Jumaat, Mei 16

What Do You Think About Myself?

( This post really want to know your comments)
Berikut disenaraikan kajian mengenai bulan dan sikap anda, yang telah
dijalankan oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah..


MEI
>* Keras hati & tegas.

* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
* Pemikiran yang tajam.
* Mudah marah apabila tidak dikawal.
* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
* Perasaan yang amat mendalam.
* Cantik dari segi mental & fizikal.
* Tidak perlu dimotivasikan.
* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
* Mudah dipujuk.
* Bersikap sistematik (otak kiri).
* Suka berangan.
* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
* Daya khayalan yang tinggi.
* Permikiran yang tajam.
* Pandai berdebat.
* Fizikal yang baik.
* Kelemahan sistem pernafasan.
* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
* Tidak berapa suka duduk di rumah.
* Tidak boleh duduk diam.
* Tidak punya ramai anak.
* Rajin dan bersemangat tinggi.
* Agak boros

Biar aku buat analisis. Sebab aku lagi pakar pasal diri aku berbanding orang lain kan! Hehe..


* Keras hati & tegas.
- hmm..keras hati tu ada la gak 15%. Keras hati, bukti dia masa aku nak amik subjek Bahasa Arab tuk SPM. Mak aku pernah nasihatkan tak payah amik sebab xde belajar kat sekolah. Xde kelas. Susah nak cari cikgu nak ajar. tapi aku keraskan hati. Aku tak peduli..! Aku senyap je tak pun aku cuba larikan diri kalau terdengar suara-suara 'sumbang'. hoho..itu r semangat aku masa tu yang berkobar-kobar. Entah baik entah tak. Macam baik tapi mungkin ade taj baik gak kot. Tapi aku rasa macam xpe. Xpela. Bukan buat dosa pun. Mak aku pun bukannye menghalang. Cuma macam nasihat. Untuk kebaikan aku gak. Tapi tak terima nasihat tak bermakna tak taat kan? Sebab tu bukan satu suruhan pun. Tak ikut pun xpe. kalo ikut hukum mungkin macam sunat kot. So, keras hati tu betul la ada. Aku mengaku la jugak. Tapi mungkin dalam 15% kot. Kawan aku kata keras hati tu orang yang tak boleh terima nasihat. Aku ni takde r sampai tak boleh terima nasihat langsung. Boleh je. Bergantung pada situasi. I am a reasonable person. Ecece...@_@
-Tegas tu boleh tahanla gak. Hmm tak reti pulak aku nak ngaku part2 camni..hoho..mungkin satu kebenaran..Mungkin kadang-kadang tak..Nanti kita tengok kawan-kawan aku cakap ape.

* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
-Hm.. ni aku boleh setuju 90% kebenaran fakta yang tak payah dipertikaikan lagi..Haha..! Sape kenal aku, mesti mengaku punyer. =P

* Pemikiran yang tajam.
-Tajam ke? Hmm..ntah r. part ni tak reti pulak aku nak nilai aku fikir dah cukup tajam ke x..Macam kawan aku ada cakap, fikiran aku tajam sebab ada masuk bahas, pidato, pantun..Hmm Kena tanya orang lain. See what they say

* Mudah marah apabila tidak dikawal.
-Erm, aku rasa ini 50% betul. Sebab pernah sekali tu aku marah giler masa kat sekolah. Sebab kena tahan sebab nama terjebak dalam kes serong kelas. Padahal tak pun! Ntah macamana nama aku boleh termasuk. Ye la mungkin masa P&P tu kadang-kadang takde dalam kelas, berlatih bahas, syarahan, pantun, or ada mesyuarat kejap. Tapi biasa kalau ko-ko ni aku jarang nak guna waktu kelas. Mungkin ada sekali dua nama aku tertulis kat rekod masa P&P. Tapi memang aku bengang giler camne r bleh termasuk dalam kumpulan budak serong kelas. Sampai nama naik kat perhimpunan. Bengang tak bengang, malu pun ada. Haih..Dalam kelas aku tu adela dalam 3-4 orang terkena. Rasa macam nak nangis pun ada. Tapi aku tahan. Sabar! Tapi memang merah padam muka aku. Dah ar pagi tu kelas fizik. Dah habis cikgu HEM bebel2..bla2 yang aku rasa xde kaitan ngan aku, aku pun bangun cakap apa yang patut. Then., cikgu pun bagilah aku angkat kaki dari situ. Sebab cikgu pun memang tau aku macamana kat sekolah. Pastu masuk je kelas fizik, aku campak beg ngan buku kuat-kuat. Marah yang teramat. Sume pandang terkejut. Sekali ngan cikgu-cikgu sekali. Aku kalau dah marah sangat boleh sampai nangis. Tapi masa tu, nasib baik tertahan. Memang pengalaman ar..Huhu..haizz..berbekas sampai sekarang..Tapi dalam ertikata lain aku jenis jarang nak marah. Susah nak marah. Tapi once aku dah rasa marah, memang betul la .Kadang-kadang susah nak kawal. Aku jadi tak normal sket masa tu. Hoho..apekah selama ini aku seorang yang sangat normal??? Hua3..

* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
-No comment...I need your comment then..

* Perasaan yang amat mendalam.
-Oh. Ini aku akui 70%. Aku punya perasaan yang mendalam terhadap sesuatu. Suka menjiwai sesuatu. Suka nak hayati. Seorang yang suka feeling for something. Buat something dengan penuh feel. Penuh perasaan gitu..Hahakss..Dak2 junior aku kenal la ak kot. Kalo tuk bahas or syarahan aku suke gune feel n emotion. Pantun pun camtu.

* Cantik dari segi mental & fizikal.
-Hmm..hehe..part ni no comment...

* Tidak perlu dimotivasikan.
-Tak berapa betul. Bukan selama-lamanya. Aku perlu dimotivasikan untuk masa-masa tertentu yang aku down. Sebab aku manusia biasa. Iman pun boleh turun naik apatah lagi la motivasi diri. Tapi aku akui kadang-kadang aku seorang yang sangat bermotivasi. Kadang-kadang aku tak perlukan motivasi orang lain, dengan sendiri aku dah termotivasi..Alhamdulillah. Indah sunnguh kurniaan Allah. ^_^

* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
-Oh. Tetap pendirian tu aku setuju almost 90%.
Mudah dipengaruhi tu pun aku agak akui 50%. Macam aku nak amik subjek lebih untuk SPM. Aku seorang yang tetap pendirian. Apa aku nak buat, aku akan buat. Tapi bila orang lain ada mula cakap-cakap aku dah mula terpengaruh. Macam amik subjek lebih ni la. Cikgu Jalini cakap-cakap..macam bagi nasihat. Aku pun dah jadi macam tak keruan kejap. Tapi alhamdulillah aku teruskan niat aku. Kalau aku tak teruskan pun, aku rasa aku lagi teruk je rasa. Sebab pilihan ni aku yang buat. Jadi, kalau aku ubah pilihan aku masa tu, aku takut aku akan menyesal. Alhamdulillah, aku tetap dengan pendirian. Takpe, this is how we learn. Lagi satu pasal subjek PSI. Aku dah memang da nak amik dah. Masa tu dah nak daftar SPM lagi 3 minggu kot. Awal lagi. Tapi aku dah jumpa sorang kakak kisas ni dia nasihat kat aku tak payah amik sebab subjek aku dah banyak. Dia kata takut tak boleh bawak. Sebab PSI lebih mendalam .Lagi pulak takde cikgu nak ajar aku. Huhu..Aku dah nak amik dah kiranye..Sebab rasa macam sayang pulak r kalo tak amik. (agak tamak ilmu sket..) tapi bila dia kata camtu, aku dah macam 'terpengaruh' n mula memikirkan. Then, aku pun tak amikla. Lagi-lagi lepas tu terus bz dengan macam-macam pertandingan yang berjalan berturutan berderet-deret. Contoh macam harini bahas, esok hafazan mtq, selang sehari bahas balik then lusa dia pidato. Memang tak ke jadi 'gila' jap. Tapi alhamdulillah i can cope it. Oh pasal bendalah ni, tetiba baru-baru ni terungkit pasal aku tak dapat masuk UIA. Abang aku tanya, napa tak amik PSI? Dia dengan nada agak marahlah. AKu tak amik. Aku senyap je. Dalam hati, rasa malas nak dengar. Benda dah lepas. Dah jadi sejarah dah! Huhu..itu r penangan aku yang mudah dipengaruhi orang lain.Tapi memang patut kot dier marah. Dia marah sebab nape tak tanye dier dulu. Patut amik ke x. Huhu..mungkin aku dah salah amik orang jadi rujukan. Al-pengajaran..Baru terasa..penangan xamik PSI..payah tuk aku nak mintak law. kalo uia aku tengok kena ada psi kalo nak amik skx civil ngan syari'e. huhu..xpe r..try je r minx nt..aku pasrah n berserah.

* Mudah dipujuk.
-Hmm ye ke? No comment. Aku rasa macam tak! tapi kadang-kadang senang cair. Tengok r. AKu pun jarang merajuk daa..Nak merajuk ngan sape lagipun..hohoho..

* Bersikap sistematik (otak kiri).
-Hmm..mungkin ade betolnye dalam 75%. ^_^

* Suka berangan.
-Suka berangan? Aku suka berangan kadang-kadang tapi berangan tak berapa kuat. Macam semalam r. Rasa terpikat dengan b,arab jejaka misteri tu..terus rasa berangan nak laki arab. Haha..Berangan jekk..Will it be reality? It still angan-angan i think..whatsoever tp bukan org kata ke..what is beranganable(dreamable) is achievable...hohoho..=p

My Analysis Somemore, to be continue..

9 ulasan:

DR Q berkata...

dia ni kuat berangan...hahahha

Nur Ain berkata...

haizz..
mcm kenal jek sape dr.q.. =p

..eleh dier pun same!!! =P Kate org jekk...
eh.. i xpernah tau u punye bufday ek..ha lahir bila? let me see ur true color.. ^_ =p

Tanpa Nama berkata...

sgt r pnjg!
ko nk suruh aku ulas semua?
nnt r aku draft dulu!
then br post..
ko ptt berterima kasih kat aku nnT!
=p

-aliah fatin-

Nur Ain berkata...

hahakss...
mesti r!!

mesti satu2!!..
huhu..aku pun blum abes wat analisis!! hoho..
ko xpe..wat slow2..tak ya terburu2..hehe..
make sure, ko nye komen tu sincere k!!!

kutuk bleh, ampu bleh bla..haha..
(sape r ak ni ko nk ampu pun..kah2..da jd mcm zuhair sket..~perasan~)

hmm...xde r.saje nk bg ko can, kutuk ak habis2an r. hehe...saje nk tgk skil ko mngutuk..

kah3...
kalo bleh, ktuk tu biar bersastera sket..
ak ni org sastera..haha..

eh xbleh3..
ko kan budak chem..
hm..kutuk bersaintifik la ye! =D

Tanpa Nama berkata...

MEI
* Keras hati & tegas.
-->haha! yg nih aku setuju.. ko mmg tegas dlm hal agama2 nih! bgs2 keras hati mcm ko ckp tyme spm dulu..

* Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
--> haha! mls nk cmmnt coz pe yg ko dh ckp tuh yg aku nk ckp =p

* Pemikiran yang tajam.
-->sng ckp ade je mnde yg ko nk bls kalo org ckp! tp dlm certain2 bab ko mmg lg pndai =p

* Mudah marah apabila tidak dikawal.
--> haha! yg nih aku xtau.. coz setakat nih xpernh aku nmpk ko mrh yg amat sgt =)

* Pandai menarik hati & perhatian orang lain .
--> hehe.. agk betol gak r.. ko trk perhatian S-P-A-R-K haha! joking =p
haha! kalo ko marah, mknenye btol r ayt yg 'Mudah marah apabila tidak dikawal' hoho~

p/s: saje nk menguji thp kemarahan ko =p

* Perasaan yang amat mendalam.
--> ehem2.. apekh mksd perasaan yg amat mndlm itu?
hahahahha! terhdp org?

* Cantik dari segi mental & fizikal.
--> =) no comment! tp ikhlas ckp yerp!

* Tidak perlu dimotivasikan.
--> die nih dh terlebih motivasi! die motivasi org lg ade r.. =p kat bilik die penuh ngan tampalan kata2 semangat!

* Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
--> haha! ayt keling tol.. kalo ade pndirian xmudah dipengaruhi olh org lain r..

* Mudah dipujuk.
--> agak r kot! tp nnt ko jgn mudah cair sdh =p

* Bersikap sistematik (otak kiri).
--> otak kiri mende ek? aku xingat! tp ko mmg sistematik.. ske ade jadual.. sgt byk jadual! tkt tgk =p

* Suka berangan.
--> hahaha! yg nih btol.. tp iz xleh klh r dlm angan2 =p no offence! tp angan2 sgt pntg dlm mengecapi kejayaan!
aku pun ske berangan.. hehe!

* Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
--> yes! definitely setuju =p xtau r kalo ngan org lain.. sbb instint seorg shbt lain sket ngan instint kwn biase..

* Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
--> haha! ek? aku xtau r yg nih..

* Daya khayalan yang tinggi.
--> adekah mksdnye same ngan angan2?

* Permikiran yang tajam.
--> samekn ngan td?

* Pandai berdebat.
--> yerp! haha.. btol2! sbb tuh pemikiran tajam =p

* Fizikal yang baik.
--> hoho! body cun =p

p/s: skali lg nk menguji thp kemarahan ko bg membuktikn ayt yg td! ujikaji perlu dilakukan plg krg 3 kali! haha!

* Kelemahan sistem pernafasan.
--> ko ade asma or resdung ke? aku rase yg nih slh kot..

* Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
--> hahaha! sastera tuh kalo kate bahas, pidato, pantun ye r kot! seni? emm ko xde seni r.. hahaha! muzik btol..
melancong? haha! trip nk naik bus pusing 1 kl pun xjd lg =p

* Tidak berapa suka duduk di rumah.
--> no cmmnet tp aku rase mcm 50-50 jer.. ko lg ske dok umah.. sape xske umah sndr?

* Tidak boleh duduk diam.
--> haha! 70-30! ade je nk wat.. blajar msk r, jual ais krim r.. haha!

* Tidak punya ramai anak.
--> kah3! ko kawin dulu ngan pak arab, pastu nnt br aku comment blk k! =)


* Rajin dan bersemangat tinggi.
--> 95% setuju

* Agak boros
--> haha! agak r.. mmg pun kdg2.. ntah mende2 ko beli..

-aliah fatin-

Tanpa Nama berkata...

fuh! akhirnye berjaya gak aku siapkn! haha! tuh br puji kutuk xlg tuh..
hahaha! aku baik doe.. xmain r kutuk2 nih.. ni pun aku br bace komen ko suruh kutuk secara SAINTIFIK! haha..
doe ko up kn name zuhair.. haha! ske r die nnt..

-aliah fatin-

Ahmad Saifuddin Amran berkata...

Ni ulasan first impression kepada adik everjihad kita. hehe

Keras hati & tegas
Tapi kenapa entry lepas macam emo semacam je.

Pandai menarik hati & perhatian orang lain
Ya. Cara awak menarik hati dan perhatian orang lain ialah dengan bercerita dengan penuh emosi dalam blog ini. Awek2 Mei yang lain pun saya tengok kebanyakan begitu dalam blog.

Cantik dari segi mental & fizikal
Berdasarkan bancian rawak saya memang betul jugakla awek-awek (akhowat) bulan Mei ni cun-cun jugak. Tak tau la adik everjihad ni camne orangnya. Anyway saya lebih minat awek Januari.

Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
Satu lagi coincidence. Awek2 Mei ni suka bahas eh? Suka banyak cakap. Patutnya bukan tetap pendirian. Tapi degil. Hehe just kidding.

Ini ialah first impression ya. Jangan jadikan sebagai dalil pulak.

Nur Ain berkata...

to ahmad saifudin

terima kasih bagi komen. sy tgk rajin ek, melawat ke blog2 org. (bkn blog sy je)hihi..good then.


hmm..post mana y emo tu?
sbnrnye, ape y sy tulis sume dtg dari hati. so it must be emotional. sometimes if not emotional. that is how i feel n what i think(sori terbabas lak speaking.)

menarik perhatian?
i really have no idea bout this. baru je jap tadi, ada kakak foreigner from maldive kata sy ni cute. hmm..maybe betol kot bleh menarik perhatian org. if that so, i shud be more cautious. sy tak berminat nak tarik perhatian orang pun. sometimes, yeah. i hope with my energetic or activeness, i want to be outstanding from other pple. i just want to be good n better. tp niat nk tarik perhatian org ke arah sy, definitely no. tp tipulah kata 100% tak suka kan perhatian. saya manusia biasa gak. still human so manusia mana y dlm hati tak nak perhatian. xde manusia yg macamtu. buktinya, smmgnya, ada manusia yg nak cari perhatian Allah. hehe..jd sy harap, sy bleh dapat tarik perhatian Allah yang MAha Agung rather than perhatian manusia yang lemah, jahil lagi hina. ^_^

cantik dr segi fizikal n mental?

hmm..ngakula jugak sebenarnye walaupun malas nak ngaku..haha..

well, scr peribadi i think it yes.^_^..

by the way, i hold this principle.

~beauty is depends on the eye of beholder~

so up to u then to decide. for me, i still believe myself is beautiful.

haha..sometimes, i'm feel embarassed to admit it. I'm a beautiful flower! we should believe that..yeah...haha...

the belief in myself.

hmm..one of the quote i usually heard b4 was" you are what you think you are"
hehe..if i think i m beautiful n smart, then yes i am. ^_^

its just the same like the quote " what you dreaeable is achievable"

hmm..talk about dream...yuuhhu..~_~

lg satu, pasal debate.
hua3...i dont know whether i should believe this. the moment, i believe this, haha..i dont know.

it's right. i'm used to debate b4. but bahas in BM. n just few days, i've been in UPM, to be the ADJDICATOR = JUDGE. I'M judging Univ studet! can u believe that? how can i be a judge? thats my question that always keep in my mind. but somehow, it really coincidence.
nevermind, there will be post for that. i'll post wht i've been go through..

(sorry to use english. my mind dah terset n terpegaruh ngn english environment for few days. speaking for 3 days almost in 90%. hny 10 % dlm 3 hari ckp melayu. so, it's kind bit of time to counsume to talk in melayu back.need some time to change the 'line' in my head)

Tanpa Nama berkata...

MMG LA CANTIK..ADA MATA,ADA HIDUNG,TELINGA SUME SEMPRNA,MMG LA CANTIK...KALO XDE,2 YG X CANTIK...ADIK NI ADA HATI KAN?ISLAM KAN?SO,KIRA DH CANTIK DR SEGI KEDUA-DUANYA..SO,APE LAGI,NGAKU JE LA ADIK NI CANTIK IN BOTH ASPECT