Khamis, Jun 5

Nak terima ke tak?

Salam.
Jap tadi aku dapat satu pengisian jiwa. Tapi sebelum tu, aku nak citer pasal satu benda.

Petang tu, tetiba dpt msg dari kwn aku, kata kputusan rayuan jpa dah keluar. Ak tak expect r plak secepat ni. pastu aku msg spark. mintak dia tolong cekkan. lps 10 minit. dia call aku..and....


KEPUTUSAN RAYUAN BIASISWA PROGRAM IJAZAH LUAR NEGARA (PILN) 2008 JABATAN PERKHIDMATAN AWAM


No Kad Pengenalan 900522********
Nama Penuh NUR QURRATULAIN BINTI HAMZAH
Bidang Pengajian SASTERA DAN KEMANUSIAAN
Negara KANADA

TAHNIAH



Sukacita dimaklumkan bahawa rayuan saudara/saudari untuk mendapat penajaan biasiswa di bawah Program Ijazah Luar Negara (PILN) 2008 telah diluluskan. Tawaran biasiswa ini dibuat setelah mengambil kira syarat yang ditetapkan dan baki kekosongan tempat mengikut bidang pengajian. Oleh itu, bidang pengajian yang ditawarkan kepada saudara/saudari melalui rayuan ini adalah muktamad.

Sebarang rayuan bagi pertukaran Pusat Persediaan, Bidang Pengajian dan Negara Pengajian TIDAK akan dipertimbangkan.

Sekiranya saudara/saudari menerima tawaran ini, sila sahkan melalui pautan
Pengesahan Penerimaan Biasiswa PILN 2008 sebelum jam 11:59 malam 10 Jun 2008.

Surat tawaran rasmi akan dihantar kepada saudara/saudari melalui pos setelah Jabatan ini menerima pengesahan penerimaan tawaran daripada saudara/saudari.

Sekian, terima kasih.

Bahagian Pembangunan Modal Insan,
Jabatan Perkhidmatan Awam,
Malaysia.


Yang ni memang aku tak pernah sangka-sangka. Tak mengharap sangat pun. Cuma pasrah, redha and tawakal. Tu je yang aku buat. Nak kata doa banyak pun, tak jugak. Tapi, aku yakin doa aku Allah dengar. Aku ikhlas, n betul2 mintak. tapi aku memang tak menyangka. tak pernah terfikir pun. CANADA!! ak aim UK jek.. nak berhijrah dari Ulu Kelang ke United Kingdom...tapi alih2 terdapat Canada..so, i think, rezeki..tapi ni course sastera dan kemanusiaan.. i'm not so sure bout it. maybe ade link ngan political sc, social sc, or human sc..

masa kecik2 dulu..aku suke sangat nama negara canada. ala kan biasa main nama negara. yg ada makanan la, benda, binatang. then kena isi ikut huruf depan.. ala game bodo2 je..tapi mmg dr kecik ak suke huruf C. so mungkin inilah dia.. Sebenarnya, dari masa aku mohon untuk rayuan tu pun, hati aku macam lebih berat to human science. Kalau diberi peluang, aku lebih nakkan human science berbanding law. Sebab kalau nak buat law kat oversea, ak tak berapa rasa relevan sangat. Bukan sebab apa. Tapi sebab melihat pada keadaan semasa. Jadinya, ak rasa, belajar law kat Malaysia mungkin itu lebih baik. Sebab nanti undang2 malaysia jugak nak deal.

Ok, baru jap tadi mama call.
Mama tanya,
“ macamana? Yang ditawarkan tu human science. Human science ni susah nak dapat kerja. Macam anak sedara chodah tu. Smp skrg tak de kerja.”

Ak jwb,
“ hmm. Well. Human science ni nanti future dia mcm motivator kan?”

“ A’ah. Yelah. Tapi nanti susah nak dapat kerja.”

Ak terfikir. Dapat kerja atau cari kerja? Hmm..dapat kerja tu maknanya mcm tunggu smpai ada kerja. Tapi cari kerja tu, carilah. Tp apa kata kita buat kerja. Tak payah tunggu, tak payah cari. But we create the job. WHY NOT??

Aku pun jwb,
“Well, I think dapat kerja or tak, is on our individual. For me, to be a motivator is what I really want to be.”

Ini first time aku confess macam gitu. Seriously, sblum ni aku tak pernah terfikir begitu jelas n serius. Tapi ntah kenapa, hati aku seakan-akan macam nak jadi yang itu. Macam itulah kata hati aku, buat masa ni. Andai kata human science tu part of counselor, motivator. Sebabnya, salah satu sebab yg menguatkan lagi untuk ak berperasaan macam tu, ialah tadi. Mcm ayat pertama aku, pengisian jiwa..

Lepas balik dari surau, dengar tausiyyah sikit, balik dari tu, adalah beberapa input yg ak dpt. Tp tu, aku akan story lps ni. The point is, balik je dari situ, hati ak ada berdesis ak nak jadi seseorang yang banyak bagi kesedaran dekat orang. Sebab pada aku, itulah sebenarnya yang aku terasa nak buat. Macam masa kat sekolah n macam yg ak pernah ckp dkt rizal take charge, yg aku berminat nak jadi seorang motivator. So, sebenarnya I want to be motivator but somehow, I don’t realize what I want and I’m confused. Why? There is a story behind it.

*Ni sambungan call mama
Pastu mama Tanya.
“ Then why did u take law as your first choice? “

“ ok. Let me tell you something. You know what, because I think u like what you said my future will be a lawyer/ accountant. Then, that’s why I think law is my first choice. Coz that time, I don’t really know, what I want. So, I just take as what you said. “

“ When did I said like that?”

“ ok. Did you still remember that one night which was the PMR result not came out yet, and I ask u abah mama about the subject. What should I take? Then you write there, your future will be law/accountant. InsyaAllah. So, I really take it seriously. And I’ve set it as my goal. I set it in my mind. But sort of, when the days come, I’m keep thinking, am I really want to do law? Wht is law really about? I’m confused.”

“So, nak buat macamana? Nak terima ke x?”

“ hmm..i don’t know. If that so, will you allow me to go there?”

“ Abah kata, human science ni susah nak kerja. Accounts is more demand for the world.”

“ Ok, if we talk about future, I don’t really want to work in my future. What I want to do is, I want to focus more to family n deal with society. I don’t care bout the world.”


“ Hmm.. yelah. Adik tak cuba Tanya kawan2 ke? nanti Tanyalah ustazah ke macamana course ni.. “

“ A’ah..nanti kenalah buat istikharah. Lepas tu, I’ll meet somebody la. Prof ke..counselor, lecturer2 n orang2 ke.. and I’ll make research la human science ni nanti macamane. How the subject..”

“ Hmm..oklah kalau macam tu.tp nanti kena jawab seblum selasa depan. ”


Lebey kurang macam tu r, sdutan perbualan antara ak ngn mama.

Pasal pengisian kat surau tadi,
Dia more to persoalan.

Kenapa kita ada di sini?
Kenapa kita amik course ni?
Apa sebenarnya matlamat kita?
Apa yang kita nak jadi?


Tapi, masa mula2 tu, akak tu tekankan pasal niat.
Dia kata,
Kita selalu hari2 bangun tido. Lepas bangun tido, kena naik bas, pegi kuliah. Then balik kuliah. Pastu lapar, gi makan. Then solat lps tu tido. Kita jarang tekankan bab niat. Buat sesuatu dengan berniat. Kita main buat je, tak niat apa2. Sebenarnya, itu hidup yang kosong. Hidup yang takde matlamat. Jadi, apa2 nak buat, mesti dimulakan dengan niat.

Lagi pasal cara befikir. Aku Tanya, macamana nak tingkatkan tahap pemikiran kita?

Akak tu jwb, “ hanya dengan 2-3 cara”

1. berjalan. Sebab bila berjalan kita nampak kesedihan org. yg kita ni, hidup pada zaman yg amat selesa…€

2. halaqah/ usrah. Hera khals. Tapi kene. dengan ini, kita dapat bertambah iman n bukaak fikiran y jumud ni..

Baguslah start kali ni.
h

Hmm.. ni just that..dah ngantuk!! @_@

Rabu 12.12 mlm. 5 Jun 2008

10 ulasan:

Ahmad Saifuddin Amran berkata...

cecece suka la tu dapat JPA. kira nanti tak jumpa asyraf la kan?

kuikui

kalau nak tau apa bidang kerja human science, rasa boleh contact sorang sahabat saya Azree Hanifiah (www.studiomuslim.com). rasa awak kenal kot sebab banyak artikel dia dekat iluvislam.

dia ni sanggup tukar course dari engineering kepada human science sebab terlalu minat bidang tu. so dia orang yg sesuai untuk awak bertanya pendapat.

Gudluck anyway.

Tanpa Nama berkata...

salam.. ni hafiz.. JPA scholar who are going to Canada next august.. hmm.. so dpt JPA la nih.. and course social science??.. rasenyer mesti kene gi taylors kan.. because JPA yg gi canada semuanya die sumbat taylors.. ok.. regarding nak terima ker tak... tu.. awak decide sendirilah.. I just can guide you and give information about this course etc..

seriously social science tak sesusah engineering.. dekat canada pun ade byk university utk social science ni.. and nak lepas JPA insyaAllah memang boleh.. batch kitorang budak2 social science average 90 like that and JPA nak 80 jer... cuma.. social science ni byk assignments and english kene mantap skit.. byk presentation etc.. btw kalau nak tau ape2 lg you can just ask me...

hydro|plasma berkata...

waa..ko dpt jpa ek..tahniah2

Nur Ain berkata...

to hafiz..

where u got my blog eh?
hmm...i really dont expect u r here!! maybe Allah send the message from my heart to you..coz i really2 need u at this time. Thank's Allah..^_^

yea, decision i will make in the meantime. and i'm working on improving my english right now. just try.
i still remember that u said ICPU very tough..huhuT_T takut r gak..~_~

ade risiko ssh nk lepas. but as u said, social sc is not as tough as engineering like the course you did, i'm glad..

i know u r goin to fly. dapat mane ek??? i cant remember..=<

jauh seh canada..kite aim UK jek..skali dapat canada..perghh~_~

tak pernah sangka,
tak pernah terfikir..
tapi sangat bersyukur.

nak kata hepy glerr pun tak gak..sbb sy dh tak mengharap sangat2 mcm haritu. ye la inipun rayuan. so, just pasrah n tawakal.

hmm..maybe u can introduce to me any of your friend yg wat social sc perhaps..? ^_ juz send me email k..

well, dari haritu lagi, sy berseloroh..takdenyer nak masuk taylor..n awk pun tak galakkan masuk taylor pun..

alih2 dpt taylor lak...tak pernah terfikir n tak sangka2!! n then, got the same country with u,...hahaha..

what a coincedence..!=P

Nur Ain berkata...

to helmi..

hmm..alhamdulillah..
thanx doakan aku ek!!!! ^_^

n tahniah gak..ko dpt uia n dpt course ape yg ko mmg minat..
Alhamdulillah..
kat sane nanti ringan2kan diri libat dlm prog..
all those help a lot..^_

ko masuk selasa depan kan..
hmm...gudluck tau..

pesan aku, jage diri leklok. jage pergaulan. n tetapkan pendirian..
jgn mudah terpengaruh ngn anasir2 tak baik...

ingt tau..!
yg penting ingat Allah selalu..^_^

Nur Ain berkata...

haha...nape ngn asyraf??
adeiii... =P

oh..dia amik soc sc ek??? erm, dia amik kat ner ek..dier study lg ke??

hanif_m_noor berkata...

tahniah sebab kene buat pilihan lg...hu3

tp, sy rs mcm xbrape kena je utk mnayangkan no i/c...siap ade name pnuh lg...hebat2...

nnti ble dh ade kputusannye, bg tau ea...

Ungku Abdul Hafiz berkata...

hmm..mmg coincidence.. because sy ade bukak blog awak and saved it under my friend's blog... semalam lepas abis final... sy membazir masa dgn membaca blog org and I came across here.. huhu..

ermm.. sekarang ni.. taylors ok la.. melayu ramai.. so.. tak janggal sgt kalau ade pompuan melayu.. and then.. taylors ni kecik but ramai student.. so.. memang padat dgn manusia lak.. ermm taylors perempuan takder hal kot.. laki jer yg sakit (paham2 jer la)..

library die mantap and lecturer pun mmg best giler.. for social science.. rasenyer ade blaja history,law , families and ape2 bende ntah.. not sure.. tak ambik tahu sgt.. tp subject2 math physics chemistry jer yg susah ICPU nih.. so.. you shouldn't be worried.. except for english3u and english 4u la.. sebab literature kan

and lagi satu.. memandangkan assignments byk.. mmg tiap2 ari kene menghadap komputer or laptop.. but still.. workload social science tak seberat budak2 engineering and biotech.. huhu.. I think you can cope with it.. about english.. don't worry.. sy dulu dtg taylors english mmg hanco.. tp lecturer ajar best.. mmg nak tolong improvekan english..

hmm.. whatever it is.. saya rasa lebih elok awak fikir betul2 and pastikan niat nak blaja oversea ni betul.. especially canada.. I don't want you to regret choosing this path... takder keje ke ape ker etc...

and about myself.. saya baru lepas abis final..baru start cuti... next week graduate dekat sheraton hotel (mmg grand).. and then.. kene gi BTN, buat passport, visa, medical check up, bayar residence.. and sy dpt UofT (University of Toronto)..

sy dengar citer.. batch junior kami mmg ramai.. lagi ramai drpd kami.. and.. memandangkan quota non-bumi dah naik. I expect that the competition will be tougher and melayu kurang skit kot.. but MARA still hantar sni.. so.. melayu still ramai...

hmm.. pikir betul2..

Nur Ain berkata...

to hanif..

thanx for reminding!!!
sy baru terperasan n terfikir something..

thanx lot!! naye je kalau x..

Tinta Penaku berkata...

salam. Tahniah la dengan tawaran JPA tu. istikharah dan berdoa selalu, jgn tersilap pilihan. apa-apa pun aku sokong ape je tindakan ko. erm, study eng noo~

“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah)
dengan dengan jalan sabar dan
mengerjakan sembhyang; dan sesungguhnya
sembahyang itu amatlah berat kecuali
kepada orang-orang yang khusyuk.”

Al-Baqarah: 45