Khamis, Jun 19

Last day in USIM

Hari ni hari terakhir aku kat USIM.

Perasaan?

Kalau semalam aku belum terasa sangat. Ntahlah. Rasa sedih tu tak datang lagi. tapi rasa hepi pun xde la jugak. i'm in middle. not really feel something. dats y ade yang tegur aku " haih..nmpk mcm hepi ja..xda sedeh pun nak pergi. hepy ke nak pergi?" huhu..
aku tak de r nak tunjuk aku ni sedey gler ak pun xsuke nak tunjuk2..just act normal. pada aku, kalau ak sedey, mesti depa lagi sedey kan. n i just want to cheer up everyone. dats all. i hope i can cheer up everybody for the last time. is it wrong?
T_T

tapikan..mmg la masa aku nak umumkan kat depan kelas, masa tu group 5 tutorial bhs arab. Suara aku mcm bergetar pd mula. ntah nape ak rs mcm payah nk ckp, payah nk keluarkan suara. sangat2 beratnye. tapi digagahkan gak suara tu, it just sounds like this..

" Bismillahirrahmanirrahim. Assalamu'alaikum w.b.t Di sini, saya ada satu pengumuman penting nak bagi tau...(benti amik nafas..n masa ni ak rasa nafas yg agak berat nak tarik) Today, is my last day here. Lps ni saya dah takde kat sini dah. Saya dpt tawaran JPA to Canada. buat pre-U kat sini dulu stahun. Kat taylor college, subang. So, kat sini ada satu buku.Sy hrp yg perempuan boleh bg kerjasama utk tulis something kat buku tu utk saya..apa2 salah sy mohon maaf.." (lebey kurg mcm ni la..tp ak rs, ms tu xde r nmpk formal mcm ni..

dats the very first moment i feel hard to say it. ada yang shock dgr aku nak pergi. tak kurang gak nmpk mcm sebak n mata mcm bergenang jek..huhu...

huhu..
ini first time aku rase mcm,
kehadiran n pemergian dirasai.
bermakna aku pernah wujud dalam hidup dorang. n kewujudan aku kat USIM dirasai. itu sudah cukup bagi aku. sebab bagi aku, aku rasa semua ni ibarat mcm mimpi. aku dapat tau, result JPA utk rayuan dah keluar pun aku tak sangka secepat tu. n dpt! cukup xsangka. bila aku tau aku dah nak kene pergi dari USIM dlm masa terdekat, pun aku cukup tak sangka secepat ni. Sungguh!

Semalam semua dah berlalu. Harini dan esok bakal melalui fasa hidup yang baru. Aku betul2 bersyukur Allah campakkan aku kat USIM. walau kejap, tapi paling kurang, aku dapat rasai macamana dlm suasana tarbiah, mcmana dlm suasana biah solehah walaupun tak semua begitu. tapi aku berpeluang nak merasai tempias dari semua tu. Terima Kasih ya Allah.

Bila keluar dari USIM ni, aku baru dapat nampak dunia aku balik. Ye lah, kat USIM, tempat isolated. pastu, hari2 rutin yang sama. naik bas pukul 7, balik plak dh petang. kadang2 xde pun baca paper. tak tau isu semasa. tv pulak limited kat cafe. dah r ak mmg jenis xbrp tgk tv, then tak jugak jenis baca paper. so agak jumudla pemikiran. lagi2 tempat pulak isolated. jenis xbercampur. n masa on the way balik jap tadi, n lalu jalan highway KL yang sesak teruk, baru aku nampak. Wah inilah dunia. xdela ape pun, just, setelah sekian lama, terperap aku baru la nampak suasana bandar sume. tu je.


pastu kan..tadi lepas check out dari USIM, mama nak gi nilai 3. then, pergilah jalan2 kat sana n makan sekali. on the way balik, lalu jalan KL sebab nak amik abah dari kerja sekali harung. n unfortunately, kwn sekerja abah nak tumpang sekali sampai ke KLCC. nama dia Eric. n abah pun citer la pasal aku yang dapat offer public department scholarship in Taylor College n will go to Canada. bla2..then, the mat salleh said to me " oh thats really good! you are very2 lucky..bla2..." n then citer2 la pasal canada. dia kata, " i was in canada before. living and canada. and the weather's there usually too cold. So cold. under -21 celcius. it is colder than the refrigerator..really2 cold.." n then abah said " i hate cold.." then dia kata. " well, cold sometimes is a good thing. but sometimes, when it is too cold, it's really2 cold..people will work underground using tunnel.."

n dlm kete, citer mcm2 la..not only bout canada.

Then, masuk topik lain.
abah citer, ada kawan sekerja dia, anak dia pun dapat Taylor n mendaftar 5hb ni..abah cerita balik. kawan dia kata kat dia
" ni nanti aku ni nanti 5 hb nak kena daftar anak aku kat Taylor College.."

" Eh! Anak aku pun dapat sana. sama tarikh mcm anak ko."

" Eh ye ke? Anak ko pun dapat? dpt kat mana nanti? "

" A'ah. anak aku dapat. course sastera kemanusiaan kat kanada.."

" Anak ko wat ape kat taylor?"
" Engineering. Anak laki2?"

" Oh!Anak aku perempuan..ha nanti bolehla berbesan kita..kalau dua2 suke sama suke. . nikahkan aje. nanti kat sane senang.."

Aku yang mendengar..glurpp...
..

Then, kak yang plak tambah..

" Ha ..abah! Anak dia tu hensem x?? first kene tgk dulu dia hensem ke x.."

aku kata,

" Hei..bkn tgk hensem..org tengok r dia tu pegi masjid ke x! hensem wat pe. xder maknanyer.."

then abah kata..

" eh..ayah dia tu, hari tu patut mungkin dah nak kena buang kerja. sebab dia de buat salah. tapi abah, kata kat dia..jangan risau. ko baca ratib ni. munajat tengah2 malam. betul2 mintak tolong kat Allah..pastu esok hari dia kata kat abah,
'eh mujarab betol ko punyer ratib tu. pagi tadi, CEO tak jadi nak amik tindakan kat aku..syukur je..'

" eh mestilah power ratib tu.."

ha see..dia pun dah mula tertarik dgn ratib n abah dh cuba nk bawak pergi jenderam.."

kak yang sambung,

" ala bah..tu ayah dia baru mula..anak dia mana tau lagi.."

aku sokong..
" betul tu betul! anak belum tentu mewarisi keimanan bapak dier.."

abah kata,
" eh ayah dia tu bagus. haritu anaknye main bola. ayah dia marah.ayah dia kata 'kan ayah dah kata balik sebelum magrib..main bola pun, mesti balik rumah sebelum waktu magrib!' "

aku kata,
" laa..kalau dah mcm tu mesti anak dia tu degil. main sampai xingat magrib. ish3.."

abah,
" eh..kira baguslah. ayah dia kawal anak dia. takde biar je. "

dlm hati aku..
" hmm..ye lah tu.."

then kak yang kata,
" Ha..bleh la u kawin cepat. nanti bleh la i nak dapat cincin n rantai sume. satu sepersalinan.."

Aku,
" heh.."

" Eh betul lah.. u kalau kawin nanti senang. kat canada tu nanti kalau u pregnant, n then delivered baby kat sane nanti sume kerajaan sane tanggung. u free jek.."

" Errkk..."

Mama ketawa jek dengar..

then abah ajuk balik,
" yelah..kalau dah nanti dah kenal. n then dua2 sama2 suke. nikahkan aje."

aku jawab balik,
" haih..naye la sape yang kawin ngan i nanti. naye sebab nanti kena ganti 3 sepersalinan...naye2..."

kak yang kata,
" oh tu mesti!! sebab dia dah langgar 3 bendul. iman, dayat n kak yang. jangan2 kalau lagi awal dari anyah jadi 4!!haha.."

" heh..xder maknanyer..takkan r cepat sangat..!"

hishh..ape pasal masuk bab kawin daa..sedapnyer dorang ckp..mcm best glerr je kawin tu..heh..ape kess

pastu kak yang kata,
" eh..mmgla.budak2 overc mmg slalu akan kawin awal..selalu mcm tu.."

aku jwb..
" mmg laa..baik kawin..dari hanyut. kawin lagi selamat..."

then abah kata,
" tau x. ada kawan abah tu. azmi, belajar oversea. bila kawin, dia bawak anak kat sebelah tangan, ijazah, then isteri kat sebelah. hebat betull..."

aku,
" huh.."

ape kes daa..
baru jap seblum tu. acap call aku, sebut pasal kawin . dia tanya.." so nanti b4 gi canada ko kawin la ek?"

" huh..xde calon daa.."

"ye la..mana tau..tipulah takde.."

"aaah mane ade!..lantak ko r nak caye ke x..bkn ak bleh wat ape.."

haizz..alih2 tiba2 tup2 terus dah ade calon..
huh..

ape kess..!

ok r..ditutup tirai buat setakat ni je..dah kol 12 lebey. better ak tdo.
kalau x sok bangun lmbt. almaklum r kat rumah. mcm sengal jek..

Wassalam..

9 ulasan:

uqbah berkata...

salam.
anyway, hijrah itu memang susah. Nabi kita pun hijrah juga.. hijrah bukan tanda kekalahan.. tapi tujuan untuk kita susun strategi baru.

ya, sana banyak cabaran.. tp anda ditempatkan di sana kerana anda mampu!bykkan doa kepada sang Pencipta sebab dia yang pegang hati kita..

hidup ini memang susah.tp, dengan kesusahan akan mematangkan kita.. kita xakan trus mantap kalau xlalui kesusahan kan. anda juga tahu itu.. ar-Rasul pun lalui jalan yang susah ini..

remember! u r never alone.. innALLAHa maana..

em, saya baru memahami sedikit dari erti kehidupan ini.. juga akan berhenti blogging.. seterusnya hampir melakukan pilihan yang menentukan darjatku di sisi ALLAH kelak.
ALLAHu ghayatuna..

tolong doakan yang terbaik ye.sekian..

wassalam.
-uqbah-

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum sahabat2 Muslim... Ini ada berita terkini.... tau tak kek terkini yang dipromote oleh Erra Fazira tu yang adek korang suke makan tu, yang kat TV ada... kat sure heboh dimakan.... HARAM..... sebab cuba baca bahan dia... ada E471 iaitu kod yang dah disahkan haram oleh Persatuan Pengguna Islam (ada lemak khinzir). Begitu juga dengan sosej.masih belum boleh dimakan kecuali sosej yang dikeluarkan oleh Ramly dan Ayamas sahaja...... Please sebarkan pada kawan2 Islam yang lain.Memang ada tanda halal... tapi tanda halal boleh didapatkan dimana-mana jer. Cara rasuah punboleh dapat.... Please... makanan haram punca masalah keruntuhan akhlak umat sekarang...hati jadi keras. Sembahyang pun tak diterima...

alonq_exe berkata...

Assalamualaikum.

Taylor? Canada? Wish you all the best. Kena pandai jaga diri kat sana (both Taylor and Canada). Buat persediaan pun dugaan dah cukup kuat, belum fly lagi. Allah je tau macam mana.

Haha, pasal nikah tu, sekarang ni kamu memang buat macam endah tak endah je. Tapi nanti bila dah sampai kat negara orang, setahun dua tahun, kamu akan teringat kata-kata mak, ayah, akak kamu tu. Masa tu takde dah "Apekes?"

Nur Qurratulain binti Hamzah berkata...

to along_exe,

hua3...oh ye ke..nanti mcm tu eh..

hehehe..mcm ade pengalaman jekk?? ..=P

huhu..tu r. takut woo..orang kata kat taylor sosial glerr..huhu..

takut gak..hidup mewah seh..
accomodation tip top.
duduk condo..
ada washing machine, tv, oven sume.. perghh..kalo ipt harapan lerr..
tp itu r. orang kata bertuah. sbb dpt scholar.huhu..rezeki..

tp sbb tu r..sy risau n takut sbb hidup tu bakal dilimpahi kemewahan. risau gak. huhu T_T jgn la hati ni lalai as sebab sume tu..huhu..

pastu plak, dgr citer nanti life mmg hectic. class dr kol 8-5. fuhh..bljr psl dunia jekk..kalau kat usim, ade r gak, subjek b.arab, alquran hadis..huhu..kalo kat taylor input2 tu mmg xde. harapan la kan. sbb sekular. so kene cari sendiri. cuma takut, tu r. masa tu. kita mcm 'disibukkan' dgn dunia. walhal apa sebenarnya yang kita nak sibukkan??

ntah r..ape2 pun rasanye, mesti hikmah di sebalik sume ni kan..

masih mencari jawapan..
kenapa aku kena pergi?
kenapa Allah campak aku kat situ?
what is my role here?
there must be something..
everything is not a waste
Allah do something for a reason..

HafizAdam berkata...

lame tak dengar org sebut pasal 'buku autograf' tuh..

dulu2 mase zaman form 3, senior salu gak bagi, katenye nak jadi kenangan ble dh kuar dari sekolah..

haha kelakar gak, ade yg tulis ngarut2..

cume teringat nostalgia lame, sebab zmn kitorg dulu dh tak jumpe manusia buat buku tuh..

wakaka

Tanpa Nama berkata...

kah3!
muahahaha!
hahahaha!
nnt aku nk ratib tuh ;p
yes ko kawin!
kah3!
acap tu spark ek?
alah die nk ko ckp cmnih sbnenye bile die tanye

"a so nanti b4 gi canada ko kawin la ek?"

" huh..xde calon daa.."

"ye la..mana tau..tipulah takde.."

"aaah mane ade!..lantak ko r nak caye ke x..bkn ak bleh wat ape.."

die nk ko jwb "ko r calon tuh!"

ayoo!
asal r ko xphm ;p
hahahah!
jk2..
jgn mrh..
aku main2 je!
tp sbnrnye i mean it..
hahaha!

kalo ko xnk die, ko try r usha mamat yg ayh ko ckp tuh!
hahahaha!
mane tau mmg jodoh ko agknye ;p
best gak kalo ko langkah bendul!
4 skali tuh..
haha!
anyah pun sure cm =.=
hahahaha!
aku snggp jd tkg bsh pnggn lg ;p
tp kalo leh nk jd tukang kipas ko r..
hahahahha!

-aliah ;p-

everjihad berkata...

aliah gile!!!

wakaka...

engko!!

hahaha...

langkah anyah tu dasyat r weh! gler ape..akak ak tu kawin ujung taun ni daa..

ko ni..dah r xde calon..
spare part pun xde..
xder maknanyer..

sayangnyer acap tu bukan spark..
muahaha...

ala dier member classmate aku mase kat kelas english uia dulu..

kalo spark, ak tules spark..xder nye aku tulis asyraf.

tapi kalo asyraf ak akan sebut kat mak aku mcm gini

" asyraf sepupu syafiq"

hehe..

tapi member ak tu, nama dier asyraf syafiq..
haizz T_T

haha..
mcm sengal jekk

2 individu yang berbeza.

hmm..tukang kipas??
hua3..
tukang sapu je la...=P

klaka r ko nih..
haizz..

aku? kawin?
lawak antarabangsa tol r..

tapi kalau betul ape salahnyer..
hua3..

ish3..

dah2..
mantapkan diri dulu..
ilmu dicari..
amalkan dalam diri,
untuk bekal duniawi ukhrawi.

hohoho..pantun moden setengah kerat tapi ikhlas dariku !_!

Tanpa Nama berkata...

hahahah!
aku plak yg gler!
oo..
kalo bkn spark maknenye acap tuh r yg tgh usha ko!
haha..
dr gaye die aku rase gitu r..
hahahahahah!
alah spark ade dun wori be hepi!
kah3!
asyraf syafiq
asyraf sepupu syafiq
haha!
mmg kebetulan!
ank kwn ayh ko xnk usha?
hahahaha!

everjihad berkata...

ko nak ak usha wat per???
haizz...kalo ak usha pon..bkn bleh wat ape2.. bkn bleh ape2 pun ..muahahaha

adesss...

ish3..ko nih..
kte kene tundukkan pandangan..(insapp =.=
)
xbleh usha2..

ish3.. cobaan...