Ahad, Mac 21

terkedu sebentar *_*


tiba2 hati aku entah kenapa dihinggap satu ketakutan. takut. takut. rasa sangat takut.

sambil layan lagu graduation vitamin c.

syok2.
b4 dat layan lagu guys sebastian. sedap2 je pi layan. ntah nape tetiba teringat kat dia. layan r jiwa jap. klo tak mcm meronta2. tapi bila dgr takde r rasa apa sgt pun. lagi sedap lg dgr zikir2.

sambung cite.

ada hamba Allah YM tetiba kol 5 pagi lebey.

SA: did u read kak zahidah's blog?
Nur Ain: nope .nape? ade org meninggal ke?
SA: kenapa cakap macam tu?
Nur Ain: ingat mati sket.salah ke? biar sedar diri sket.dari tade langsung.
SA: ow.ana mmg igt sokmo. tiap mase rase cam nak mati
Nur Ain: so nape?
SA: tapi ni cite dia kena rompak
Nur Ain: huh? bak sini link
SA: sayyaff.blogspot.com
Nur Ain: btw, kalkulator tu dah habis beruzlah ke?
Saidina Ali: ntah
Nur Ain: teruk .jap. dia kat ne
SA: kak zahidah? rumah @ pahang. read lah her blog
Nur Ain: lorh. msia!.masha Allah. takutnyerr. siyes
Nur Ain: ntah nape rasa takut. da r td sebut mati
Nur Ain: ye r.. baru bc perenggan pertama...
Nur Ain: bersenjata!
SA: takut mati nampak
Nur Ain: takut r
Nur Ain: sape berani mati?
SA: ana

....







nape ye. 
nape rasa takut lagi dengan pencuri bersenjata
lebih lagi rasa takut mati
bukanlah lebih lagi
tapi ntah
baru baca perenggan pertama, 
dan perkataan yang tercapture,
 'perompak bersenjata'

dalam bayangan, dalam fikiran

ya Allah. 
tak terbayang. 
kalau la sekarang ni,
 dalam rumah orang pegang senapang, 
parang, pisau, letak kat tengkuk, atau hulu sua kat muka..






seramm..
betol.
terus rasa cuak, seriau, seram tu datang.

dah r tgh dgr lagu lagho..
terus ..
PAP!
kalo ko mati skang camne?

wehh..
tak tobat lag nihh.
astaghfirullah..

terus da tak keruan. 
tukar terus lagu nasyid. bagi ingat Allah sket. 
tak banyak, sket pun jadi ar.
hu

selamba je sebut mati. konon ingat mati. bagus tu bagus. tapi kalau tak betul menghayati, pun tak bawak erti. tapi, betul r, kisah akak kene rompak trigger aku utk ingat, dalam hidup ni , bnyk benda boleh jadi something yang tak pernah kita terjangka.

sebut tak terjangka. yup. tak terjangka. boleh jadi, dalam masa satu saat atau satu minit, hidup kita berubah sekelip mata. semuanya bukan dalam kuasa kita. sesaat, seminit, Allah berkuasa buat kita buta, atau mungkin eksiden, pastu lumpuh separuh/ seluruh badan. NAUZUBILLAHI MIN ZALIK. atau pun, buat kita tercekik apa2 masa enjoy2 makan, terus tak boleh nak bersuara dah.

time tu baru kita sedar, betapa yang kita da selama ni NIKMAT yang kita tak pernah nak bersyukur. berterima kasih kat Allah. selalu je buat Allah MARAH denga kita.

sebut terima kasih, teringat aku ada baca satu buku yang sebut pasal tauhid semalam.yang aku tertarik n melekat kat fikiran, ayat dia lebey kurg mcm ni. (ayt yg betul dia dlm english)




mana Allah tak marah,
dia yang cipta manusia, 
tapi manusia pegi sembah Tuhan yang lain, 
bukan Dia.

Mana Allah tak marah, 
dia yang bagi macam-macam, 
pemberi rezeki, 
tapi manusia langsung tak hargai, 
tak berterima kasih. 
langsung tak nak berSYUKUR!



-_-  


ini baru kisah akak tu kena rompak. siapa akak tu? akak tu aku kenal masa kem tahfiz tahun 2005. which is dalam 4-5 tahun yang lepas. nak katanya, budak tahfiz, somehow, 'orang baik2' la, sapa kata takleh jadi kat dia benda buruk2.

dia tu sama je dgn mana2 manusia. takde beza. Allah tetap akan uji. even nabi pun Allah uji. ha amek. nak merungut ape lagi. kalau nabi yang maksum, Allah pelihara dari buat dosa, pun Allah nak uji lagi macam2. inikan kita yang bleh jek nak buat macam2 dosa. hmm..

so memang betul ar hidup ni tempat ujian. setiap masa tu satu ujian. keputusan ujian tu kita tak pernah tau. tiba masa nak amik result(tgh bygkn mcm ala2 amik result spm) time tu baru kita tau kita fail ke lulus. kalau kantoi memang tak bleh nak repeat dah.

kalo fail exam univ, bleh r nak repeat. repeat 3-4 kali pun bleh je lagi.  tapi kalau fail ujian dunia, da xde nak repeat2.




#_#

1 ulasan:

atiqahmohammadkhuzaini berkata...

huhu mmg dari hati ni. superlike!