Selasa, Jun 3

4th day in USIM

" Ain, awak tak rasa sedih ke tinggalkan family? "
tanya Jannah. budak sekolah SBPI Gombak.

Jawab aku,
" Entahlah. Belum feeling lagi kot. "
" Takdela..nampak awak macam takde nampak sedih pun. Ceria je. Yela awak kan first time tinggal jauh n tak asrama.."
Aku hanya mengelamun "Hmm...."


Ok, secara jujur dan peribadinya buat masa ni, aku belum lagi pernah nangis sebab tinggalkan my beloved parents and my family. cuma macam aku citer dalam posting lepas, aku nangis sikit masa saat2 berpisah tu. Itu pun sebab aku express mintak halal n mintak maaf. Kalau sampai part tu memang aku lemah. Mesti rasa sebak. tak kira waktu. hatta kadang2 masa sebelum tido takpun masa lepas solat ke, kadang2 aku express, still rasa sebak gak. tapi tahan2 n cover2 r. malu seh..huhu..tapi nak dikatakan, nangis masa tu je. pastu dah tak nangis dah.

berbalik pada cerita tadi, aku pun terfikir ar gak sebenarnya..dalam hati aku kata ' a'ah eh..betul jugak! nape aku tak sedih ek? '

hmm..
ntah r..ape yg aku rasa, aku pun tak rasa apa2 sangat. takpe r tutup citer.

harini, izlina pegi wat umrah! aku kirim hajat kat dia banyak2. ada dalam 23. nak postkan kat sini terasa macam panjang lak. sebak je dia tadi.. huhu..nak wat camne, ak tak bleh nak feeling sebab masa tu dalam kelas lecture. tu pun cuba2 gak layan2 dia. nak terus letak rasa macam kejam r lak. lagipun dia dah nak pegi kan..huhu..tapi memang lecturer sound ar gak tadi. katanya, takbleh jwb call or tengok sms masa dlm kelas dia. tapi ak diamkan aje la. angguk2, geleng2..haha.. takde r sebabnya, iz call pun masa dia dah nak pegi. dh smpai airport n dah nak naik flight dah. terharu r gak, dia call aku. aku r rase serba salah sket, tak ingat dia masa aku nak masuk usim. mesti dia sedey kan..mmg tu r kelemahan aku. bab berkawan ni, ak tak berapa amik endah kadang2. mcm apa terjadi aku ngan sarah r kot. bila dah makin membesar, aku macam makin pinggirkan. at last, friendship pun dah tak berapa close. as sarah jenis talkative n kdg2 ak bz, so bila dia takde kawan nk bercerita or bercakap, tu yg dia cari kawan lain. tp maybe elok pun. nak wat camne..huhu T_T itulah sarah kawan baik aku yang dulu. Sarah!! oh sarah!!...kawan aku dari darjah 1. sama macam aliah gak. tapi aliah, kita mula rapat masa darjah 6.

so ape citer hari ni ek?
Well harini hari ke-4 aku kat sini. n the very first class. unfortunately, takde lecturer untuk first class tu, and tunggu sampai sejam lebey. tp lec x sampai2 gak. budak2 tu ak rs da jd mcm cacing kebosanan. aku, plak dalam tu, bleh tahan r.. try cari something untuk dibuat. dgn membaca apa2 yg ada depan mata aku. mcm tadi, aku dah berjaya khatamkan 2 buku. HEP dgn aktiviti pelajar. buku yg for sure plg bosan. tp somehow, ak try r baca as long aku ade mood. InsyaAllah kalau ada mood tu senang r masuk apa yg aku baca. bleh la gak absorb. dh masuk jam ke-2. bilik tu dh mkin bising, n smp satu ketika ada sorang budak pempuan ni gi pasang sheikh ghamidi kuat2. terus senyap bilik. ye r..org baca quran kena r hormat. lagi2 sume situ dak skolah agama. budak tu pasang surah yasin ngan sajdah. bagus r. terasa zuk bila dengar bacaan quran.
n dalam kesempatan yang ada, ak amik kesempatan promote website iluv. alhamdulillah. bagus. cuma tak tau mcamana sambutan. somehow tadi tengok dorang bleh absorb info. so, just check it out.

so, harini 2 class yg takde lec. aku kalau dah rasa malas nak tunggu lagi, aku angkat kaki je. yg lain tu, bila aku angkat kaki, baru ikut sama blah gak. ye r..maybe takde orang yg nak memulakan. hmm..slalu camtu..

so, skang dah asar. so , that's all for today. sok pun ade klas ag. dari kol 8-4. hmm..bleh tahan gak pack. tapi bagus r pack. aku suke! dlm kelas tadi, masa takde lec ak tengok2 buku hep. n ak dah target few thing yg ak nak join. contoh mcm kelab debat, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) n Urusetia Pembangunan Mahasiswa.. lebey kurang gitu r..so kat buku tu siap bagi no hp tuk leader persatuan tu. so ,ape agi.. aku cekup r..somehow, ak rs, utk debat no hal. sebab ketua dia aku dah kenal scr tak langsung. kenal dari malam kebudayaan..oh...itu malam mcm night mare bg ak..takpe2 nanti ada masa aku citer lagi..tp feeling tuk malam tu agak teruk r. (aku je rs mcmtu)

ape2 pun, salah satu sebab or faktor nape ak berkobar2 n tak sabar nak masuk ape2 ni.. sebab ak dah lama tahan. selama 5 bulan terperap dok umah. n tak wat ape2..so, mmg dulu lagi ak pernah kata kat diri aku, ' siap r, masuk je U nanti, aku takkan biar aku ada masa lapang n senggang. No way! ak akan aktifkan diri seaktif2nye..!' sebab tak tahan bosan. so, this is the first step. ak akn try check up kpd mereka2 yg berhubungan n berkaitan..

so, that's all for today. dah asar pun kat sini..

3 ulasan:

Ahmad Saifuddin Amran berkata...

wah wah budak kecik ni. baru junior ada hati nak jadi MPP. bagus, bagus. berwawasan tinggi.

anyway, sampai hari ke berapa nak tulis pengalaman kat usim ni? sampai yang ke 365 hari ke? hehe

Nur Ain berkata...

hmm...
rajin ek baca blog kite..
wel..ntah r wat mase ni, terasa nak post, post..

tp rasanye pas ni dah takde sangat kot. sbb hidup tu sume akan jadi rutin so nothing special. skang ni special sbb dia pengalaman pertama. dicatat tanda mengalami..

bnyk je sbnrnye nk cite. tp xtau nk citer camne n xbyk ms yg ade..T_T

Ahmad Saifuddin Amran berkata...

hobi saya ialah membaca blog orang. saya suka melihat perangai manusia yang bermcam ragam.