Isnin, Jun 16

I think i've make my mind

Bismillahirrahmanirrahim..

Setelah sekian lama istikharah..
Setelah sekian lama berfikir
Setelah sekian lama mempertimbangkan..

Kini aku rasa, perlu aku putuskan.
Perlu dibulatkan tekad
Perlu diteguhkan pendirian
Perlu diluruskan niat..

Aku dah penat nak fikir..
Berfikir panjang?
Berfikir semasak-semasaknya?
Memang aku rasa kepala aku mmg dah masak tinggal lagi nak hangus je rasa...

Aku dah penat nak fikir..



Jadi aku rasa, keputusan aku bukan keputusan yang dibuat oleh aku. tapi setelah aku bermohon mintak Allah putuskan untuk aku. Jadi, mungkin ini yang terbaik. Walau dah macam2 aku fikir, tapi ak tak dapat nak elak, dari mengatakan inilah ketentuan Dia.

Dengan ini aku istiharkan, AKU TERIMA TAWARAN JPA Dengan haribulan sekian2 untuk bersiap sedia masuk ke Taylor College.

Kenapa lama sangat buat keputusan?
Kalau nak tau, dari hari pertama aku dapat tau aku dapat JPA, hidup aku macam serba salah. Serba salah nak lepaskan kehidupan yang baik pada mata aku, kat USIM ni. Hari-hari mesti aku fikir,

nak terima ke x?
nak terima ke x??
nak terima ke x???

kalau kat sini, lebihnya sebab biah dia. pelajaran kat sini pulak, ada bahasa arab yang ak suka, pastu ada plak subjek-subjek agama yang wajib untuk semua pelajar.

tapi kenapa ek ak terima?

kenapa aku lepaskan semua tu n terima utk hidup dalam kehidupan yang mungkin jauh berbeza atau barangkali sangat2 menyimpang dari landasan ISlam.?

Kenapa tak pilih USIM sbg tempat aku nak gali ilmu akhirat lagi?tempat yang merupakan sangat2 sesuai untuk belajar ilmu agama di samping ada ilmu dunia. Dua benda yang seiring dilakukan. lagi2 salah satu dasar USIM ialah mahukan pelajar dia ada ilmu 'aqli n naqli. Kenapa ya?

Itu antara 2 persoalan yang selalu bermain dalam benak aku. tapi bukanlah dalam fikiran aku bermain dengan perkataan kenapa? aku tak mempersoalkan keputusan yang bakal diputuskan. tapi yang selalu melompat2 dalam fikiran aku, nak terima ke x? Kalau terima, mungkin xdpt nk bljr arab lagi. kalau terima mungkin xjumpe lagi suasana yg mcm ni. kalau terima mungkin .... n sgl mcm benda...

mungkin yang macam ust usim ni ada cerita, ekonomi kerjaan sekarang ni tak berapa kukuh. ada kemungkinan dalam masa terdekat, kerajaan berkuasan nak sekat penghantaran pelajar ke luar negara. dan hantar hanya bagi jurusan yang kritikal je. mcm bidang aku ni mungkin xkritikal mana. setakat sastera kemanusiaan? apela sangat..

tapi kenapa aku terima walau aku tau kemungkinan yg ust tu jangkakan ada benarnya dan kebarangkalian pun boleh jadi jugak..tapi kenapa aku terima?

Sebabnya hanya satu.
aku berpegang, Allah lebih Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk diri kita.

Buat masa ni, mmg aku nampak benda yang baik2 dikeliling aku, sampai aku takut nak buat keputusan. hampir setiap hari aku istikharah, hampir setiap hari aku fikir( rasanya ada 2minggu dah), hampir setiap hari aku cuba cari hikmah yang tersembunyi.

Tapi aku rasa, Allah lebih Maha Mengetahui pada masa yang akan datang.
Andaikata, ditakdirkan pun kerajaan Malaysia tak nak hantar lagi student gi oversea tahun dpn, n terkena pulak batch aku, ak redho..Ak redho dgn sgla ketetapan n ketentuan dia.

Mungkin aku nampak sume yang baik utk aku skrg, kat usim ni..tapi masa depan xde siapa tau?

dari pandangan ust tu, yg dinampak sume yg kurang di overc, tapi mana tau itu yang baik untuk aku?


Sangat susah tau sebenarnya nak dpt kata putus dari hati n fikiran. hati rasa lain, yg difikir lain. tapi setelah ditimbang2 ak rasa, jawapan aku will be yes to JPA. Kalau orang lain dpt, rata2 kompem yes. tapi aku ni, hari2 orang mesti tanya, nanti jadi ke nak terima jpa? what can i say only.." still istikharah.."

Sangat susah bila kita terpaksa buat perbandingan, yang ternyata bila dibanding, pasti ada yang lebih dan kurang. inilah yg aku rasai. dan akhirnya aku pilih untuk tetap dengan satu keputusan yg dimana aku akan cuba berkata pada diri " STOP COMPARING!)"

Salah satu rasional yang aku guna dalam pertimbangan aku,

Aku nak melangkah keluar dari zon selesa.


Mungkin jugak untuk bersemuka dengan cabaran dunia luar. Yang kini, aku dapat rasakan kat USIM, hanya cabaran dunia dalam je. tak terasa lagi dunia luar. macamana nak terasa? ntahlah..rasanya semuanya selesa di sini. zon yg selesa. Aku sedia tahu, kalau aku terima jpa ni. bukan utk suka. fikiran aku pun berbeza dari yg dulu. Mungkin dulu, aku mengharap sangat2 nk dpt JPA ni. tp bila dh dpt n tinggal utk aku putuskan nak terima ke x, masa ni sangat menguji. Kenapa? sebab aku tau, kalau aku terima, aku terpaksa lepaskan banyak perkara. Bila difikir lebih lagi, dan sikit2 berdasarkan dari pengalaman orang lain, sememangnya, OVERSEA tidak seindah yang digambarkan. tak seindah yang dirasakan. tak seindah yang diimpikan. tak seindah yang diangankan. Walau aku belum pergi lagi, tapi ak dah dpt gambarkan 1001 cabaran n kesulitan yang mungkin bakal n terpaksa dihadapi. Sebabtu, kalau difikir2..oleh ramai orang, sememangnya ramai je yang kata belajar kat local lagi baik. sebab lebih banyak kemudahan. itu kata orang.

pada aku, aku pilih jalan utk 1001 cabaran n kesulitan tu. sebabnye ak nak keluar dari zon selesa yang selalu dihidang dengan macam2 kemudahan. aku jarang merasa keperitan. jarang merasa penderitaan. aku tak mintak nak rasa penderitaan atau x mintak nak rasa kesulitan sebab sememangnya dalam doa kita sentiasa kita mintak baik2. tapi aku tau, dengan belajar ke luar negara akan mengajar kita erti kepayahan, erti kesusahan, erti NIKMAT yang biasa kita dapat tapi jarang bersyukur. itulah nilai yang ada pada belajar di seberang yg ak nampak..

aku bukan nak kata, kat sini tak mencabar, tapi aku dapat rasa duduk kat sini belum betul2 mencabar.

ada macam2 lagi yang bermain kat fikiran aku, tapi tak dapat nak curahkan semua sekarang. sebab kadang2 dia datang pelan2 n bisik kat hati aku.

tapi jauh sekali ak berfikir aku terima just sebab dia oversea. yes, pada mula2 lagi, lepas habis interview JPA, itu je yg bermain dlm fikiran. bestnyer kalau dpt oversea..yea..dats it. it was a dream. as everyone hv dream. it's one of my dream too. tipulah nak kata langsung tak terasa teruja nak belajar oversea kan.. but when the time come,i feel so many thing. yg bukan setakat dia kat oversea je. tapi i have to realize there's lot of thing that i need to take account. especially bout iman. hidup bukan utk dunia je. tapi perlu difikir pasal akhirat. hidup bukan utk belajar agama je, bukan utk akhirat je tapi perlu difikir tentang dunia jugak yg sbg jambatan ke akhirat.

mana tau, pergi sana dapat tambah iman. tapi kekhuatiran tu tetap ada. takut2 dirini, tak teguh pendirian. Auzubillahi min zalik Ya Allah..

So, that's all for now.
Nanti aku tulis lagi, ape yg ak rasekan..
time to solat zohor, here.

10 ulasan:

emir.abu.khalil berkata...

in sya Allah, berserahlah kepada Allah, sungguh Dia maha Hebat dalam setiap perancangan-Nya....

Nur Qurratulain binti Hamzah berkata...

InsyaAllah.

Doa2kan ek, diri ini teguh iman.

Pastinya dunia yang bakal dihadapi nanti sangat2 mencabar.=o

uqbah berkata...

salam..
Nur Qurratulain binti Hamzah,
spt sblomnye.. apa jua keputusan awak, sy doakan yg tebaik..

semua perkara yg bukan Islam adlh hawa nafsu semata2, biar apa jua bentuk pun dan di zaman mana jua ia lahir.. awak da bwat istikharah kan.. jd, inilah yg terbaik.. mungkin xterlihat sgt benefits 4 urself(wpun sememangnye sgt byk)..

tp, awak kan bdak baik.. mgkin awak amat2 dprlukan d sne.. bimbing dak2 yg masih islamnye hnye pd nama..tolong pelihara aqidah mereka..

macam agak terOver sikit sy ni.. but, dats ur j0b.smga awak thabat di atas jalanNYA..

jgn menyesal dgn keputusan ni.. sbb, ianya hnya akn buka ruang kpd syaitan.. kita pnye ALLAH.. pape hal, mengadulah kpadaNYA ye..

-think 4 d ummah-

Nur Qurratulain binti Hamzah berkata...

wassalam.
Nik Uqbah Nik Azam,
terima kasih ek doakan sy..

mmg betul kate awk..kat dlm mata sy still xnmpk lagi ape la benefit sgt bljr kt overc. walaupun mungkin sgt2 byk. skrg ni sy tgh cuba nk bukak fikiran dgn lebih terbuka n meluas. sbb sy rs, disebabkn fikiran tak terbuka mungkin sy nmpk skop yg kecik je kot. which is kat overc xbleh blaja b.arab, n ssh nk bljr ilmu agama (except mcm ngr2 arab)..ntah nape mcm nmpk kekurangan jek..

tapi skrg sy sedar, sebenarnya kalau difikirkan dari sudut lain, ada baiknye untuk umat. umat skrg pun semakin parah. kalau takde orang yg nak pertahankan, atau nk bawak islam tu balik, ssh jugak. mcm sy tulis, salah satu rasional n sebab n berpandukan petunjuk jugak, sy rs perlunya sy keluar dr zon selesa. yg kat sini rata2 semua islam n rata2 budak sekolah agama.


tp xpela. mungkin sume ni ada hikmahnya. nak kata saya terima dengan hati yang sangat2 gembira tak jugak. tapi takde r plak sedey.tapi nak kata hepy gler tak de la sgt sbb byk benda sebenarnya yang terpaksa sy lepaskan..

ape2pun saya terima ni sbg satu ujian n cabaran dgn hati terbuka.

kdg2 terasa tau, rasa cemburu dgn budak2 kat sini..(sy mmg jenis agk kuat cemburu) jeles je tgk dorang dpt bljr b.arab..

tp xpe...
mesti sume ni ade hikmah kan..
mungkin kat sana lebih baik bagi saya.
Hanya Allah je yang tau kan.

anyway, thx for ur respon.
mungkin betul sy diperlukan di sana.
Dalam beribu2 calon, kenapa Allah pilih saya?
Mesti ada jwpn dia kan..

uqbah berkata...

"majulah ke hadapan dan ceburkanlah diri,
engkaulah pemudanya dan madahku adalah nyalaan,
semoga iramaku menyalakan api dalam dirimu,
niat di hati hanya untuk melihat, setitik air dalam dirimu bakal menjadi lautan yang dalam.
semoga jiwa ini sentiasa beroleh ketenangan.
Jadikanlah dirimu dicipta untuk bekerja bersungguh-sungguh"
-muhammad ahmad arrasyid(alraqaiq)-

mesti penah dengarkan.. sesuai la kut bwat awak..

tentang bahasa arab tu, there r nothing to be worried snanye.. kan many big companies have bisnes kat middle east.all this requires knowledge of arabic..so, bykla high school n uni. kat sne da add arabic as part of their curriculum..

em, wateva it really is..
wallahua'lam bissawab..

rjen lak sy bwat ulasan.
hehe. smentara tgh cuti ni..

owh, awak ad dpt offer letter dQ ek.huhu.. tp, sy persijilan. bukan diploma. gne result trial..
gambatte kudasai!

Nur Qurratulain binti Hamzah berkata...

uqbah said:
"majulah ke hadapan dan ceburkanlah diri,
engkaulah pemudanya dan madahku adalah nyalaan,
semoga iramaku menyalakan api dalam dirimu,
niat di hati hanya untuk melihat, setitik air dalam dirimu bakal menjadi lautan yang dalam.
semoga jiwa ini sentiasa beroleh ketenangan.
Jadikanlah dirimu dicipta untuk bekerja bersungguh-sungguh"
-muhammad ahmad arrasyid(alraqaiq)-

mesti penah dengarkan.. sesuai la kut bwat awak..

hmm..xpernah plk sy dgr...
huhu...TT_TT

hehe..biase r..
cuti lps spm dulu pun sy mmg rajin melwat blog org..rajin masuk forum. bg komen pnjg2..sbb dh xde benda pun nk dibuat..=p..



ala..awk xckp pun, sy dh tau. kan haritu dlm komen awk, awk kata awk setahun je kt DQ. sy de gak mohon tuk DQ persijilan. gune result trial. tp sedey jek. sy rs, org DQ xpndg kot. sbb trial sy sekolah biasa jek. lagi pulak trial tu lmbt. n hntr pun da lmbt sket sbb mase tu result trial mmg akn keluar lps cuti. tp sy mintak cikgu print out dulu utk sy sbb sy nk submit borang dq. at last, sy xtau la DQ tgk ke x, borang yg lmbt tu..
walaupun result xde la bagus mane, tp sy ada dgr kwn sy dpt gi temuduga walau result dia xbrp.tp sy xdpt pun surat tuk temuduga..
huhu..xpela nk wat camne.
mungkin tu sume ketentuan Allah kan..

la ni da dpt offer ke situ, tak pergi pulak. huhu T_T..

ntahlah..mase tu sy tak terasa mcm nak pergi pulak. lagi2 pulak mak saye mcm kata tak payah pergi. so xdela pergi...

mcmtu la alkisah nyer.. =0

Dzarmierl berkata...

Assalamualaikum....
It seem you have make the decision.....
Once you make the step there will be no turning back and there shall be no room for regret...
What ever happen thoroughly believe it's the best from Allah just for you....
Allah always be there for you....
And never say 'if' for anything happen after this....
What ever happen life shall goes on...
Wishing you all the best.....

Prophet Muhammad saw(may peace be upon him) said:

"If you really trusted in God as God should be trusted, God would sustain you as God sustains the birds - they go out in the morning hungry, and come back to rest in the evening full"

mr Q berkata...

belajar2 elokk2 k...study hard..ermm..semoga berjaya..insyallah

Nur Qurratulain binti Hamzah berkata...

to mr Q and akhi Dzarmierl,

thanx lot for ur advice. i really appreciate it. InsyAllah i will place those word deep in my heart and soul.InsyaAllah..

Doa2kan ek..
risau gak takut 'terhanyut' =o
rajin2la nasihatkan diri ni ek...
huhu..~_~

Tanpa Nama berkata...

haha!
keep moving forward!
ni qoute dr cter meet teh robinson!
haha!
cter tuh bakar semangat aku doe!
;p

-aliah-