Selasa, Januari 12

I want to be PRODUCTIVE like her


Hari ni hari Selasa.
12.01.2010.- minggu ke-2, Semester ke-2

terasa macam nak tulis ala2 journal plak.

Cepat betul masa berlalu. MasyaAllah! Apa aku dah buat untuk baiki diri selama ni? Have I improve anything? I wish I did. even so I feel I don't really progress much and become productive person. ok2..start from now on, I always make my mind, I MUST CHANGE MYSELF. I must become better in any way, and anything I did.

Fokus! Attention! Post ni, sekadar suatu luahan secara rambang terhadap pemerhatian, pemikiran aku buat masa ni.

Apa aku buat harini?
apa aku dapat belajar +inspirasi hidup harini?

1. Apa aku dah buat hari ni?

* datang kelas psychology,
* ikut meeting blood drive,
* pergi lecture time management,
* datang jugak kelas econs walau tinggal 35 minit je lagi nak habis. (memang prinsip aku yg susah nak bagi diri ponteng kelas. no matter what the reason n how late am i. pernah je pegi kelas tutorial, yang tinggal lagi 15 minit je nak habis. at one point, memang tabiat buruk la. tak tepati masa. but try to look at the bright side at least, semangat cintakan kelas/ majlis ilmu. )

cuba untuk positif, hari ni adalah benda yang lebih baik dari semalam. Tak tido dalam kelas kecuali 25 minit yang terakhir tu terlelap kejap. Nasib ada member kat sebelah gerakkan. Ada baiknya ada kawan yang memang kenal kita. Thanx julia for touch me. If not maybe I will be sleeping beauty lol.

ada la sikit improvement dari semalam. ya Allah..
tahap mengantuk yang tak tahan kot. kelas politik, tido. tutorial history, cover2 tido sambil menulis.(kidding myself not being attentive. my bad). lecture history, setengah jam pertama, terlelap lagi. huhu. segan jugak seh. dah la duduk baris depan pulak. aduhai. jatuh saham. tapi apakan daya.

tapi, tak boleh biarkan,kan? imej as a muslim jugak kan. tak produktif gitu. oh. takbleh2. tak boleh biar melarat.selalu jugak fikir2, kenapa mudah terlelap dalam kelas ni?

antara faktor penyumbang mengantuk bila dengar talk,

- not feel connected
- tak faham sangat apa cikgu cakap. sama ada apa dia cakap tak paham atau paham apa dia cakap, tapi tak dapat tangkap apa yang dia tengah cakap. alih2, rasa cikgu tu syok sendiri, dan aku pun syok dengan 'dunia' aku.
- tak prepare.

totally all is my own faults basically. know the stuff. things that should be done, but somehow it much easier think, said than done. apa2 pun kena jugak usahakan as that the only way to survive and excel.

habis kelas, pegi bahen. bayar hutang. makan sushi. beli choc cookie n apple danish n choc sneeker believe. inspired plak nak makan benda2 yg nampak mcm inspired nih.

then solat zohor. lepas solat zohor, hati terasa nak pergi uoft bookstore. memang dah lama simpan hasrat nak beli something for family. n membeli belah la aku. lama jugak memilih. buah tangan buat keluarga. usai je pilih memilih, mikir memikir, bayar membayar, elok pulak timing dia, terdengar orang iqamat utk solat asar. joinla jemaah. usai solat asar, ke multifaith centre pulak untuk interfaith meeting interfaith untuk kendalikan program menderma darah hujung bulan ni.

kali pertama aku ikut meeting MSA (Muslim Student Association). lagi pulak interfaith. sebelum ni ada jugak macam interfaith discussion but that more to religion. kali ni berbeza dari segi penglibatan berbeza jenis orang. aku kebanyakannya diam je dalam mesyuarat tu. tak banyak buah fikiran atau pendapat yang mampu nak lontarkan. ikut je flow. tapi aku cukup kagum la dengan ahli2 mesyuarat. dengan izin Allah, aku rasa inspirasi bila tengok sorang non muslim ni. tengok dia ni, periangnya. suka tengok dia senyum. dari gaya dia, memang nampak she looks smart lady. dari gaya dia cakap, cara dia susun apa dia nak cakap. tengok jugak muslim yang ikut mesyuarat tu sekali, kagum jugak.

I feel inspired when I look at them and try to compare myself with them. Oh man..I feel I left much behind. and I just thinking, in real world, job market, they are type of person that people always wanted. Know how to conduct meeting, organizing thoughts and ideas, and so on, those are skills which you cant get it in the textbook! Seriously I feel, quite bad for those that only go to university, go to class, without trying to participate themselves in extra curricular activities. I'm looking at myself for that. How I have waste the golden opportunity to enrich myself with something precious and valuable for the future.

ruginya kalau masa yang ada ni, tak guna betul2. ruginya kalau masa yang ada terleka dengan hiburan yang tak bagi manfaat. rugi..tapi kadang2 terjebak dengan kerugian jugak. hati kadang2 rasa sayang sangat. contoh terdekat depan mata.

When I look herself, I wish I can be like her. I want to be dynamic as her. A productive person, indeed. Yes. I must be what a real muslim should be. Sahabat-sahabat nabi dulu, even Nabi sendiri pun seorang yang sangat-sangat aktif, bukan? Kalau mengaku kita ikut ajaran Nabi, kenapa tak contohi sifat-sifat Nabi. Sayang sekali mengaku islam, mengaku Allah sebagai Tuhan, tapi hakikat diri masih belum benar mengertikan, menterjemahkan segala pengakuan dalam hidup.

Harap ini bukan cakap2 je. Satu inspirasi buat diri sendiri.

Aku terfikir jugak, apa yang aku dapat selama aku di negara orang ni? Apa yang aku dapat belajar selain 'belajar' secara formalnya? Sangatlah ruginya kalau peluang yang diberi tak dimanfaatkan sepenuhnya.

Kadang-kadang sedih jugak bila melihat fenomena 'poya-poya'. Tapi tengok balik dalam diri sendiri, banyak jugak benda yang masih senget lagi. Jadi, tak boleh asyik tengok orang lain. Kena selalu tengok diri sendiri. Kenapa? sebab orang lain pun adalah cerminan diri kita sendiri. Nampak orang lain macam senget, sebenarnya kita sendiri dah tersenget lebih dari orang lain. Satu peringatan jugak buat diri.

Aku kagum tengok orang-orang yang aktif berorganisasi ni. Kagum, macamana diorang semua ni urus masa? Aku memang kadang-kadang macam geram jugak kat diri sendiri sebab selalu jugak fail bab time management. Aku tengok masa mesyurat yang sebelah aku tu, muslim brother 2nd year student. Dalam hati.. wah dia ni baru 2nd year. tapi dah terlibat dengan macam2 program. agaknya kalau aku dah tahun kedua nanti(kalau rezeki panjang, insyaAllah), bleh jadi macam dia tak? Kadang2 ada masa, aku rasa aku belum cukup matang. Bila tengok orang lain yang dah lalui, n buat macam2. Aku rasa aku ni mentah bila tengok orang hebat2. ada masa, aku rasa, aku perlukan 'booster' untuk aku rasa tanggungjawab dengan hidup. Entah kenapa hidup aku kadang2 macam tak de rasa komited yang tinggi. Apakah sebab faktor persekitaran? Faktor teman sepergaulan?

senang cakap, tak payah point orang atau benda lain, point diri sendiri. Tak cukup sifat-sifat jati diri. Kadang-kadang ada terfikir, apakah aku perlukan 'booster' itu, baru dapat rasa tanggungjawab? Apakah hidup aku dapat jadi lagi baik dari segi pengurusan diri dan hidup,kematangan, etc..? tapi sebenarnya, apa2pun diri sendiri jugak. kalau ada booster macamana sekali pun, kalau sendiri tak kuat, tak jugak ter'boost'.

Berbalik pada kekaguman aku, bila jumpa orang orang yang hebat ni meman gsecara tak langsung, menghebatkan diri jugak untuk cuba jadi hebat macam mereka. Moga inspirasi ni tak mati di sini sahaja.

2. APa yang aku dapat belajar +inspirasi hidup harini?

Belajar teknik mengurus masa dengan bijak.
belajar cara orang kendalikan mesyuarat.
Belajar, yang sebenarnya akademik tu bukan segala-galanya.
Perlukan penglibatan dengan komuniti untuk dapatkan kemahiran yang takde dalam buku teks!

Hari ni aku ada terbaca pasal sorang art sci student, yang dapat biasiswa belajar ke Oxford. dapat inspirasi jugak bila terbaca kisah2 orang hebat ni. Nama org tu, Erin. Student 4th year International Relation and Political Science. Dia memang hebat. Hebat dalam debat, pastu wakil untuk Karate. Dia kata, karate ajar dia untuk fokus n seimbangkan antara belajar dengan aktiviti luar.

4 tahun. aku terfikir. kejap je sebenarnya. dapat ke aku hebatkan diri?
Hebat dalam erti kata, pengurusan diri. Siapa yang hebat dapat urus diri, aku percaya urusan hidup dia pun akan punya kesan.

saatnya aku terfikir jugak masa di hujung waktu usai solat isyak, 3 persoalan utama as a muslim.

1- dari mana kita datang
2- kemana kita akan pergi
3. untuk apa kita hidup?

saatnya aku merenung, akhirnya akhirat itu jua yang lebih baik dari kehidupan di dunia.

Dunia ni tempat sementara. Tiada yang kekal. Nafas yang ada, tiba masa akan ada penghujungnya. dapatkah diri menuju syurga yang diimpi? kadang2 rasa kerdil je.

bila terfikir tujuan hidup yang utama.
-untuk ibadah
-sebagai khalifah

tertimbul hasrat nak didik mujahid jadi khalifah. tugas itu pasti berat. kena didik diri dulu. nak anak sehebat Sultan Muhammad Al-Fateh, umminya mesti jauh lagi hebat.

wah. terjauhla pulak fikir.

Lately, I don't know why I always terserempak dengan blog-blog married student. + not only married but with kid. Seriously, I always admired and saluted them. Its will never be easy. But I believe those are one them surely believe in Him more than others.

as BELIEF can make a change and difference.

Wallahu'alam. He knows the best,

Yet, now it's time to change.
I'm almost turning 20!
Seriously just can't believe it.

Live this life lovely, committed, and responsible.

O Allah,
please always purify my heart and intention in anything I do.
Please strengthen my heart to live like what I supposed to
Dont let me far away from You
Dont let me astray from the sign that come from You

Make myself always conscious of You
Make myself a better person as I always want to
which is live this life the best I can to present to You

O Allah The Almighty

Let my heart always sincere for You
Show me the way to be close to You

You are the only one that I worship to

3 ulasan:

Future Murabbi berkata...

semoga diberi kekuatan untuk mencontohi hamab-hamba Allah yang soleh

semoga kite sentiasa istiqamah dgn ape diniatkan

semut api berkata...

=)

suka gambar last!
hehehe

moga lebih baik dari sehari ke sehari syg!!

ps: tolong doakan kawan kamu yg sorang ni gak ok?

=)

musafir ilmu. berkata...

bittaufiq wannajah...
'ala barkatillah"
dan sedikit perkongsian...tambah lgi satu bende sblom tdor...
jangan luper bace ayat kursi...
:-)