang aku chat..haha..awesome! Kecik aku kate sebab ape..dier add hafiz by fs..n then hafiz pass kat ak emel dier. Sbb dier kate sebaya n macam ak r kot lebey kurg. Ntah ape yg mcm aku ntah..pastu..chat sikit2 ngan dier n then bleh terjumpe lak kat taylor. Dok sbelah2 jek. So..rs mcm..alahai..


Hmm..sambung2..ni dah terskip kronologi citer nih..

Xper la.kalini aku bantai melayu ..pasni ak try wat English. Sebab rs mcm xfeel r. huhu..

Hmm..lepas sarapan, dlm kol 8 suku camtuh, baru kitorang gerak. Masa dalam kete aku tak buat apa-apa sangat. Cuma menikmati panorama indah dunia kota. Hua2..aku cuba nak tido macam apa yang aku buat masa pegi USIM. Tapi tak dapat. Walau mata aku pejam, tapi tak lelap pun. Hmm..xpe r..aku tetap pejamkan mata gak. Sebabnya, semalam tido 3 jam jek. So paham2 r, penat mata..tapi tu r tak sempat nak lelap, abah mama dah suruh tengok2 jalan. Sebab dah dekat. Dah nak sampai..T_T kacau stim ak nak sambung hajat tido. Xpe2..

Pastu, bila sampai kat kolej, sesakla..hmm..pergi register..ada la student helper kat situ. Aku pun isila and sign form dia. Pastu aku tengok dekat senarai list tu, aku macam pelik sket. Orang atas aku, course dier letak sastera kemanusiaan. Aku plak dier letak Art. So macam ape beza dier?? Hmm..bukan aku pun sastera kemanusiaan ke? Pastu aku tanyer dier “ Erm..what’s the difference between sas. Kem n art? Coz in my offer letter they written there sas kem also?”

Then, the lady in-charge said,
“ Hmm.never mind. Just sign first. That one maybe you an clarify later ok?”

Ok2..i said. Hehe..Quite friendly orang tu. Baik je..hmm..pastu, masuk la dewan dier. Tingkat 1 if I’m not mistaken.

Aku masuk je, terus je ada usher macam suruh aku duduk depan2. so aku pun, memang nak cari tempat kat depan pun..hehe..apa2 pun best sebab ada usher..tak macam kat USIM. Aku datang2 mula2..xder usher pun.huhu..then dapat r row yg ke-5 dr depan. Dah duduk tu, sebelah aku tu bila sembang2..budak Sains Seri Puteri..sorang dpt vetrinar lg sorang tu engine. Lepas tu, kena hantar boring dokumen jpa sume tu. Aku tak perasan plak ada kena attach salinan akaun bank. Member sebelah memang dah buat. Hmm, aku pun keluar la . cari kedai fotostat. Dorang sume, tengah sibuk2 nak ceraikan dokumen dari buku kuning tu. Aku dah siap susun dah semalam. So, xde masalah. Cuma takde salinan buku bank tu je. Lepas tu, aku pun kuar la gi cari kedai fotostat…


Dah settle, datang balik. Lepas tu, masa tu ada kena hantar macam boring yang aku dah sign masa mendaftar tu. Ada orang yang tak hantar. Jadi, borang tu pun, dia kutip sekali. Masa ada orang kutip2 borang tu, aku macam terperasan tau. Nama sorang mamat ni. ANAS. Tapi aku xperasan r plak bin ape. Tak sempat nak usha.. Yang aku tau anas tu nama bapak dier faris. Based on nama blog abang dier. Aku pun dah terluper r lak ape nama abg dier. Aiman faris ek? Hmm..tu mcm name adik aliah r lak. Hmm..ntah something yg blakang dier faris r. aku siyes xingat lak name abang dier. Hari tu aku ingat! Haizz..jap je dah luper. Ntah camne aku bleh terperasan name dier. So ak mcm saspen sket r..wah mamat ni ntah2 dekat2 sini je. Ntah2 dok sederet ngan aku. Ntah2 sebelah or belakang ak. Haha! Pastu aku mesej dier. Tanye dier kat ner..aku cakap aku ader terperasan orang kutip borang tu ada nama dier. Pastu dier kate, dier dalam dewan dah. Tapi xcakap lak dok mane. Aku cakap, aku harap gler tak jumpe dier. Segan doe! Hoho..

Hmm pastu, speech dari Mr. Lim.. ape ntah position dier..aku tak brp catch up sgt..

Tapi bagus r speech dier. Very short but precise. Aku ade jott down some point..

Dari mula speech dier kate Taylor ni international college. Mula2 Mula2..dier cakap melayu. Lepas tu, tukar to English. sebab Almost there are students from almost 40 countries. So, you have to master English. Here we provide you many tuition to help you to improve if you not really good in English. So don’t worry.

Aku un ada dengar2 sblum ni, n ada tgk kat forum..org kata Taylor is the best private college. Sejauh kebenaran dier, aku pun tak tau. Tapi takper, no matter where we are, doesn’t really a matter coz still yet we have to make an effort.

Then, he talk about a story. About a carpenter and his boss.

This carpenter is really a dedicated and hardworking carpenter. But one day he wants to retired. Then, the boss ask him to do the very last one. Build a house. He provide everything. But this carpenter, do it just lewa..acuh tak acuh. Bcoz he dia dah penat. Something like that..at last,at the end of the day, after the house have been built, the boss give him the key of the house that he had made and said. This is you house. I want to give it as a present for you.
The carpenter is shock. If he knows that, he is building his own house, then, he will do it better. His attitude will be better.


Lesson from the
story:

- You are
the carpenter of your life! -
Build your house for
tomorrow.
- Build your future
just like you want to build your own house; your own life.

So,
what are your choices?
Attitude!
Each day you hammer a nail, Place a board or erect a wall.

You are the one that determine how much
time and energy to excel in you study.

You have a choice. IT is your life!
You build your life.
And today is your historical moment.
You are the cream of the cream.

You are the cream of the nation!

What are you going to build in your life so that you can benefit for your parents and for your beloved nations?

These make me thinking how I want my future be like...

to be continue..

Jumaat, Julai 4

A night before to the different world!

All together the giftbook ...





I really hope thish could reach her heart...
This is a gift just deep from my soul for her


Pesanan hikmah setulus hati


Permulaan Jalan Hidayah



Don't be sad