Ahad, Mei 11

How my future will be?


Salam 'alaykum..

Aku baru tersedar satu benda. Selama 5 bulan aku mebekukan otak. Haizz..Kalau aku kerajaan aku tak akan biar sampai 5 bulan nak tunggu masuk U. what a wasting time. tapi tak boleh bangaukan orang lain. bangaukan diri sendiri la. sape suh xplan hidup? sape suh xwat something benefit? sendiri la salah! huhu..

OK ! back to main topic.
Kebelakangan ni, aku berborak dengan beberapa member maya dan telah membuatkan aku terfikir beberapa perkara dan persepsi hidup. Ah..dangkal benar fikiran aku selama ni!

10 tahun akan datang? Aku nak jadi apa?


Mengimbau kenangan silam
Ok, ..kalo dulu masa tunggu result PMR (2-3 malam sebelum result PMR kua)aku tanya mama nak amik apa n aku senaraikan suma subjek yang ada dalam SPM.(mungkin macam azali sikit..yang terfikir nak amik subjek lebih).
Fine. Mama tulis macam ni.

You'll be accountant/ lawyer one day. InsyaAllah.


Abah pulak tulis,

Study based on your ability.


Dari form 3 lagi ak dah terangsang dari angin2 Amalina 17A tu. Haizz..mmg tak normal sket masa tu. bak kata aizuddin kawan kakak aku. walaupun sengal tp kadang2 word dia bleh pakai gak.
Dia tanya aku,
Ko normal x?

Aku jawab,
Normal r. Ko je tak normal!

Dia balas,
Ala buat apa nak jadi normal.
Sekarang zaman orang memang ramai tak normal. Buat sesuatu yang lebih dari normal. Tak seronok ah jadi normal. Kadang2 kita kena jadi abnormal kalau nak sukses.

Hmm..Aku terfikir sejenak, ada benar kata2 dia sebab aku terimbas apa yang aku dah buat 2 tahun lepas masa tingkatan 4. Aku menjadi student yang agak tak normal sebab ambik subjek yang takde cikgu nak ajar kat sekolah. Ya. Itulah subjek Bahasa Arab. Cabaran yang sungguh hebat sampai mama menasihatkan aku tak payah amik Bahasa Arab. Tapi aku keras hati sikit masa tu. Aku tetap nak amik sebab aku percaya pasti ada jalan. Walau jalan dia pada permulaan agak mengecewakan. Kesukaran untuk mencari guru. Kesukaran untuk pergi berguru.tapi sebabkan aku minat dan ilitizam aku tetap teruskan.. Bahasa Arab oh Bahasa Arab. Aku amat cintakan Bahasa Arab tika itu!Aku tak terbayang nak melepaskan Bahasa Arab. Aku kadang2 pernah bersedih dan cemburu yang amat, budak2 sekolah agama senang betul nak belajar Bahasa Arab. Aku? Payahnya hanya Allah yang tahu. tapi Allah itu Maha Penyayang. Dia menetapkan hati aku untuk teruskan usaha dan tidak jemu berusaha. Walau pun calon tunggal, aku redah!

4 Disember 2007. Lebey kurang pukul 9 pagi. Jawab Kertas 1 Bahasa Arab SPM .(mintak tolong cikgu pengawas amikkan gambar.hoho..^^)~pic exclusive ni~




Haizz..dah meleret. ok.cukup setakat ni sejarah silam. Pokoknya masa kat sekolah, aku pegang apa mama kata. Aku akan jadi lawyer satu hari. Aku setkan kat kepala aku. Ok. I'll be a lawyer one day.Aku rasa mama kata macam tu pun sebab tengok aku mungkin masuk pidato n bahas sume tu. Accounts plak, maybe instinct mama tengok aku cenderung to art than science. Aiseh. Tepat pulak instinct mama tu. Ditakdirkan hari PMR aku dapat 8A 1 B. B aku sains! Aku mmg takde perasaan. Gembira tak, sedih pun tak. Sebab aku mmg target nak dpt 9A je. Walaupun sangat tinggi tuk dicapai kalau nak diikutkan keputusan percubaan setakan 3 A je. berangan nak result triple. Tapi itulah aku. tak taula itu kelemahan or kelebihan aku. Hatta SPM pun, haizz..xpayah ckp la. Addmath aku xpernah dpt B. Jangan kata A! B pun jangan mimpi. Paling terer pencapaian aku dpt 5C. itu ar paling hebat seumur hidup rasanya..haha..tapi aku keep respond positif to the surrounding. Walau C yang biasa menjadi teman, tapi itu bukan pematah semangat. Aku tetap becita2 nak dapat A bekerja ke arah tu. Alhamdulillah berbekalkan semangat dan iltizam, dapatla paling kurang tak A pun aku dpt 3B tuk SPM. Syukur.

Mindset

k_ro5301 : dpt x dq?
Nur Ain : dah dapat la offer
k_ro5301:bis 2?
k_ro5301: xnk pegi?
Nur Ain : bkn xnk
k_ro5301 : bis 2?
Nur Ain: ntah.xpegi.tak taula.
k_ro5301 : x wat istikarah ke?
Nur Ain : dh buat.hari2 buat. sy pun keliru. tak tau rs ape.
k_ro5301:kalu pegi dq nati leh amik law kat uia law uia. ok jgk
Nur Ain : hmm.tau...
k_ro5301: parents n sibling x bg pndpat ke?
Nur Ain : ntahla.dorang senyap je xde kate ape.
k_ro5301 : awk pn x tye dorg ke?
Nur Ain: hmm. xplk.biasa sy tny parents je.
Nur Ain: mak sy diam je.pastu dh dekat2 dateline
Nur Ain: sy tny nk terima ke x?
Nur Ain: dia kate tolak je la
k_ro5301: nape dia ckp tolak?
Nur Ain : hmm sy xtanye la pulak.
k_ro5301: hurm
Nur Ain : ntahla.sy pun xrase mcm nk pegi dq.
Nur Ain : cuma skrg ni sy rs syg la
Nur Ain : tolak peluang mcm tu je..
k_ro5301:dlu pn rmai je kwn2 sy yg x dpt. yg dpt plak x pegi
k_ro5301: ksian yg nk pegi 2.huhu..
Nur Ain: yup.tu r psl.ms interview rs hati mcm berbelah bhg.
k_ro5301:laa.. nape awk terbelah bahagi?
Nur Ain : hampir rata2 kat situ sume nak sangat2 masuk
Nur Ain :sy je mcm terbelah bahagi
Nur Ain : ntahla.ade antr dorang sgt nervous
Nur Ain : smp terganggu hafalan.ade gak yg kesian
Nur Ain : xdpt biskan hafalan. kwn sy n ade sy dgr sorg kakak ni..
Nur Ain : sy yg dtg ni je xde perasaan so belasah hafal je la
Nur Ain : Alhamdulillah.dpt la hbiskn gak hafal st page
k_ro5301: o0o.krenye awk sje2 nk pegi intebiu 2 je la?? bkn nk msuk dq pn?
Nur Ain : hmm.. xgak
Nur Ain : mula2 mak sy yg suruh isi brang dq. sy isi je la
Nur Ain : somehow sbnrnye ade hati gak nk masuk
Nur Ain : tp mcm 50-50..du lu mmg rs hati nk masuk impian saya nak hafal quran.
k_ro5301: oh krenye, awk isi~ ni pn krenye sbb mak awk
k_ro5301: p2t la mak awk suh awk tolak
k_ro5301: huhu
Nur Ain : huu...

Dalam diam aku terfikir. Mungkinkah selama ini aku tersalah persepsi hidup? Yup. Aku pernah ada impian nak hafal quran. Ada satu hari, Aku pernah menangis untuk melihat impian itu tercapai.

Namun, aku punya satu persepsi, menurut segala kata mama yang pada fikiranku baik. Aku pegang kata mama dari tingkatan 4, aku akan jadi peguam satu hari nanti. Jadi sepanjang form 4 & 5, bila ditanya aku nak amik jurusan apa lepas ni? Akan kukatakan aku akan amik Law~ Undang2. Tiba satu hari, bila balik dari sekolah dengan berjalan kaki dengan Izlina sahabat karibku, kami berbincang masa depan. Apa hala tuju lepas SPM ni? Iz, sememangya bingung bila fikir nak jadi apa lepas ni? Otromen? Dia kata aku bertuah sebab dah tau nak jadi apa. Tika itu, sejenak aku terfikir.

“Betul ke aku nak jadi lawyer ni? Kalau nak diikutkan lawyer bukanlah impian aku pun sebenarnya..Kalau nak ikutkan, masa kecik2 dulu macam2 cita-cita aku.. Dari kecik darjah dua aku nak jadi pilot sbb aku suke tengok langit n awan.

....pastu naik darjah 6 aku nak jadi saintis yang wat bom. sebab aku geram ngan yang suka bom2 negara orang lain. rasa macam nak je baling bom kat muka dier. tp bila masuk sek menengah dh len sket cita-cita and matlamat aku,ikut mcm apa yang mama cakap. Sebab sebenarnya kalau difikir2kan. Aku pun tak tau nak jadi apa. Jadi ikut je la apa mama cakap. Aku pun punya beberapa kelebihan untuk tu..”


“Sebab tu la mak awak suruh tolak dq.."

Hmm..ape aku buat sume sebab mak aku ke?Mendengar kata ibu menjadi keutamaan. Itu yang aku pegang. Tapi mungkin dalam hal ini sedikit berlainan rasanya.dalam hal ini, bukankah aku yang memilih hala hidup ? Bukankah aku yang bertanggungjawab dengan hidup sendiri? Mengapa seakan-akan selama ini aku menyandarkan semua kepada mama sepenuhnya? Bila berlaku sesuatu. Aku katakan kerana mama menyuruhku begitu. Namun, tidak pula aku terfikir, kenapa mama suruh begitu? Itu sebab berpunca daripada aku jugak! bukan macam tu ke?Tol gak eh..hmm nampaknya kali ni aku Melepaskan peluang kerana dangkalnya fikiran. Andai aku seorang yang tetap pendirian, mama pasti tidak menghalang. Yup macam zaman sekolah dan bahasa arab. Tapi pendirian aku pun kebelakangan ni selalu berubah-ubah. Itulah yang menjadi permasalahannya. Masih tercari2 or sepatutnya sedang membina diri. apakah itu aku?

Adakah selama ini, aku tak punya pendirian atau tidak kuat menyatakan pendirian? Dimana pendirian aku yang sebenar?. Aku mula berasa keliru.What am I doing?What I really want in my life??? Is it should be How I want my future be? Rather than how will my future be or how my future need to be? Slightly different by the perception.

To be a lawyer? to be a politician? Or to be an accountant?

When I start thinking about law, am I really want to do law ni?? Am I really damn serious? Betul ke aku memang2 nak? Nmpk mmg nak.Tapi mmg betul2 ke?

Ada sorang kakak ni chat ngan aku, n dia tanya padaku.

"Awak sebenarnya minat apa?"

Aku terpaku seketika..
Err..minat? Hmm..aku mula fikirkan apa yang aku minat sebenarnya??? ~question mark~

Ada sorang rijal chat dengan aku 2-3 hari lepas. Kata dia, peguam ni sebelah kaki dah masuk neraka. Ada sebab-sebab dia bagi. Aku pun sebenarnya tak tau nak balas apa. Sebab aku pun tak tau Sangat pasal law ni. Nak pertahankan tapi rasa macam tak ngerti. Maka dibiarkan saja kata-kata itu dilempar. Tapi chat dengan dia sekali lagi aku fikir tergugatkah pendirian aku selama ni?Membuatkan aku terfikir masa depan.


Mula2 fikir pasal peguam.~ lawyer~ Nak jadi yang dekat court ke or legal advisor.

Bila terfikir lagi dan lagi, aku terperasan satu benda lepas aku tolak tawaran DQ pagi semalam.

Pagi ni aku chat dengan sorang member maya..

Nur Ain: sy terfikir satu bnd

sarah adibah: iye..apa?

Nur Ain: kite bljr ni juz nk dpt ijazah n pk psl keje je ke?

sarah adibah: hehe

Nur Ain: sy tak fikir islam ajar kita fikir mcm tu tp hakikatnya dunia berfikir begitu

Nur Ain: huhu..termasuk sy yg terperangkap dlm mindset mcm tu

sarah adibah: aiyo..

sarah adibah: sy pun br tersedar..

Nur Ain: betul x pe sy kt?

sarah adibah:yup. ya ALLAH..jauhnya terpesong

sarah adibah: selama nih pun saya pikir..

sarah adibah: kita lebih pentingkn kesan sampingan dr tujuan asal

sarah adibah: br perasan.. pttlah jadi mcm ni..sbb x berlandas kn niat yg betul..

Yang Islam ajar, tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad. Tuntulah ilmu itu kerana Allah. aku rasa selama ni, fikiran aku silap! Terfikir belajar ni nanti nak guna untuk bekerja. Belajar n kerja kemudian. Adakah belajar ilmu tu untuk bekerja semata.? Itukah yang menjadi matlamat dan keutamaan? Hmm..mencari-cari jawapan di sebalik segala persoalan. Hidup berdasarkan matlamat. Apakah matlamat sebenar hidup ini? Is it to be somebody is really something?

10 tahun akan datang? Kerjaya dan keluarga?

Kadang-kadang, seketika aku merasakan perlunya berfikir tentang ini. Bukan untuk berangan tapi sekadar cuba merencana kehidupan. Kita hanya merancang Dia jua yang menentukan. Namur ingat, perancangan Dialah yang paling baik kerana Dia Maha Bijaksana. Aku mula terfikir hala tuju hidupku. Adakah aku akan bekerja bila berkeluarga? Lumrah dan fitrah, pasti hari itu akan tiba. Membina sebuah keluarga. Aku punya impian untuk membentuk keluarga sakinah. Akan tetapi cukupkah ilmu yang di dada bagi melahirkan generasi muslim yang bertakwa? Aku tidak mahu berfikir jauh tetapi sekadar perlu ada dalam jadual fikiran dan kerana hal ini juga mendorong aku untuk mendapatkan ilmu secukupnya sebagai persediaan.

Hmm.aku rasa.Kadang-kadang aku terfikir bukankah seorang perempuan itu, utamanya di rumah. Mengasuh dan mendidik generasinya dengan agama. Ayahku ada menyebut sepotong hadis yang mafhumnya seorang ibu merupakan sekolah pertama bagi anak. Betapa peranan seorang perempuan amat besar dalam mendidik, membentuk generasi akan datang. Ntahlah. Aku rasa peranan tu sangat-sangat besar. Jadi bila terfikir benda ni, aku tak rasa mcam nak bercita-cita besar untuk berkerjaya di arus pemodenan ni. Aku mula rasa macam, betapa besar peranan seorang perempuan tu. Ilmu bukan sembarang ilmu.

Pernah aku kat surau surau, dalam kuliah Ust Hisyam. Aku masih ingat dia cakap;

“Yang merosakkan anak-anak atau generasi seterusnya adalah ibu bapa. Anak-anak menjadi rosak sebab ibu bapa dia. Dilahirkan anak itu bersih! Maka apabila dipulangkan kepada Allah juga perlu dalam keadaan bersih. Jika tidak, akan disoal oleh Allah s.w.t. kenapa anak ini tidak bersih seperti semasa Aku berikan pada kamu? Maka ibu bapalah yang akan menanggung dan menjawab.

Bila berkahwin seorang anak perempuan, segala akaun dosa dia akan ditanggung oleh si suami. Seorang lelaki tugasnya berat kerana dia menanggung 4 akaun dosa di bahunya iaitu ibunya, isterinya, saudara-saudara perempuan dan dirinya. Syurga lelaki terletak pada telapak kaki ibu. Syurga perempuan terletak pada keredhaan hati suami.”

Lepas balik dari surau, aku rasa macam tak nak kawin je. Gilerr ah..rasa macam berat sangat..!Takut pun ada. Tapi mana boleh lawan fitrah insani. Satu hari nanti mesti kawin gak. huhu.. Tapi dalam masa yang sama, buat aku rasa perlu bersedia untuk semua tu. semakin hari semakin meningkat dewasa. Maka fikiran pun harus bertambah dewasa. Jadi untuk bersedia, perlukan persiapan. Perlukan ilmu memenuhi dada.Kalau x,.haizzz...naya-naya..

Kadang2 tengok citer korea. Alahai..bercinta..couple..so sweet..smpai naik bosan aku. asal tengok citer korea mesti tema love. tak macam cite jepun yg educated sket. cinta plak macam2 konflik pelik2..smpai naik pening kepala aku. rasa malas nak tengok pun ade.haih skrg ak tak rasa cinta so sweet macam dlm movie..! Bila balik surau haritu.., pergh..!penangan seakan-akan terasa. Kalau belum bersedia, toksahla berangan nak fikir kawin. Mcmtu la gamaknye aku rasa maksud tersirat di sebalik kuliah kat surau tu. Tapi yang datang tu sume makcik2..Aku ngan Iz n mungkin 2-3 org kakak tu je yang muda remaja lagi rasanye...hmm..Memang lately kahwin selalu jadi isu. Ntah nape. Baik kat forum, or chatting. Kadang2 sure termasuk bab kawin. Haizz..

Konklusinya, hidupku kini, mencari makna apakah ertinya hidup? Apa yang penting dalam hidup? Min aina ila aina..kita ni dari mana nak kemana? Asal tujuan hidup diciptakan untuk mengabdikan diri. Namur bila tiba di pentas dunia, pelbagai pengaruh yang meracuni.

Pasal DQ, hmm..payah nak kata. Aku tak terasa hati aku masuk dq. Tu satu. Sebelum ni, ada mintak nasihat sorang abang ni. Dia tanya apa cita-cita sebenar aku? Pastu, dia kata xsemestinya nak hafal quran kena masuk dq. Dia lagi sarankan hafal kat satu tempat yang khas nak hafal quran dlm masa setahun. Pagi petang siang malam keje menghafal je. Tak cambur urusan ko-ko. Supaya ingatan betul2 mantap. Hmm.buat aku terfikir…betul jugak. Ntahlah. Barang yang lepas usah dikenang. Hidup perlu diteruskan dengan semangat perjuangan.

Pasal Law kat UK plak..haizz..smlm ada org kata kat aku. Dia tanya, dah fikir masak2 ke nak amik law kat UK? Kalau law, lebih baik buat kat negeri sendiri sebab law negara lain biasanya belajar ikut negara tu berbeza sikit dengan law negara kita. Hmm..terfikir lagi aku..

Haizz..apakah aku tak pernah amik masa berfikir selama ni??

Fikir dan berdiri dengan apa yang difikir..

Wallahu’alam.

Wallahu musta’an..

10 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

qurratul!
aku sgt terharu..
aku sntiase doakn ko!
semoga kter same2 success..
amin..
u r da best!
best fren 4 eva!

-aliah fatin-

Nur Ain berkata...

terharu?
huhu...
apa yg ko terharu daa..

oh aku ada terfikir. kalau ko kat tempat aku mesti ko sedey sgt2 kan! Aku boleh bayangkan..tak terkira sedih sebab sangat2 mengharap.
Sebenarnya, kalau nak diikutkan sapa xsedih. tp itulah realiti. Semangat hidup yang penting. How we accept is really something.

tapi, ingat. Allah tu Maha Adil. Dia bagi keputusan ni, mungkin sebab dia Maha Mengetahui yang aku mampu memikulnya. Allah itu tidak zalim.

Neway, congrate coz u secure the scholar. u deserve it. Good luck in ur future undertaking. Dah fly nt gitau r..mane tau bleh hntr ko kat KLIA ke. nt jgn lupekan ak r bila dh merantau jauh ekk..huhu..

* Aliah...ak br tersedar something. n bnd ni dh terjadi kt ak 2x.st ms spm. ingt x ak penah kt kat ko, ak ajar nadiah chem. carbon compound. then ms spm dier dpt B ak dpt C. the same thing ngn interview. ak tolong cousin ak prepare 4 interview. bila result, dia dpt, ak xdpt.

KADANG-KADANG aku mencari2, makna di sebalik " bila kita tolong org, Allah akan tolong kita nanti"

ntah r. kdg2 tu bila ak tolong org, nasib aku pulak yg teruk. hmm..

Nur Ain berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

haha!
dun wori aku inform!
ayoo..
aku xkn lupe konyer r..
our friendship will never sink!
haha~
at least ade ym nnt kalo kat ovc pun..
haha!

kdg2 aku pun kene gak cmtuh..
aku phm perasaan ko doe!
kdg2 bile kte tlg org kte ingat kte akn lg teror tp sebaliknyer!
aku slalu kene..
mcm aku tlg jana phy..
tp tiap kali pekse msti die dpt rsult lg gmpk dr aku..
tp alhamdulillah tyme spm aku lg up dr die..
ntah r..
aku just percaya yg kter kene tlg org..
mayb kter xdpt blsan die skang tp percaye r 1 ari nnt adenyer..
so just ingat kter tlg org bkn sbb nk lg pndi or ape..
aku tlg jana sbb aku mmg nk tlg die..
so percaye je r kat diri sndr!

-aliah fatin-

Nur Ain berkata...

good reason sis..

hmm thanx!

bagus gak 'hujah' ko ni..haha..

such a good speaker and maybe a good comforter too..=F

AiMaN KiSaH berkata...

saya bru tersedar nk bace posting nih biarpn dh lame diposkan
mmg tertarik bace topic nih
mcm lebih kurang same je masalah kita
tapi takpe segala ketentuan di tangan tuhan,,kita hanya berusaha

hanif_m_noor berkata...

tulisan yg mnrik, tp pnjg...huh, pnt bace...smpikn kt ruangan komen pon pnjg...ya Allah...

siapa kata?:

" bila kita tolong org, Allah akan tolong kita nanti"

dan siapa kata yg cemerlang dlm exam itu satu pkr yg pastinya baik?

sebenarnya, result x penting...sbb Allah yg tentukan...yg kita boleh buat hanya berusaha (effort+niat)

dan xsemestinya result yg baik (cmrlg) itu yg terbaik...mungkin ianya istidraj yg hanya membawa kepada kesesatan yg berpanjangan...

p/s: aku tulis ni ikut teori je...praktikalnya, aku pon x pas lg...

ismi farihah.. berkata...

salam..

sy br je jumpe blog ni..
menarik setiap ayat yang awak tulis. mesti ade potensi jadi penulis yang baik..dan mungkin sy boleh blaja dari awak untuk menulis dgn baik suatu hari nnti..

=) salam perkenalan..

p/s : sy memerlukan mase yang lame untuk menulis pendahuluan sesuatu topik..

Nur Ain berkata...

to aiman :
hmm..masalah kita lebey kurg same ke? hohoho..

sy masih terfikir nak berusaha lg ke dptkan jpa? or stay je dgn ape yg dh dpt..perakaunan kat usim. hmm..akaun xde la minat sangat. tp bolehla buat lagi. masih terfikir-fikir hala tuju nak kemana..kalo pk bnyk2 pun bleh jadi serabut kepala. sbb sume belum yg pasti..huhu..

to hanif:
tulisan yg menarik, tp pnjg..

hoho..nk wat camne ek..once kalo da dtg virus blog tu kat sy. sy xtahan nak buat posting. plg kurg dpn pc mesti xsedar satu jam dh berlalu.
anyway..tahniah sbb dpt baca smp hbes..hohoho..rsnye posting tu ade dlm 5 page.

comment pnjng..hhehe..no comment..
hmm..pasal result SPM tu..ana xde masalah. Terima dgn seadanye. xsedey pun. tp rs malu sket..sbb rsult tu mcm meriah glerr..huahuahua..

teringat lak kat sorang brader ni..dier bg nasihat..
" berjaya belum tentu TERBAIK, gagal PUN belum tentu TERBAIK. hanya Allah know the BEST. either one..

meaning kat situ..nilai kegagalan tu kadang2 lagi bnyk mengajar kita erti kehidupan berbanding dgn nilai kejayaan.tp dua-dua tu satu nikmat. n kadang2 nilai sebuah kedukaan or kesedihan pun same mcm tu..mengajar erti kesyukuran..huhu..ni ikut situasi skrgla..kdg2 tak dpt lari dari rs sedey..somehow tgh cari jalan tak mo hati bersedey..huhu ~_~

istidraj? hmm..ape tu ek..mcm pernah tau..tp xingat..

Nur Ain berkata...

to ismi farihah..

hmm..kat maner ek jumpe blog sy..?
hmm..nak tau la jugek..

menarik ke ayt sy? hoho..sy tulis sesedap rase n sesedap perasaan jek.. tak tau laa..just men belasah jek perkataan yg terlintas.

ahlan wasahlan..
salam ta'aruf..!


hmm..nak belajar dari saya? adeih..sy xdela hebat mane..
ape2pun.sy pun same mcm awk gak..tulis untuk pendahuluan tu kdg2 amik msa yg lame. padahal isi pokok belum masuk lagi! huhu..