Isnin, Oktober 27

Syahadatul Haq Part 2

Kenapa orang islam ni dihina?
KEnapa Allah turunkan banyak bala? Bukan ke Allah tu pemberi Rahmat kepada orang islam? Tapi kenapa umat islam sekrang dlm keadaan yg sgt teruk?

sebab orang islam yg ada sekarang ni, dia tak benar-benar beriman. Islam tu terdiri atas yang 5. syahadah, solat, puasa, zakat, haji/ tapi cukup ke islam kita dengan rukun yg 5 tu je? Oh Tidaks! bahkan jauh lebih besar dari itu. Haq syahadah ni, adalah utk seluruh manusia. dan beri peluang org y beriman. macam kisah bilal yang disiksa. as sebab, atas penderitaan dia, kisah yang lebih orang dengari, buat org rasa tertarik dan mencari, macamana nak masuk islam. kalau bilal sanggup diseksa hanya disebabkan syahadah, macamana pulak dgn kita?

Kalau kita rasa berat, rasulullah lagi la rasa berat. kita pun mesti patu rasa macamana yan pernah rasulullah rasa n lalui. Kalau rasa berat, buat Qiam yg merupakan sumber kekuatan jiwa.

Kisah Hari Sabat.

Dalam perisitwa hari Sabat, hari sabtu, diorang ni dari sehari, mintak pulak cuti 2-3 hari.
Diperintahkan pada Bani Israel, dorang disuruh beribadah hari sabtu tak boleh keje. tetiba masa tgh hari tu la ikan tu mcm tgh melompat2, mcm nak menggoda pulak ikan nih. terlompat2. masa y diharamkan menangkap ikan, masa tu la ikan banyak. orang Yahudi masa tu, konon bijak r. dorang pergi set pukat hari jumaat, perangkapkan dulu, hari Ahad kutip. tapi sebenarnya dorang dah langgar aturan Allah.Allah jadi murka lepas tu, diorang ni pulak suka putar belitkan apa yang dah jelas ada. diceritakan dalam Quran

"Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata ,"Mengapa menasihati kaum yang akan dibinasakan atau diazab Allah, dengan azab yg sangat keras?"
Mereka menjawab, "agar kami mempunyai alasan kepada Tuhanmu dan agar mereka bertaqwa.

(164: Al-'Araf)

maksud alasan kat sini, org yg bg nasihat ni nak kata, plg kurang mereka dah laksanakan perintah Allah yg suruh bg peringatan.

pastu Allah firman lagi,
"Maka setelah mereka meupakan apa yang diperingatkan kepada mereka, Kami selamatkan orang-orang yang melarang orang yang berbuat jahat, dan Kami timpakan kepada orang-orang yang zalim seksaan yang keras disebabkan mereka selalu berbuat fasik.

now, kat sini ada 3 jenis golongan manusia.
1. Golongan yang ingkar
- pergi tangkap ikan. langgar aturan Allah - mereka ni Allah diazab

2. Golongan yang memberi nasihat
- mereka Allah selamatkan

3. Golongan yang menghalang orang memberi nasihat
- golongan yang berdiam tak bercakap sama je mcm menghalang org bagi nasihat sbb dia pun mcm mengiyakan aje perbuatan org yg buat jahat tu, depa yg tak beri peringatan pun tergolong dlm golongan ni. yang ni cuba cek, Allah tak cerita pun apa jadi kat dorang. Allah langsung tak mention. macam Allah tak kisah. kalau kita, nama kita org tak mention, tak sebut, kan macam rasa tak dipedulikan. Macam tu jugak lah Allah. golongan ketiga ni, mcm Allah pun tak kisah, tak pandang. tak layak pun nak disebut dalam Quran.
baik bagi tau kesudahan orang yang baik, orang yang jahat. setel. org yang tengah2, selalu atas pagar, tak buat apa2 Allah pun tak hirau.

nak ke kita jadi mcm tu?

so, nak sampaikan kalimah hak ni ada beberapa cara.

1. melalui amalan soleh.

macamana amalan soleh kita boleh menyebarkan kalimah syahadah kita ke seluruh dunia?

Ok, King Louise ada pernah kata,
kalau nak serang orang islam ni, cukup tengok solat subuh dia tu jemaah dia sama mcm solat jumaat x? tgk kat masjid ada org ke x? kalau xde baru serang.

menunjukkan betapa islam tu lemah, bila semakin kurang orang soleh. dah kurang org yg mendirikan solat, especially lelaki la! solat berjamaah di masjid. berapa ramai mereka2 ni, nak pergi masjid. masing2 mungkin dah makin lalai, terleka dgn hiburan. lg ramai lg pergi konsert2. so kat situ da nmpk dah tunjuk kelemahan2 org islam tu sendiri.

Mujahidin di Russia, masa tgh perang, nak diceritakan mereka ini orang yang soleh2, selalu buat qiam, smpaikan tentera Rusia pun tak boleh nak detect dgn radar. sebab apa? Allah lindung hamba-hambanya yang benar-benar beriman dan beramal soleh.
Sebenarnya dari hati yang taqwa tu la yang rule diri. bukan hny hukum2 yg Allah turunkan.

jadi, dengan amalan soleh tu, bolehla bawak org nampak kalimah haq tu. contoh lain. orang yang solat, yang benar2 hayati solat, dan dia benar2 islam, dia akan bekerja secara telus. mmg ada beza antara org yang beramal soleh, dgn org yang tak beramal soleh. orang yang solat, dengan orang yg tak solat. attitude yg ada pada mereka akan menunjukkan. sebab tu, kalau org cina, india, bila tengok orang2 yang solat ni, dgn hanya sbb tu dorang boleh tertarik.

2- melalui akhlak terpuji.
- bila org tgk akhlak , orang tertarik. Kdg2 benda simple je, mcm kisah Nabi balik dari Taif. ade org ni, dari kg.Yunus. masa kat Thaif tu kan nabi dibaling batu semua, jadi dia mintak seglas air dekat sorang ni yg dr kg. Yunus. Nabi pun ajaklah berbual-bual. tgh sakit2 lagi, pun masih lagu nak bawak berbual. itulah Nabi. so, masa sebelum nabi minum tu, nabi bacalah bismillah. disebabkan kalimah tu la, buat org tu tertarik. sbb kalimah tu ancient, org dah guna sejak berkurun lama. Nabi pun tanya, dia dari mana. katanya dari kg.Yunus. Nabi pun katalah Yunus tu seorang nabi. Dia saudaraku. dan aku pun, seorang nabi. lepas2 tu, org tu pun masuk islam. tapi kak saufi cerita, tak sure sama ada org tu or org lepas dia yg masuk islam. but the main idea is, akhlak yg paling simple pun, cth mcm baca bismillah, amalan yg simple nk buat, kdg2 boleh buat org tertarik dgn islam. cth baca doa sblum masuk toilet ke kan. berapa ramai yg amalkan. mungkin, patut diamalkan bg sesape y serumah dgn non-muslim ke kan..mcm ak( tgh ingtkan diri sindiri), mungkin as sebab dorng nmpk, akhlak baik, pastu setiap benda ada doa, buat dorang tertarik. lps2 tu sape tau Allah nak bagi hidayah ke..

jadi dalam akhlak, kena buat sedaya mampu. beria2, bersungguh-sungguh,

mana nak dapat sumber kekuatan? tanya aku kat kak saufi.

sumber kekuatan tu, dapat dari doa, qiam.zikir. zikir pun ada bbrp bahagian. zikir lisan, zikir hati, zikir badan. ha zikir badan tu macamana? zikir badan tu contoh mcm kita gunakan otak, gunakan tangan, utk fahamkan islam -> kerana Allah. tu sume dikira zikir badan. zikir tu bkn setakat di lidah je. atau ingat Allah dalam hati je. tapi bila disertakan dgn perbuatan yg lillahi ta'ala. tu da dikira zikir badan.jadi apa2 pun, kena terus kekalkan momentum. sbb kita tak tau, bila setan tu dtg mencucuk kita.

lagi satu, sebab nak selamatkan diri kita dari diseksa n biar org lain jadikan alasan atas sebab kelewaan kita. the fact, bila saja kita tanggung kalimah syahadah, patutnya itulah yang jadi sumber kekuatan kita utk bergerak.

ada 3 jenis mungkar.

Mungkar akbar
Mungkar kabeer
Mungkar soghir

Mungkar yang paling besar sekali - ialah mensyirikkan Allah. dia tak terima, dia musyrik.

dan kezaliman yang paling zalim ialah org yang sembunyikan kebenaran.

Kebenaran yang paling benar tu ialah Allah - AlHaq.

Jadi, kita mmg kena halang kemungkaran yang besar ni dari terus berlaku. Orang yang kafir tu, tengah buat kemungkaran lah secara langsung. tapi, as sebab org tak sedar, jadi dia biarkan aje. macamana perasaan kita? patut bila bersama mereka, kena ada rasa nak selamatkan mereka dari kekal dalam api neraka.kita yang patut sampaikan kebenaran tu kat dorang. cerita pasal, bila buat baik, akan dibalas dengan pahala dan ganjaran, bila buat jahat, akan dibalas dengan azab y buruk.

satu info tambahan, kita tak boleh wish, ulangtahun perayaan kat org kafir. Haram hukum dia. sebab, ibarat kita meraikan pulak , org yg mensyirikkan Allah. contoh kalau mcm deepavali, kan dorang ada bnyk tuhan. so, xboleh wish. hepy deepavali.. ibarat mcm kita wish kat dorang "selamat mensyirikkan Allah..". so xboleh.

Bukti Allah adil

Allah tu Maha Adil. Dia xkan hukum hamba dia mcm tu je walhal tanpa bagitau apa yang betul, apa y salah,. dia xkan hukum dlm keadaan hamba dia tak tau. sbb tu nabi diutus utk bagi tau apa yang betul n apa y salah. dan kita y amik alih peranan nabi ni, kena buat semampu dan egala apa y kita ada. sbb kita mmg tak tau bila kita mati. Apa2pun, kita kena buat suruhan Allah.

Masa tgh2 tu, kak saufi tanya,
"Kenapa kita kena sayang mak kita?"

mula2 aku jawab,
''sebab Dia dah susah2 utk kita. .."

kak saufi kata, xboleh jwb mcm tu. pastu cpt2 ak bg jwpn lain.

sbb Allah suruh.

then, akak tu terangkan la, let say ada org tu, smpai tak nak mengaku mak dia sbb mak dia, masa dia kecik, main bagi kat org, bila dh besar, anak tu tak nak mengaku tu mak dia. make sense tak bila balik pada pernyataan tadi. kena sayang mak ayah sbb dorang dah susah payah utk kita. ada je org yng mak ayah dia, yg anak tu rs, tak bersusah payah pun utk dia, so nak jawab, kena jawab, sbb Allah suruh.

benda ni nmpk common n simple tapi kita akan lupa kalau tak diberitau dan diperingatkan. Kenapa kita ingat mak kita, sbb Allah suruh. Buat baik dgn parents, sbb Allah suruh buat. apa2 sebab Allah kata, n Allah yg suruh. Kenapa tak boleh minum arak, sebab Allah tak bagi. Kenapa pencurik kena potong tangan? sbb Allah perintakah begitu. Sebab Allah tu sembahan kita. Itu pentingnya org utk menghayati makna sebenar syahadah tu. Semua bersandar pada kalimah syahadah yg kita dah buat. Dah jadi muslim, nk tak nak kena jugak buat. dah xboleh lari dah kalau tidak Allah akan hukum kita 2 kali ganda lebih lagi dari org lain. Sebab? dah r xbuat keje - amar makruf nahi mungkar. pastu, xajak, xbgtau org ttg kebenaran.

peluang tu banyak nak sampaikan pasal islam, melalui blog, YM, majalah2, risalah2, tapi berapa ramai org yang kita jumpa dalam sehari, kita cerita pasal islam? kena fikir, mcamana kita nak sampaikan syahadah kita ni kat org lain? kita mmg perlu jelaskan. tp sampaikan islam kpd seluruh manusia tu tak ckup dgn ckp je.

Jadi kita kena usaha sungguh2 dlm buat keje. kena usaha lebih lagi dan lagi. selamatkan org. dan bila usaha, kena usaha sama2, xboleh sorang2. biar berjemaah. sebab bila seorang, mudah patah dan rapuh. iman kita ni bukannya menaik je. selalu ada naik turun. itu pentingnya jemaah. supaya saling ingat-mengingat.

sejauh mana kita dah laksanakan SyahadatulHaq kita dgn gunakan potensi y ada? patut, apa saja peluang y kta ada, grab n gunakan. Sampaikan pasal islam. tapi cara paling berkesan tu, is secara langsung. dengan kata2 yang jelas. setakat blogging, YM, friendster, itu semua belum cukup. Tapi mungkin salah satu langkah usaha. tapi itu belum bermakna tanggungjawab dah terlepas. Rasulullah tu, sume pintu rumah Baginda ketuk. Mus'ab pun. pastu, Hasan AlBanna, sampaikan tapak kaki dia mmg ada di seluruh tanah Mesir. takde tanah yg dia belum pijak.


akhir kalam, ada satu analogi yang digunakan.
- Analogi rumah terbakar.

dalam satu rumah yang terbakar tu, kita ibaratkan rumah tu islam. dan sedang terbakar. apa cara nak selamatkan islam? jadi, solution dia,
1- kita kena padamkan api,
2-bina rumah tu balik.

meaning, 1, kita buat keje, apa2 utamakan orang islam tu sendiri. selamatkan rumah dulu. selamatkan org islam. 2, bina rumah = bina daulah islam > put it as a MISSION.

bila dah ada daulah, baru org lebih tertarik, bila kita dah jadi world order. itu pentingnya nak bentuk islam tu dalam diri orang islam yang lain. supaya mereka ni semua betul2 beriman dan amalkan islam.

Wallahu'alam. sekian saja coretan yang dapat dinukilkan.
dan inilah kesedaran yang ada buat masa ni. Moga, inspirasi masih membara di sanubari ini, tanpa kenal erti rehat.

Bak kata kak shida, takde istilah rehat bagi org mukmin. kita tak perlu nak setkan masa yg , time ni masa utk rehat, sbb mmg Allah akan bagi masa rehat kat kita. n sebenarnya, rehat tu kita boleh dapat dari solat, zikir2, itulah kerehatan minda yang sebenar.dan kerehatan yg benar tu hanya ada bila kita dah mati. so, to live, there is no things such as RELAX!

8:10 malam. Casa Subang.
*Satu hari, diperuntukkan hanya utk tulis pasal syahadatul haq. after this, i will look back at my 'work' assignment n all those stuff. hope Allah give me strength. somehow, i dont really eat. dari bangun tido, pagi2 ngadap laptop, edit balik artikel n tambah ape2 y belum masukkn. post kat iluv. publish bila dh tghari. smp zohor. bermula pukul 2 petang, baru 'muntahkan' balik segala coretan yg dicatat dlm buku nota smlm. all this is the point yg sempat dicatat n what are still in my mind. i know, after tis, i will forget bit by bit. n this post is the bukti for me, to hear this thing. at least. somehow, if not remind other people, it will remind me more.

somehow, sometimes, i m just 'crazy'. i m sure some people will think it is crazy, to sit in front ur laptop for the whole day, n just bloggin. well, i think, i know what am i blogging. n i know, it will worth if other people realize it but it is doesnt matter at all. i dont care anything else after i've decide on something.it is not hasil that i seek out but the effort that i've put on it. yeah an effort. tak makan pun tak pe. it is not a big deal for me. cuma tangguhkan keje y tertunggak tu, make me think twice which one is more prior and i've decide and choose to post this stuff. i hope this i the right thing i do. membenarkan dan menyampaikan yg haq.

* selamatan akidah org islam. ? can i be a saviour? can a doctor tell me how to save a heart? A muslim heart...

1 ulasan: